Medalie a Centenarului Marii Uniri (1918-2018)

În semn de cinstire a centenarului

Acum, în anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Ce sărbătorim de fapt la Centenarul Marii Uniri? Dacă ar fi să rezumăm doar în câteva idei, la Centenar toți cei care simt românește sărbătoresc:
– Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
– Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
– Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
– Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare că Unirea să devină realitate.
– Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
– Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
– Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
– Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

În cinstea marelui eveniment, Dan Pavel, un expert român în branding, care a realizat peste 100 de branduri înregistrate la OSIM și aproape 1.000 de logo-uri, a realizat de această dată o Medalie a Centenarului Marii Uniri ce, din câte am aflat, va fi oferită la 100 de personalități de pe glob, printre care președintele S.U.A – Donald Trump, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, regina Elisabeta a II-a și președintele Franței – Emmanuel Macron. Președintele Klaus Iohannis va primi de asemenea, una dintre Medaliile Centenarului.

Medalie de aur a Centenarului Marii Uniri 2018 Medalie a Centenarului Marii Uniri (1918 2018)

Medalia aniversară din tombac, placată cu aur de 14 karate, ce va fi oferită nu numai șefilor de stat ci și altor personalități importante, va fi însoțită de un pergament realizat în condiții grafice excepționale și va include, atât în română cât și în engleză, o prezentare a semnificației Centenarului Marii Uniri și un tabel cu 100 de români celebri pentru istoria lumii. Medalia are diametrul de 70 de mm și grosimea de 6 mm și o greutate de aproximativ 200 de grame. Va fi livrată într-o cutie elegantă din lemn nobil cu catifea la interior. Ea conține pe avers efigiile celor trei mari întemeietori de țară în conturul granițelor României Mari și pe revers logo-ul societății „Dorul” din New York. Pe latura exterioară a monedei se află inscripționat numărul fiecărui exemplar alături de citatul “Amor Patriae Nostra Lex” .

Valoarea numismatică este considerabilă, mai ales datorită faptului că este o ediție limitată. Proiectul acestei Medalii a fost prezentat și la Palatul Cotroceni pe 15 martie, cu ocazia evenimentului România la Centenar. Designul medaliilor a fost realizat la Pitești, producția fizică la Ploiești, iar pergamentele care le vor însoți vor fi realizate la Constanța. Asta și pentru că președintele Societății Dorul a dorit că totul să fie realizat în România. Dan Pavel nu a dorit nicio remunerație pentru muncă sa, cerând în schimb doar una dintre cele 100 de medalii. “A fost o onoare pentru mine să realizez această medalie“, spunea Dan Pavel.

Este interesant de știut cum s-a realizat din punct de vedere conceptual această medalie al cărei proiect a fost inițiat de președintele Societății „Dorul”, Cristian Pascu.

Prima provocare pentru Dan Pavel a fost realizarea graficii Aversului medaliei care trebuia să conțină cele trei efigii ale Întemeietorilor României Mari. „Sursele documentare erau puține și se întindeau pe sute de ani, astfel încât acestea trebuiau adaptate unui concept unitar. Mihai Viteazul are cea mai veridică reprezentare într-o stampă aflată la Viena în care este reprezentat dintr-un unghi și o abordare tehnică total diferită de documentele fotografice alese ca surse pentru Cuza și respectiv Regele Ferdinand. Practic, reprezentarea lui Mihai Viteazul era, datorită rarității, elementul de acord tematic pentru abordarea celorlalte două personaje. O muncă susținută realizată sub presiunea timpului, căreia m-am dedicat, din respect pentru demersul inimosului român Cristian Pascu, și din patriotism pentru ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri de la 1918“, precizează Dan Pavel.

A doua provocare a ținut de crearea logo- ului Societății „Dorul”, dispus pe Reversul medaliei. „Am propus o singură variantă la care am muncit patru zile și patru nopți, pornind de la faptul că noua identitate vizuală trebuia să aibă relevanță atât din punct de vedere istoric, cât și în perspectiva – spune el. Tema de bază a fost alegerea unui format cu o personalitate vizuală fără echivoc pentru a releva semnificația cuvântului DORUL. Se știe că are sens numai în limba româna, neavând o traducere profundă a semnificațiilor în nicio altă limbă de pe pământ. Un caracter arhaic românesc, căruia i s-au atașat picături de lacrimi, s-a dovedit cea mai bună opțiune a formatului de text care să exprime dorul de casă. Însa nu era suficient. Nu suferință este singură experiență a poporului român, care este recunoscut și pentru bucuria și frumusețea vieții sau a obiceiurilor ancestrale. Modelul unei broderii de pe o ie româneasca sculptează, într-un basorelief fin din lemnul crucii, bucuria sărbătorilor creștine și filiația acesteia cu misiunea Societății Creștine . De asemenea, simbolul Troiței reprezintă felul în care călătorii erau întâmpinați la răscrucea drumurilor cu apă, pâine și o lumânare care să le lumineze popasul. Este fundamentul ajutorului acordat celor aflați în pribegie și care poartă în suflet dorul de casă“…

Iată așadar că Centenarul Marii Uniri nu se cinstește numai cu festivități populiste, nici cu eternele festivaluri stradale (sau de prin alte locuri), nicicum prin ură și dezbinare, ci și cu asemenea (realizări notorii) pornite din suflet și inima de român!…

(una dintre surse: Adevărul.ro)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Medalie a Centenarului Marii Uniri (1918-2018)”

 • ... a scris la 29 septembrie 2018, 12:14   [#1]

  Lăudabil gestul. Bine că în realizarea acestei medalii nu s-a implicat prea mult statul român, altfel cine știe cât ar fi costat acest proiect… Mă gândesc că, dacă frunza desenată de Elena Udrea a costat 890.000 de euro, apăi un set de medalii placate cu aur probabil c-ar fi costat vreo câteva zeci de milioane de euro…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 septembrie 2018, 14:32   [#2]

  Frumos articol, Marc. Dacă Dan șterge virgula în plus dintre „Centenarul Marii Uniri” și „nu se cinstește”, e chiar genial.

  Uneori și o biată virgulă e deranjantă. Mai ales atunci când e pusă între subiect și predicat…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 29 septembrie 2018, 15:19   [#3]

  Nu numai ca-r fi costat,dar nu s-ar fi realizat!Rămânea, ca multe altele,doar la stadiul de …proiect!Exemple? Cu duiumul!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 30 septembrie 2018, 17:10   [#4]

  Dar cate-s dederanjante si alte asemenea, hai sa le spun, gafe, ca sa te satifaca pe deplin, te-ai intrebat, Francisc? Sau macar doar asa, ca sa le tii si numarul?! Sincer iti spun ca eu nu am avut si nici nu voi avea asemenea “placeri”! Asta pentru a nu ne tot intreba de ce romani-s asa de rai!!? … Stii de ce? Ca sa aiba mereu grija altuia…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?