Care sunt acum “modelele” românilor?!

gigi becali steaua Care sunt acum modelele românilor?!

Vă invit să aflăm împreună care-s acum… “modelele” românilor?!

Nu mai există moda maeştrilor pentru că am devenit aroganţi şi narcisişti. Suntem de mici învăţaţi să nu respectăm şi să nu ne admirăm semenii, nu recunoaştem calităţile celorlalţi cu bucurie” (Keren Rosner, psiholog)

Pentru început cred c-ar fi normal să definim în esență ce înseamnă un model. Potrivit specialiștilor în materie, MODELUL este acel personaj care ne fascinează, ne inspiră, pe care îl admirăm cu toată fiinţa şi cu care ne-am dori să semănăm chiar și până la… identificare! În modelul ales proiectăm trăsăturile de caracter, dorinţele, talentele, abilităţile, stilul de viaţă, succesul, bunăstarea, aspectul, şarmul pe care le-am dori să le avem, presupunând că El, adică modelul ales, le are.

În funcţie de preocupări, interese şi valori, fiecare persoană îşi poate găși propriul model, însă niciodată nu îl vom căuta în afara reperelor cu care rezonăm. Nu mai există, ca pe vremuri (o, tempora!), moda maeştrilor, pentru că am devenit în timp aroganţi şi narcisişti. Suntem de mici învăţaţi să nu respectăm şi să nu ne mai admirăm semenii, nu recunoaştem calităţile celorlalţi cu aceeași bucurie! Tinerii de astăzi (în mare parte) nu mai au modele și nici nu le caută.

În esență, MODELUL, în optica multor români contemporani, este omul simplu, fără pretenţii educaţionale sau academice, care se exprimă ca orice om din popor, direct, și se comportă natural, are gusturi contrare, însă care pot fi înţelese şi acceptate de oamenii obişnuiti, spre exemplu – el, modelul, merge la oi, dar stă într-un palat! Este mereu un pesonaj bogat care bravează, îşi expune opulenţa fără… frontiere, însă în acelaşi timp ajută pe cei în nevoie, empatizează cu cei care suferă.
Așa o fi?! Sigur însă, este un om al contrastelor, care arată că înţelege omul din popor. Tot simplu! Este cel care trăieşte într-o lume, crede dar și zice el, selectă, însă are obiceiuri populare. Să le numim: folk!

În fine, dar oare cine poate fi acesta, recte – MODELUL atât de căutat, găsit și admirat de foarte mulți conaționali ai vremurilor actuale?!
Deocamdată l-am descris, poate că l-am (l-ați) și nimerit sau presupus, dar mai aveți puțină răbdare și-l vom afla cu toții, după ce vom analiza împreună un sondaj realizat, nu prea de mult de IRES, pe un eșantion de cca 1.300 de persoane și publicat recent de Cercetarea.
Reproducandu-l în bună parte, iată că aflăm Modelul: ați și bănuit, probabil. Nimeni altul, decât mult prea “popularul” și… adoratul domn’ latifundiar, Gigi Becali! Cel care a întrunit sufragiile a 6% din persoanele chestionate, reprezentativ pentru populația adultă din România, în fapt cel mai mare procent dintre personalitățile menționate ca model! Așa cum îl caracterizează realizatorii sondajului (și probabil nu numai ei), MODELUL conaționalilor noștri (bineînțeles, o foarte mică-mare parte dintre aceștia), dl Gigi, fost bişniţar de blugi, ţigări şi săpun în anii de după Revoluţie, devenit ulterior politician cu un discurs populist, afacerist, postură din care a prejudiciat statul român şi a fost condamnat la închisoare cu executare în 2013, actualmente patron al clubului de fotbal FCSB, celebru pentru limbajul şi atitudinea agresive ale dumisale, stârneşte acum (sau, și acum) admiraţia a numeroşi români.
Imediat în top îi urmează fostul jucător de tenis Ion Ţiriac (79 de ani), pe care 3% îl consideră un model, în timp ce 2% dintre români le au ca reper pe cântăreaţa Andra Măruţă (31 de ani) şi renumita doamna de afaceri, Monica Tatoiu (62 de ani), retrasă mai de mult din viaţa publică. La coada clasamentului regăsim, în fine, și numele filosofului Andrei Pleşu (70 de ani) şi al rapsodului Tudor Gheorghe (73 de ani), modele doar pentru 1% dintre românii intervievaţi!

