Micul dejun – frugal sau copios?

Micul dejun Micul dejun   frugal sau copios?

De-a lungul anilor în mentalul colectiv s-a statornicit ideea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În funcție de cultură, oamenii din întreaga lume și-au creat propriile opinii despre ce se poate întâmpla (rău sau bine) dacă ocolesc această masă.

Totuși, tot in ani, cercetări medicale, mai cu seama cele recente, arată că a „sări” peste micul dejun (indiferent din ce este compus: ouă prăjite, gratar sau cereale cu lapte) nu generează probleme de sănătate sau performanțe mintale slabe. La urma urmei, o nutriție corectă nu se poate limita a un anumit moment al zilei.

Cum am ajuns să acordăm acestei mese o importanță atât de mare? Puțini poate știu că această idee își are originile într-o serie de campanii publicitare menite să crească vânzările companiilor producătoare de fulgi de cereale, ouă. i șuncă etc. Bunaoara, pe vremea romanilor și în Evul Mediu, micul dejun era aproape inexistent. Importanța pe care o acordăm acum micului dejun este relativ recentă. Înainte de secolul XX, această masă nu era considerată esențială.

Spre exemplu… “Romanii de rând credeau că este mai sănătos să mănânci o singură masă pe zi. A mânca mai mult era considerat o formă de lăcomie“, conform istoricului Caroline Yeldham. În Evul Mediu, viața monastică a influențat puternic obiceiurile alimentare ale oamenilor. În această perioadă, oamenii de rând (și călugării, în special) se abțineau de la mâncare înainte de slujba de dimineață. Dar puțin mai târziu, în timpul Revoluției Industriale, orele de lucru au fost regularizate; marii industriași au ajuns la concluzia că muncitorii aveau nevoie de hrană consistentă dimineața ca să aibă mai multă energie pe parcursul zilei. Clișeul conform căruia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – dar numai într-o combinație de alimente foarte bine definită – s-a dezvoltat exact în această perioadă.

În anii ’940, după descoperirea vitaminelor, cerealele create special pentru micul dejun au fost îmbogățite și promovate ca sursă de vitamine. Reclamele de la acea vreme au început să promoveze micul dejun ca fiind „extrem de important” pentru sănătate. Micul dejun copios a câștigat teren tot datorită publicitarilor.

Așadar, ideea conform căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei este in mare parte si rezultatul unor campanii publicitare care s-au întipărit adânc în conștiința publicului. Chiar daca unii (si nu putini) dintre noi, continua sa prefere doar… o cafeluta! O cafeluta care, zic ei, nu ingrasa. O fi, dar nu-i nici sanatoasa!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?