Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă

Ion Creanga Povestiri Amintiri din copilarie La cirese Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă

Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă

Acum, la doar numai câteva zile de Sfintele Sărbători Pascale, vă invit (sugerez) să faceţi o eventuală şi atractivă vizita prin ţinuturi nemţene! Mai exact, prin locurile unde s-a născut şi a copilărit Ion Creangă, cunoscut de noi, toţi, prin măiestria degajată de minunatele sale povestiri, humuleşteanul care este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie“.

Aşadar, la drum! La drum spre Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde, vă puteţi petrece, în linişte şi totală deconectare, câteva zile de neuitat!

Odată ajunşi la Târgu Neamţ, paşii vă vor purta prin locuri pitoreşti, puternic încărcate de istorie şi de frumuseţea naturii ce pare a fi deosebit de darnică pentru (în) această zonă a ţării. Cetatea lui Ştefan Vodă, parcul natural (naţional) şi zimbrăria de la Vânători, staţiunea balneară Bălţăteşti, Casa memoriala “Veronica Micle” şi, nu în ultimul rând, o întreagă salbă de mănăstiri, de cult ortodox, cunoscute de întreaga lume creştină – sunt doar numai câteva repere.

Firesc, din acest succint itinerar nu poate lipsi Muzeul memorial “Ion Creangă”! Aşa că, după ce veţi trece podul de peste Ozana “frumos curgătoare şi limpede ca cristalul” cum o descria neîntrecutul povestitor, doar la câteva sute de metri, porţile Muzeului ce-i poartă numele, vă vor fi larg deschise. Imobilul, după cum o să aflaţi, a fost ctitorit în anul 1830 de Petre Ciubotaru, bunicul lui Ion Creangă. Până în 1951 a rămas moştenire din generaţie în generaţie, după cara Zahei Grigoriu, urmaş al familiei, l-a donat în scopul amenajării muzeului memorial!
Casa este alcătuită din două încăperi în care orice vizitator remarca simplitatea, ordinea şi curăţenia, trăsături caracteristice ţăranului moldovean.
Prima, tindă, găzduia odinioară gura cuptorului în care se coceau plăcintele şi colacii. În cea de a doua, mai mare dar tot joasă, cu ferestre mici, se remarcă stâlpul hornului de care se ţinea copilul Ion Creangă, atunci când învăţa să meargă copăcel!
Între obiectele expuse atrag atenţia, sfoara cu motocei cu care se jucau mâţele, un bust al scriitorului, o cergă specifică locului, operele marelui povestitor din rândul cărora nu lipseşte, desigur, cartea sa de referinţă “Amintiri din copilărie” în care, Ion Creangă descrie, cu multă culoare şi talent, satul său natal, “… locul cel mai important şi mai frumos din lume“! Aici a trăit humuleşteanul, de la naştere, 1 Martie 1837 şi până în 1846, iar mai apoi, cu unele întreruperi, până în 1855.

Despre toate acestea cât şi despre multe alte amănunte legate de casa părintească, de oamenii locului cât şi “din satele care împrejmuiesc Humuleştii“, dar mai ales despre viaţa şi opera lui Ion Creangă, veţi afla atunci când o să vizitaţi acest frumos şi atrăgător aşezământ muzeal.
Humuleştii vă aşteaptă! Oricând. Cu ospitalitatea caracteristică acestor străvechi şi pitoreşti plaiuri de legendă!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

4Bkf0gM Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
UAmB7Dq Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
xTPv04f Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
y7uErbY Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
gxj4bbt Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
Slmyiqi Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
1WDRUa6 Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
1qmIriB Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
xKQPpmd Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
TQtQ3UR Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă
GaItGlv Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Invitaţie pe meleagurile lui Ion Creangă”

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 11 aprilie 2017, 16:33   [#1]

  In completarea articolului, va sugerez (pentru o mai ampla documentare) sa vizionati si acest videoclip!…

 • Severus
  ... a scris la 11 aprilie 2017, 16:45   [#2]

  Pas la poezie si poeti, oricare ar fi ei.

 • ... a scris la 12 aprilie 2017, 6:26   [#3]

  @ Severus, Creanga nu e poet :)

 • Severus
  ... a scris la 12 aprilie 2017, 7:43   [#4]

  Ai dreptate, in graba mare l-am confundat cu Eminescu, si nici nu am vrut sa citesc articolul. Mea culpa. Deci acum am liber la citit :)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?