Masivul Ceahlău, un munte frumos dar si periculos!

Masivul Ceahlau Munte Peisaj Natura Masivul Ceahlău, un munte frumos dar si periculos!

Obiective turistice din Moldova – Muntele Ceahlău

Impunătorul Ceahlău a fost de timpuriu o sursă de bogate legende. Acestea vorbesc atât despre istoria sa, cât și despre minunatele locuri pe care le adăpostește. Aici s-au pus bazele spiritualității străvechi, Ceahlăul fiind al doilea munte sfânt al creștinătății ortodoxe, după Athos. Se povestește că uriașul stâncos a fost locuit de Zamolxis înainte ca acesta să devină zeul suprem al dacilor. Poveștile bătrânilor spun despre Ceahlău că a fost construit din porunca împăratului Traian pentru a se apara de barbarii veniți dinspre Răsărit. După ce robii au pus piatră peste piatră și stanca peste stanca, iar împăratul a fost mulțumit, în vârful muntelui a fost așezată o toacă și un soldat care să stea de pază și să dea de veste când năvăleau vrăjmașii. Însă într-o zi toaca a rămas fără stăpân, căci soldatul a fost răpus de o săgeata. Și de atunci dușmanii ne-au tot călcat plaiurile. În fine, asta a fost…


Acum însă Ceahlăul atrage mereu atenția prin misterele care îl învăluie. Măreția neasemuită a peisajului îți taie respirația și te face să te îndrăgostești iremediabil de enigmaticul Ceahlău. Probabil că acest sentiment l-a încercat și colegul Dan care, profitând de recenta mini vacanță de Rusalii, și-a îndreptat pașii spre aceste minunate plaiuri din zona Ceahlăului. Pentru a-l urca, fie că purcedeti la drum de la Izvorul Muntelui sau din Durău, traseele marcate dezvăluie stânci ciudate cu forme umane ce poartă propriile povești, dar și pericole care, uneori, pot să va fie fatale. Indiferent că-l urcați acum, vara, pe cărări scăldate în soare sau iarna, printre copaci încărcați de zăpadă, Ceahlăul are întotdeauna peisaje minunate. De aceea el merită explorat întotalitate, întrucât frumusețile sale sunt unice și peisajele pe care le dezvăluie de la diferite altitudini sunt uluitoare. Însă, cum spuneam, cu atenție mare!

Maiestuos, impunător, o adevărată cetate de piatră cu turnuri, masivul te lasă să-i descoperi treptat legendele și tainele, rămânând totodată enigmatic. Muntele Ceahlău este unic în spaţiul românesc – are hram şi are sărbătoare, dar, mai mult decât toate, are nenumărate legende şi poveşti, precum și unele întâmplărimai puțin plăcute, pe care ar trebui să le ignori sau, de ce nu?, să le ocolești.


Dacă te aventurezi, riști să pățești precum o turistă din Germania care, mai zilele trecute, s-a rătăcit pe munte, pe un traseu dificil, suferind între altele și o fractură la picior. Pentru a o salva, salvamontiștii nemteni, îndrumați de mereu tânărul și expermentatul Raul Papalicef, au fost nevoiți să apeleze chiar și la o dronă! Cu ajutorul acesteiea s-a putut vedea în ce stare se află victima și dacă mai e nevoie de chemarea elicopterului SMURD. Cum nu erau îndeplinite condițiile tehnice pentru așa ceva, s-a făcut până la urmă trasportul cu… eterna targă! Rețineți și faptul că întraga operațiune de salvare a durat mai mult de cinci ore, pe o vreme nu tocmai plăcută și prielnică pentru așa ceva.

Așadar, multă, multă atenție! Muntele-i frumos, dar și periculos!


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Masivul Ceahlău, un munte frumos dar si periculos!”

 • ... a scris la 20 iunie 2019, 14:31   [#1]

  Da, Marc, zona muntoasă din Moldova este frumoasă, merită vizitată. Cu foarte mici excepții, șoselele sunt bune iar frumusețea naturii te deconectează de problemele cotidiene… Din păcate trebuie s-o spun din nou: românii încă nu știu să facă turism! Cerere există, oferta pentru turiști în schimb este redusă, prețurile mari în comparație cu ce găsești prin țărille din jurul nostru. Am făcut câteva calcule și am ajuns la concluzia că la aceeași bani, poți vizita alte țări… și parcă e o idee mai tentant să vezi “cum e și pe la alții” decât să vezi ceva ce deja știi cum e. Iar asta se întâmplă pentru că, pe de o parte încă nu există suficientă concurență în turism, pe de altă parte bugetarii din România au crescut foarte mult cererea odată cu tichetele de vacanță primite de la guvern… tichete plătite de fapt din banii noștri, evident, ai celor care muncesc la privat și plătesc taxe și impozite de le ies ochii din cap.

 • marc
  ... a scris la 20 iunie 2019, 16:58   [#2]

  Daca-r fi numai turismul, nu prea cred ca ne-ar supara! Dar din nefericire (ori… traditie!), noi, românii cam prea multe (lucruri bune) nu stim, ori nu vrem, sa le facem! Fie ca le facem asa, de mantuiala, fie din obligatie ori din nepricepere transmisa din generatie in generatie! Te-ai convins se pare chiar si tu, recent, in periplul moldav. Aici unde m-am nascut, am facut liceul dupa care am plecat la facultate si apoi in profesia aleasa. Dar in cu totul alte zone din tara, unde (s-ar putea sa mi se para sau nu) parca-am intalnit o alta lume! Alte deprinderi, alte obiceiuri si, precis, alta civilizatie! Toate astea te rog sa nu le iei, draga Dan, ca o barfa, ci ca o realitate fireasca de care oricine se poate convinge. In afara pitorescului, conferit de natura sau de forta divina, Moldova a ramas cu mult in urma! Pacat, zic eu.
  , Doar ATAT! Deocamdata…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 iunie 2019, 17:37   [#3]

  Mare adevăr grăit-ai, prietene Dan! După 30 de ani de „turism electoral” românii încă nu au găsit înțelesul cuvântului „turism”. Băieții și fetele din specia „bugetivore”, ce s-au trezit cu tichetul de vacanță între degete, habar n-au ce să facă cu el.

  Privatul trebuie musai stârpit, că prea și-a luat nasul la purtare. Cum adică să ne ia la bani mărunți un neica nimeni ce abia supraviețuiește, deși sudoarea îi curge pe frunte? Păi ce, are contracte mai barosane decât noi?

  „Statul român” a pus stăpânire pe viețile noastre, stimați compatrioți. Depinde doar de noi să punem capăt acestei minciuni…

 • Marc
  ... a scris la 21 iunie 2019, 12:47   [#4]

  Francisc, in articol si-n comentarii era vorba nu de ce nu sprijina statul roman turismul (asa si e), ci de faptul ca romanul, in general, dar mai ales cei implicati in acest fenomen (adica actualii patroni de hoteluri, cabane, pensiuni etc) nu-si fac treaba cum ar fi normal! In schimb, percep taxe cu mult peste cele intalnite prin alte locuri din lume! Si asta, nu numai in turism, ci in general, Multi imbuibati, cat si angajatii lor, dar si romanul in general, nu stiu nici cum sa se comporte civilizat, omenos! Astia suntem, degeaba ne tot agitam, scriem sau comentam…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?