Moș Nicolae

povestea lui mos nicolae Moș Nicolae

Moș Nicolae

Azi este 6 decembrie și este ziua Sfântului Nicolae, prilej cu care doresc să urez un La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta.

În 6 decembrie este prăznuit Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul bisericesc. Sfântul Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia. A trăit pe vremea tiranilor împărați Dioclețian și Maximilian, între anii 284-305 și a strălucit mai înainte în viața pustnicească, iar pentru nespusa lui bunătate a fost făcut arhiereu.

Moș Nicolae este cunoscut în Transilvania și sub numele de Sîn-Nicoară, Sfântul Nicolae fiind cel mai popular sfînt din Ardeal… Sf. Nicolae s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lîngă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

Numele “Nicolae” este de origine grecească (Nikolaos) și este format din două cuvinte: nike=victorie (de la nikao, “a învinge”), și laos=popor, acesta putând fi tradus ca “obșteasca biruință”. La baza formelor moderne stă latina Nicolaus. În România, forma cea mai veche pare să fie Nicoară (de unde popularul “Sân Nicoară”), iar cea mai răspândită în timp și spațiu- Nicula(i)e. Nicolae este o formă mai recentă, la fel și femininul Nicoleta.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicola, Nicula, Necula, Neculai, Nicolina, Niculina, etc …

Categorie articol [ Religie / Spiritualitate ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Moș Nicolae”

  • ... a scris la 12 decembrie 2011, 8:38   [#1]

    Multumesc pentru urare! ;)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?