Asta cred că spune TOTUL, nu? Ce să mai zic eu?! Doar că popularitatea lui Gigi Becali rezultă, cred, pe seama poveştii sale de viaţă „aproape legendare“, cum o numesc realizatorii sondajului, a uşurinţei cu care omul din popor se poate raporta la el şi a faptului că a impresionat cu actele sale caritabile, ce-i drept, multe la număr (între altele, a donat mulți bani pentru ridicarea unor biserici, pentru sinistraţi şi oameni aflaţi în nevoie).
Ca un aspect pozitiv este că Simona Halep (26 de ani), cea mai bună jucătoare de tenis din lume la ora actuală, este cea mai admirată româncă – 16%. La acest capitol, topul este dominat de vedete din televiziune, showbiz, politică şi actorie.
Mulți românii sunt încă mai mândri de Ceauşescu (4%) decât de Nadia Comăneci, Constantin Brâncuşi şi Regele Mihai, în timp ce „Bibanul“, cum i se mai spunea lui Dem Rădulescu (1%) este în acest top pe picior de egalitate cu trei… regi: Mircea cel Bătrân, Decebal şi Carol I. Şi totuşi, “Nea Gigi ” “visul românilor” de astăzi, rămâne cel mai surprinzător rezultat în topul modelelor! Gigi Becali, un individ mai degrabă remarcat îndeosebi pentru înjurături şi retorică rasistă, antisemită şi homofobă. Ca si acum, recent, cand in incinta aeroportului de la Otopeni s-a dat din nou in stambă, cum se mai spune, printr-un conflict deschis cu un europalamentar! Din aceeași sursă mai aflăm că, în 2014, un editorialist de la Washington Post creiona, succint şi dur, portretul lui Becali, un om cu o ascensiune rapidă, dar a cărui decădere nu se întrevede: „Fost cioban devenit mogul, rasist, homofob şi guraliv. În ciuda tuturor acestor lucruri, popularitatea lui Becali nu s-a diminuat, dimpotrivă, pentru că naţionalismul extremist este cât se poate de viu în anumite zone ale Europei de Est“. Mai vizibl, cred eu, în România!

Nici publicistul Bogdan Naumovici nu este însă prea surprins de rezultatul sondajului și se-ntreabă:

Cum adică cum au ajuns să se identifice românii cu Gigi Becali? Privind foarte mult timp la televizoare. Gigi Becali are o notorietate foarte, foarte mare, multă vreme a apărut pe la televiziuni şi e firesc că pentru o parte din societate el să devină «visul românesc», să- i spunem aşa. Un om care n-are şcoală, care n-a muncit mai nimic toată viaţa lui, dar care este bogat. El este reprezentantul scurtăturilor către succes, dacă măsurăm acest succes doar din punct de vedere material. E normal să devină reprezentativ şi aspiraţional pentru o parte a românilor. Este admirat tot de oamenii mai puţîn educaţi, pe principiul – iată că avem cu toţii şanse să devenim bogaţi, deşi n-avem şcoală. Nu cred însă că pe Gigi Becali îl admiră doctorii şi academicienii, îl admiră oamenii la fel de proști sau de puţin educaţi precum el.

Şi lipsa generală a modelelor în spaţiul public este, pentru dl. Naumovici, perfect de înţeles. De ce? “Pentru că majoritatea persoanelor publice, şi aici vorbim despre persoanele pe care le vezi cel mai des reprezentate în media, sunt de teapa lui Gigi Becali, fie politicieni, fie „vedetele“ din televiziuni, asistente TV, astea sunt vedetele! E normal ca o altă parte a societăţii, cea educată de data aceasta, să nu se simtă reprezentată de genul acesta de personaje“, explică, la final, publicitarul…
Aveți oare dumneavoastră, prezumptivi cititori ai celor scrise, o altă explicație?! Dacă da, spuneți-o! Chiar o și așteptăm!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Care sunt acum “modelele” românilor?!”

 • ... a scris la 12 septembrie 2018, 19:56   [#1]

  Nu știu dacă reușesc, da’ măcar încerc să-ți spun ce cred eu despre „modelele” de succes din plaiul mioritic, Marcele.

  Ca să ai succes în țara noastră nu e nevoie să fii cult. E de-ajuns să ai tupeu cât cuprinde și să te iei de șireturi cu „prăpădiții” ce și-au pierdut copilăria prin biblioteci. E suficient să ai gura destul de mare ca să-i reduci la tăcere pe toți „idioții” ce au crezut că cititul le dă dreptul la supremație.

  Trăim o eră a ticăloșilor, nea Marc! Paradoxul e că noi i-am ales…

 • marc
  ... a scris la 13 septembrie 2018, 12:07   [#2]

  Da,ai dreptate,Francisc! I-am ales si ,o sa vezi, ca- i …vom alege. Nu noi, ci prostimea, naivii , cei care din totdeuna au fost si sunt dornici de …,,liniste si pace”! Asa spunea si Ceausescu, nu? Doar e suficient sa le mai mareasca putin pensiile si salariile si, gata, tot PSD-ul o sa fie,in continuare, la putere! Doresc insa ca presupunerile mele sa fie infirmate dar,tare ma tem ca,nu! Ce spui?

 • ... a scris la 13 septembrie 2018, 19:10   [#3]

  Presa / media sau cum vreți să-i spuneți are un rol esențial, vital!, în “educarea” maselor. Sau ar trebui să-l aibă și din păcate nu-l are!

  Ok, educația se face în primul rând acasă (cred eu!) și abia apoi la școală, însă, în paralel cu educația primită acasă și la școală, fără să vrem funcționează și acest tip de “educație prin media/presă”. Omul simplu deschide televizorul și, mai ales dacă educația de acasă și aia din școală cam “lasă de dorit”, dacă vede că “ăsta-i trendul“, că “așa societatea“, va face și el la fel.
  Parcă pe undeva nici nu poți să-i condamni foarte tare… E ca faza aia celebră din filme când protagonistul se uită la o ilustrată dintr-o insulă exotică și visează și el s-ajungă cândva acolo ori poate chiar să trăiască acolo…
  În România, oamenii sunt săraci… și se uită la țoapele cu țâțe și cur ce-și povestesc vacanțele de pe iaht, plătite bineînțeles nu din banii și munca dânselor. Ori la Becali, ciobanul, care, nu-i așa(?), uite, a reușit în viață deși era un “om simplu, din popor”…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »