Minciuna, inselatoria si comertul modern
Despre minciuna, inselatorie si reclama mincinoasa …
Minciuna si inselatoria au ajuns sa faca parte in cotidian… din pacate. Minciuna si inselatoria sunt o mica parte din “latura intunecata” a comportamentului si a gandirii umane … Si asta nu e bine. Discutam zilele trecute cu niste prieteni, despre corectitudinea si comportamentul civilizat al poporului german: sunt ca niste roboti … “aia am voie sa fac, aia nu fac pentru ca nu e voie, etc..”
Nu contest faptul ca, in codul lor genetic secventa corectitudinii este o particica mai pronuntata si ca educatia, cultura si traditia lor a contribuit destul de mult la corectitudinea si comportamentul germanilor de astazi, insa nimic nu ar fi fost posibil fara niste legi foarte clare concrete, fara posibilitati de “interpretare” asa cum sunt legile romanesti si bineinteles cu sanctiuni aspre …
Ei, cam asa ar trebui sa existe si niste legi care sa pedepseasca minciuna, inselatoria si reclama mincinoasa ! Ori pentru acestea, cel putin in Romania legile pot fi interpretate intr-o asemenea masura, incat totul depinde de abilitatea avocatului pentru ca aceeasi cauza judecata sa zicem sa aiba ca rezultat inculparea sau neinculparea individului… nimic nu este clar si precis.
Am primit pana acum, mai multe oferte din partea unor firme (n-am sa le dau numele aici din mai multe motive) pentru a scrie articole pe acest blog … In ce consta toata treaba ? Eu trebuia sa scriu anumite articole pe acest blog, referitoare la unul sau mai multe produse ale lor, in care sa-mi exprim “deplina multumire” legata de acel produs pe care, cica “tocmai l-am cumparat de la ei”, sa-mi exprim de asemenea “multumirea” legata de serviciile lor, si sa-i recomand si altora ca fiind o firma foarte serioasa, si cu preturi bune … Ei, pentru toata treaba asta, urma sa fiu platit pe articol sau “pe luna”, in functie de preferinte …
Cum naiba sa scriu eu articole despre un produs despre care habar nu aveam ce inseamna, daca este bun sau nu, etc .. ??? Cum sa scriu articole “laudative” la adresa unei firme cu care n-am “lucrat” nici macar o data, habar nu aveam ce e cu firma respectiva, nu am cumparat niciodata nimic de la ei, etc ??? Va vine sa credeti sau nu, AM REFUZAT OFERTELE !
Unde s-ar putea incadra acest gen de … reclama ? La minciuna, la inselatorie, la reclama mincinoasa ? … Indiferent cum am categorisi acest gen de “actiuni”, acestea sunt nocive si nu ar trebui sa se poata intampla asa ceva … Daca acesta inseamna asa zisul “comert modern” atunci nu mai am cuvinte… Comertul modern, ar trebui sa insemne cu totul si cu totul altceva, un comert bazat pe incredere si stima reciproca, pe oferte de fidelizare, si asa mai departe, nicidecum pe minciuna…
La fel si cu tot felul de reclame care apar pe posturile de televiziune, radio sau in ziare… Ar trebui aspru sanctionate reclamele in care produsele carora li se face reclama sunt prezentate la superlativ, chiar daca realitatea o contrazice… Poate ar trebui sa existe chiar un fel de “Consiliu al Concurentei (in reclame)” care sa controleze si sa interzica reclamele mincinoase, sau reclamele care induc in eroare, inselatoria prin reclame, etc …
6 comentarii la “Minciuna, inselatoria si comertul modern”
Da, intalnesti si din astea in comertul modern. Dar se descalifica imediat dupa ce lumea se convinge ca nu sunt de calitate. Asa si cei care le fac reclama. De asta e bine ca ai refuzat.
Din pacate omul ca si fiinta a ajuns rau, face orice pentru bani. Inseala, minte si distruge. Pacat….
Nu stiu exact despre ce produs a fost vorba pentru a fi promovat. Dar sa dam exemplu un telefon mobil.
Ar fi fost corect sa iti trimita acel telefon pentru cateva zile, sa il probezi, sa vezi ce calitati si ce defecte are, sa iti faci o parere si apoi sa faci un review in legatura cu acel produs.
Asta cred eu ca ar fi fost abordarea corecta.
Aceste articole se numesc advertoriale, sunt o forma de publicitate agreata chiar si in Germania, si da unele produse se pot trimite la test, altele nu, dar advertorialul nu presupune asta.
Vreau sa-mi trimita markerul ala care repara zgarieturile masinilor ca prin minune, ca mostra sa-l verific. Eu nu cred in reclama lor. Sa trimit mostra si-l cumpar. E asa mare branza zeama aia din continutul lor incat nu pot trimite cateva grame ?
@ Otilia: -- Indiferent cum se numesc, efectul este acelasi. “advert” tradus din engleza, inseamna “reclama”. Mare filozofie … nu s-a gasit un cuvant romanesc pentru astfel de … publicitate (sa nu-i zic alfel, desi ma cam mananca limba s-o fac …)