Manualul de sport!
Mă minunez de tot ce-i prin manualul de… sport!
Odată cu noul an şcolar, iată, au apărut şi primele surprize! Neplăcute, fireşte! Cele – hai, să le zic – tradiţionale, precum dezordinea, spaţiile şcolare necorespunzătoare, lipsa de cadre şi de manuale etc, etc, sunt mai de demult arhicunoscute şi, în mare parte, tolerate. Cele de acum, pare însă a le întrece pe toate! Pe toate cele, cum spuneam, de mult ştiute dar, dintr-o inerţie inexplicabilă, perpetuate la nesfârşit!
Din multitudinea acestora, adică a surprizelor, mă voi referi la “vedeta” sezonului, mai exact, la ineditul manual de sport! Da, nu-i nici-o greşeală, e un adevăr, chiar o nouă “minune” venită din partea celor ce se ocupă (ca… sarcină de partid!) de soarta învăţământului românesc. Ea se adresează-ndeosebi şcolarilor din clasa 5-a, cei cărora, în lipsa principalelor manuale de bază (Română, Matematică), mai marii de la ministerul de resort, le-a oferit… “vedeta”! Manualul de educaţie fizică şi sport, plin de noţiuni mult prea avansate pentru vârsta unor copii de cca 11 ani!
Penibilul situaţiei mai derivă şi din faptul că în manualul cu pricina sunt tipărite multe definiţii complicate şi total neavanite cu privire la unele activităţi pe care micuţii şcolari le-au deprins, spontan, încă din primii lor ani de viaţă precum: mersul, săritul, alergatul sau târâtul! Şi ca absurdul manualului să nu se rezume doar la atât, multe din cele scrise acolo, în ineditul manual şcolar, sunt însoţite şi de… citate filosofice! Da, citate, unele total greşite, din Platon şi Aristotel, din civilizaţia latină sau din perioada Greciei Antice, altele însă scrise şi greşit gramatical!
Ei, ce spuneţi?! Suntem tari în instrucţie, dar mai abitir, şi-n educaţie! În educaţia fizică, zic eu, predată doar… teoretic! După manual!?
Că aşa este şi n-o spun doar eu, rezultă şi din declaraţiile unor profesori de sport, ce se arată consternaţi de apariţia acestor manuale: “Noi nu avem ce să facem cu manualul. Să le dăm lucrări de control din ce scrie pe acolo? Noi, dar mai ales elevii, avem nevoie de săli de sport, de terenuri şi de echipament!” Dar din câte se cunoaşte, de aceste strigente cerinţe, ce-i în măsură să dea răspunsul practic fie că nu prea au auzit, fie că se fac c-au uitat! Au uitat cum prea multe se cam uită pe la noi, prin România, prin ţară în care haosul, corupţia şi dezordinea, cât şi bunul plac, sunt la ele acasă! “Problema nu este că România e o ţară săraca, ci este o ţară sărăcita de ideile mici şi fixe ale guvernanţilor“, scria deunăzi într-un citat publicat în cotidianul Adevărul, dna Daniela Vişoianu, preşedinta Coaliţiei pentru Educaţie. Că aşa este, nu e nevoie s-o mai spunem (pentru a câta oară?!) şi noi. Nu ştim însă ce spun cei ce ne conduc?! Oare ‘mnealor mai aşteaptă carecumva un nou manual-surpriză, plin de citate (dar fără greşeli penale!) din “filosofia”… d-lui Dragnea sau a altui erudit PSD-ist care să ne scoată din acest impas de pe multiple planuri?! “Manual” care aşijderea celui de Sport, să ne înveţe totuşi cum să mai şi răbdam, cum să nu spunem nimic şi, bineînţeles, cum şi spre ce să mergem! Încotro?!
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)