Muntele Erebus

muntele erebus 150px Muntele Erebus

Muntele Erebus – Antarctica

Muntele Erebus se afla pe Insula Ross din Antarctica si are o inaltime de 3743 de metrii. In varful muntelui se gaseste cel mai sudic vulcan activ din lume.

La poalele muntelui o baza americana foarte moderna, McMurdo, o baza de cercetare care are ca scop studiul miezului ghetarilor, studiul zonelor subacvatice si diverse cercetari biologice.

Numele de Erebus insemna pentru greci “taramul intunecat prin care treceau sufletele mortilor”. Numele provine de la corabiile cu care James Ross a sosit in aceste locuri indepartate in cautarea Polului Sud magnetic al Pamantului. James Ross nu a reusit insa sa ajunga unde si-a propus deoarece o calota de mari dimensiuni i-a blocat drumul. Calota va fi ulterior denumita “Calota Ross”, dupa numele celui care a intalnit-o prima data.

Ross Island Map Muntele Erebus
muntele erebus 01 Muntele Erebus
muntele erebus 02 Muntele Erebus
muntele erebus 03 Muntele Erebus
muntele erebus 04 Muntele Erebus

Intre 1901 si 1904 a urmat expeditia capitanului Scott insa prima incercare de escaladare a varfului a avut loc abia in timpul expeditiei in care Ernest Shackleton a incercat sa atinga polii geografic si magnetic, in 1907-1909. Alpinistii erau lipsiti de experienta, iar conditiile erau cumplite, intalnind lespezi de gheata aproape verticale si temperaturi ce scadeau pana la -33 grade Celsius, iar aerul rarefiat ingreuna respiratia.

Pana la urma au reusit totusi sa ajunga pe varful muntelui, care semana cu un loc straniu, cu patru cratere suprapuse. Pe sol erau raspandite cristale perfect formate de feldspat, iar pretutindeni in jur domnea o “colonie” de siluete fantastice, fantomatice, care pareu a le fi iesit in intampinare. Siluetele i-au nedumerit pe alpinisti, pana cand si-au dat seama ca erau de fapt famurole, sau coloane de vapori ce ieseau prin fisurile din sol si inghetau imediat. Craterul activ, adanc de 275 m, arunca nori de gaze sulfuroase si jeturi de lava.


Categorie articol [ Planeta noastra ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Muntele Erebus”

  • Anonim
    ... a scris la 12 iulie 2019, 7:44   [#1]

    Interesant articolul tau. Am vazut azi 12.07.2019 la BBCearth. Multumesc pentru informatii.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?