Moartea a coborât din cer

avion razbi mondial Moartea a coborât din cer

Prima mea amintire din Bucuresti? Groaznica!

Era pe 4 aprilie 1944, in ziua-n care Capitala a fost pur si semplu daramata, la propriu, de bombardamentul anglo-american, ramas celebru in contextul conflagrantei planetare a celui de-al doilea razboi mondial. Dacă până la acea data cel de-Al Doilea Război Mondial era pentru majoritatea românilor ceva îndepărtat, ziua de 4 a acelei luni a schimbat radical această percepție. Moartea și groaza au năvălit peste orașele României cu o furie apocaliptică, răvășindu-le pentru totdeauna.

În 4 aprilie 1944 a început bombardarea masivă și sistematică a țării de către puterile aliate. Desi era ora pranzului dintr-o zi senina, cu mult soare, din înaltul cerului a coborat ca un trasnet pe pamant, o balta de intuneric! Nimic altceva, decat efectul bombelor incendiare din primul, dar si cel mai teribil, raid al zecilor si chiar sutelor de avioane inamice.

Dimensiunea socială a dramei a fost cea care nu trebuie niciodată uitată. În ceasurile acelea, românii și-au regăsit solidaritatea și s-au confruntat cu propriile slăbiciuni. Și-au descoperit bunătatea, dar și puterea de a se iluziona. Grozăvia clipelor i-a forțat să fie așa cum erau ei de fapt: unii frumoși, săritori, solidari și vizionari, alții, de-a dreptul incalificabili. Va imaginati, probabil, cam ce-a urmat si ce-a putut sa lase in memoria unui copil de 6 ani, acel adevarat iad pe pamantul Bucuresiului! Un Bucuresti ce inca mai era… „micul Paris“.

Normal a fost sa fiu ani multi socat, uluit, de o asemeneam situatie ramasa in amintire ca pentru vecie. Dar, ca orice-n viata, totul a trecut. Nu insa si de povestit ca un prim si blestemat debut bucurestean!

Dupa ani si ani, totul s-a schimbat. Pentru mine, un tinerel provincial, dezmatul primelor reclame luminoase (alaturi de multe alte “minuni ” ar fi trebuit, in mod logic, sa ma zapaceasca. Nu s-a intamplat, insa, asa. De ce si cum, veti afla intr-un proxim articol din colajul “Amintiri din Bucuresti “, din care poate ca tinerii de azi se vor convinge ca, de-a lungul anilor ce-au tot trecut “micul Paris “a suferit multe transformari. Unele benefice, altele insa nu!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?