Mănăstirea Voroneț

Manastirea Voronet Mănăstirea Voroneț

Obiective turistice din Moldova – Mănăstirea Voroneț

… sau “Pe urmele lui Ștefan cel Mare

Cum vă spuneam într-un precedent articol, dacă ceva este de vizitat în Moldova atunci categoric vorbim de mănăstiri, cred că nu exista localitate ceva mai “răsărita” în Moldova care să nu aibă vreo mănăstire în apropiere. Totuși, pentru “oamenii obișnuiți” care nu au vreo “tragere” deosebită către cele sfinte, cel puțin două dintre mănăstirile din Moldova sunt cunoscute: Mănăstirea Putna despre care am vorbit în articolul precedent și Mănăstirea Voroneț, amândouă ctitorite de Ștefan cel Mare.

Mănăstirea Voroneț a devenit cunoscută și a rămas oarecum în memoria noastră și pentru celebrul “albastru de Voroneț“, o culoare specială utilizată în picturile de pe zidurile mănăstirii Voroneț. Potrivit cercetărilor efectuate de Magdalena Banu, doctor în chimie, “inedita” culoare numită “albastru de Voroneț” a fost obținută prin adăugarea de brânză și azurit (carbonat de cupru), scopul acestor “ingrediente” fiind de fapt rezistența în timp a picturii și nu culoarea. Culoarea rezultată însă, a fost una deosebită.

Mănăstirea Voroneț numită și “Capela Sixtină a Estului” a fost construită în anul 1488 și devine un important centru de credință și cultură din Moldova medievală. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din 1496, de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Picturile exterioare, de un înalt nivel artistic, au fost realizate pe timpul domniei lui Petru Rareș, frescele au un colorit viu iar culorile predominante sunt verdele și albastrul, celebrul albastru de Voroneț.

La fel ca la Mănăstirea Putna, și la Mănăstirea Voroneț este totul bine amenajat, curat, îngrijit, multă verdeață și flori. Se plătește atât taxă de intrare pe persoană cât și taxă pe aparatul foto. Există și o parcare cu taxă, amenajată, însă la ceva distanță de mănăstire, astfel că dacă ajungeți prin zonă și parcați în parcarea cu taxă, va trebui să mergeți pe jos o bucată de drum până așa ajungeți la mănăstire, nu e ca la Putna unde parcarea e în “botul” mănăstirii.

Dacă vreodată vă gândiți să mergeți în Moldova pentru a vizita mănăstirile din această zonă a țării, Mănăstirea Voroneț cred că este una dintre manăstirile care ar trebui vizitate.

Și câteva imagini de la mănăstirea Voroneț:

Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?