Mâncarea și băutura – versus – educația și cultură!

ciorba de fasole in paine mancare ardeleneasca Mâncarea și băutura  versus  educația și cultură!

Asta-i acum România! O țară în care, cum nu o dată am spus, cam toate sunt pe dos. Iată, bunăoară, dacă ne referim doar la cele scrise (într-o altă formă), în genericul de mai sus… “mâncare multă, cultură puțină“, vom afla, succint, pe ce dau românii banii.

Cea mai mare parte din bugetul familei se consumă pe cheltuielile cu mâncarea și cu băuturile (alcolice, carbogazoase sau… siropoase). Aceasta reprezintă, după cum spun specialiștii, cca de trei ori mai mult comparativ cu statele dezvoltate! Statistic înseamnă 27.97%, din bugetul familial, merge pe mâncare și băuturică (alcoolică ori ba), un procent mult sporit peste media europeană de 12.2% și aproape de trei ori mai mare decât cheltuielile unei familii din țări precum Olanda (11.4%), Austria (9.9%), Spania (12.3%) și altele. Din presa scrisă mai aflu acum, că procentul este ridicat la noi chiar și față de Bulgaria (19.2%), Grecia (16.9%) sau Ungaria (18.2%).

Economiștii, dar și alti experți în materie, afirmă că respectivele procente și date statistice (pe care le-ați aflat acum și dv), sunt totuși normale (!?) pentru o țară ca România și pentru momentul ei actual de dezvoltare. “Putem ajunge și noi ca nemții – declara în Adevărul, prof. Radu Nechita – dacă reușim să avem un sistem unde contractele sunt respectate, unde legea domnește, iar antreprenorii sunt mai încurajați să între pe piață. Aceste cifre, conchide dl. R. N., ne arată poate că și la noi aceste lucruri sunt posibile, dacă facem ce trebuie“!

Dacă, dacă, dar cum pe aici, prin România, cam prea multe-s doar ipotetice, cred că greu va ieși soarele și… pe strada noastră! Deocamdată, “Stomacul plin și distracție fără limite” – acesta-i uneori sloganul, cu valoare supremă, pentru mulți conaționali, vârstnici cât, îndeosebi, cei din generația tânără, puși mai mereu pe realizarea lui. Adică al sloganului. Organizăm festivaluri peste festivaluri, chiar și cel al… satelor producătoare de nuștiu ce fructe sau băuturi, bune și ele, dar tot sub aspect pur economic și de “distracție a la long“, realizăm și afișăm milioane de lumini multicolore, planuri și proiecte, studii de fezabilitate și câte și mai câte, dar ceva temenic, imperios necesar (precum – spitale, școli, baze sportive, străzi și autostrăzi etc, etc) pe când și cum oare, cu o asemenea… desfătare a cronicei neputințe, motivată de eterna “lipsa de fonduri”!

Potrivit sociologilor, ca dealtfel gândirii și spuselor tuturor celor bine intenționați, modul în care majoritatea familiilor de români, își alocă acum cheltuielile, nu poate fi explicată doar privind factorii pur economici. În cazul țării noastre penuria din acea perioada de tristă amintire a regimului totalitar comunist, a transformat binecunoscuta idee a “frigiderului plin”, într-o total falsă valoare socială, unde abundența se confundă cu statutul social. Exemplele concrete sunt prea numeroase ca să mai încerc o eventuală nominalizare a lor. Cert este faptul că în prezent, deci în condițiile în care dezordinea, corupția și dezbinarea, pe fondul unor violente necunoscute până acum, decalajele cu țările din Vest la capitolele de calitatea vieții sunt încă uriașe!

Ce ne rămâne de făcut? Multe, f multe și la timpul oportun, nu doar… de Paște și Crăciun! Acum, doar să sperăm. Domeniu în care se pare că mai de multa vreme suntem specializați, fără contra candidați!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Mâncarea și băutura – versus – educația și cultură!”

 • ... a scris la 11 iulie 2019, 9:00   [#1]

  Panem et circenses! -- Cei care conduc lumea au învățat ceva din istorie… Avea dreptate colegul Francisc când spunea (dacă bine-mi amintesc!?) că democrația e o iluzie.

 • marc
  ... a scris la 11 iulie 2019, 10:35   [#2]

  Din pacate, multe au fost, sunt si vor ramane doar… iluzii! Ma consolez doar ca, iata (ca sa schimbam registru) in cazul… pozelor mele, acum sunt o realitate!… Tie ti se datoreaza! Merci!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 iulie 2019, 1:31   [#3]

  E cam târziu pentru a comenta, dar așa-s eu: întotdeauna mă apucă pofta de vorbă la ore târzii. Știți foarte bine de ce…

  „Democrația” chiar e o iluzie, prieteni, atâta vreme cât o doamnă (nu mai pun ghilimele) se sacrifică pentru partid și la cererea lui candidează la cea mai înaltă funcție din stat. Eu credeam că o societate sănătoasă se construiește pe competență, hărnicie și adevăr, nu pe habarnism, lene și minciună.

  Nu vă cer să fiți de acord cu mine, da’ eu încă cred că această gașcă numită PSD trebuie musai măturată din istorie. De ce? Pentru că „cel mai mare partid din România” (aud zilnic această sintagmă la toate televiziunile) a generat un premier numit Dăncilă. Și, colac peste pupăză, mai are și pretenția să câștige președinția României…

  Uitați-vă la componența actualului guvern al țării! „Competenți” unul și unul! Toată „spuma” societății s-a așezat în capul mesei (susținută în mod „democratic” de lacheii ei speciali). Cetățenii, atâția câți mai cred în normalitate, sunt ținta bastoanelor mânuite de jandarmi. „Legea” făcută de hoți trebuie respectată, nu-i așa?

  Sper că de data asta să ne prindem de poantă și să le dăm peste gură tovarășilor…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?