Moș Nicolae

povestea lui mos nicolae Moș Nicolae

Moș Nicolae

Azi este 6 decembrie și este ziua Sfântului Nicolae, prilej cu care doresc să urez un La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta.

În 6 decembrie este prăznuit Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul bisericesc. Sfântul Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia. A trăit pe vremea tiranilor împărați Dioclețian și Maximilian, între anii 284-305 și a strălucit mai înainte în viața pustnicească, iar pentru nespusa lui bunătate a fost făcut arhiereu.

Moș Nicolae este cunoscut în Transilvania și sub numele de Sîn-Nicoară, Sfântul Nicolae fiind cel mai popular sfînt din Ardeal… Sf. Nicolae s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lîngă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

Numele “Nicolae” este de origine grecească (Nikolaos) și este format din două cuvinte: nike=victorie (de la nikao, “a învinge”), și laos=popor, acesta putând fi tradus ca “obșteasca biruință”. La baza formelor moderne stă latina Nicolaus. În România, forma cea mai veche pare să fie Nicoară (de unde popularul “Sân Nicoară”), iar cea mai răspândită în timp și spațiu- Nicula(i)e. Nicolae este o formă mai recentă, la fel și femininul Nicoleta.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicola, Nicula, Necula, Neculai, Nicolina, Niculina, etc …

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , marți, 6 decembrie 2011 in categoria Religie / Spiritualitate. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

Un comentariu la subiectul “Moș Nicolae”

  1. pclaudiu

    Multumesc pentru urare! ;)

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Matrimoniale