Greseli si dezacorduri gramaticale intalnite frecvent: “de la” sau “din”
Greseli si dezacorduri gramaticale intalnite frecvent
O alta expresie, frecvent intalnita in ziua de azi, o expresie care a ajuns de asemenea “fenomen national” … Si este bineinteles “imprumutat”, tot de la … tigani … Aici apare un efect foarte interesant: in loc sa-i “educam” noi pe tigani, ne “educa” ei pe noi …
Sunt sigur ca va sunt cunoscute expresii de genul:
Dorel de la Popesti, Stefan de la Barbulesti, Andrei de la Baia Mare, etc …
Ei, este total GRESIT din punct de vedere gramatical !
CORECT este:
Dorel din Popesti, Stefan din Barbulesti, Andrei din Baia Mare, etc …
Insa din cate vad, in ziua de azi este COOL sa fii agramat, nu ?
Ca si analogie: Pe timpul regimului comunist (adica pe vremea lui nea’ Nicu), era o rusine sa fii puscarias, era o rusine sa fii tuns chel, erau tunsi la zero doar cei care erau pedepsiti de catre vreo institutie de stat, mai precis, toti puscariasii erau “tunsi la zero” … Era ca un fel de “marcaj rusinos” … La scoala, elevii care “o faceau de oaie” urat de tot, erau tunsi la zero ! Era o rusine sa fii tuns la zero, si era o rusine sa fii puscarias.
Astazi ? Azi este o adevarata lauda sa fii “iesit din puscarie”, toti “smecherii” sunt tunsi la zero, insa asta pentru ca “asa e COOL”, sa fii tuns la zero, si sa ai la activ cel putin un dosar penal si macar un an de puscarie …
Sistemul de valori sociale s-a intors 180 de grade ! Din cauza cui ? Ignoranta ? Poate … Insa, cea mai mare parte din vina, o poarta societatea in sine, pentru ca, in loc sa “taxeze” astfel de manifestari sociale, mai mult, le urmeaza si le incurajeaza …
Si-atunci ? Ne plangem ca ne merge rau, ne plangem ca nu avem salarii, ne plangem ca nu avem un nivel de trai european … Stiti ceva ? NE MERITAM SOARTA !
6 comentarii la “Greseli si dezacorduri gramaticale intalnite frecvent: “de la” sau “din””
Buna ! Exista plurarul modeluri ? Daca da, in ce contex poate fi folosit. Merci.
Conform DEX ‘98, pluralul substantivului MODÉL, este modele. (É, reprezinta accentul…)
Pe vremea lui Ceaşcă şi în armată se mai practica “tunsoarea bec”, dacă mai “călcai pe bec” uneori.
Tunsoarea model ,,zero” , tatuajele sau tot felul de chestii agățate, incorporate pe tot corpul, n-ar fi, să zicem,o mare problemă;fiecare poate să se aranjeze așa cum îl place,atâta timp cât nu-i deranjează pe cei din jur.Marea problemă este alta! Ce te faci cu acești oameni din punct de vedere moral, pentru că marea lor majoritate stau prost la acest capitol?! Poate cineva să dea un răspuns plauzibil la această problemă spinoasă și chiar o rezolvare a acesteia într-o țară ca România zilelor noastre, condusă de…cinei condusă?!? Asta-i întrebarea cea mai grea pe care o văd eu la ora actuală. În rest,ce să spun, D-zeu cu mila!!
Consideri ca ar trebui sa fie o rusine sa fi tuns chel? Asta este cea mai comunista mentalitate pe care am vazut-o vreodata. Imi e mie in schimb rusine pentru ca inca exista romani care gandesc asa. Sa asociezi caracterul unui om cu aspectul fizic este o dovada de cea mai proasta educatie in 2022.
Tunsul la zero e o alegere, domnule Andrei. Nimeni nu poate fi pus la zid pentru că a ales tunsoarea „chel”. Vara trecută m-am tuns și eu la zero din motive practice. Am 56 de ani…
Faptul că unii își fac tatuaje peste tot corpul nu e grija mea. Dacă ei așa consideră că pot ieși în evidență, așa să fie.