Mănăstirea Putna

Manastirea Putna Mănăstirea Putna

Obiective turistice din Moldova – Mănăstirea Putna

… sau “Pe urmele lui Ștefan cel Mare

Am tot fost și-am vizitat locuri frumoase din România însă de fiecare dată când ne făceam planuri unde să mergem, Moldova rămânea undeva la coadă. Pentru că, așa cum zice și “gura lumii”, în Moldova mergi pentru: mănăstiri, vin bun și femei frumoase. Cum ultima opțiune cade de pe listă din motive evidente și pentru că mai auzisem câte una-alta despre Bucovina, am zis să începem de-acolo. Și uite-așa, după un drum lung și obositor, am ajuns la Putna.

Orice om din țara asta, indiferent de vârstă și educație, dacă-l oprești pe drum și-i ceri să-ți enumere câțiva domnitori români, primii pe care o să ți-i spună dintr-o listă foarte scurtă vor fi următorii: Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân și Alexandru Ioan Cuza. Abia după aceea, dacă cel intervievat cunoaște ceva mai multă istorie, o să-ți spună și numele altor domnitori români…

Mănăstirea Putna, numită de M.Eminescu ca fiind “Ierusalimul Neamului Românesc“, este un lăcaș de cult ortodox ctitorit de Ștefan cel Mare, construcția mănăstirii Putna s-a finalizat în anul 1469 iar turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481. Tot aici se afla și mormântul celebrului domnitor român, Ștefan cel Mare.

În fața mănăstirii există o parcare destul de spațioasă, așa cum îi șade bine oricărui obiectiv turistic. Nu prea sunt eu cu cele sfinte, însă istoria neamului românesc nu poate fi negată iar cei care au scris istoria acestei țări merită puțină atenție din partea urmașilor…
Locul este frumos amenajat, întreținut, zonă verde, flori, totul este civilizat și frumos. Bineînțeles că cei care sunt cu credința la level=100 vor simți probabil ceva “vibrații” pe acolo, la mine nu-i cazul. În schimb apreciez lucrurile frumoase, valoarea istorică a locului, ordinea și curățenia.

Și dacă tot plătești taxă de intrare + taxă pe aparatul foto, ar trebui să existe și un ghid (la câți preoți, călugări și maici sunt pe acolo și la ce mașini am văzut că au!, ar încăpea și-un ghid) care să organizeze frumos turiștii în mici grupuri, să le facă turul obiectivului și să explice în câteva cuvinte fiecare chestiuță interesantă de acolo! Și nu mă refer doar la mănăstirea Putna, o spun la modul general, un ghid ar trebui să existe la fiecare obiectiv turistic important! Și să fie plătit de turiști, hai că pui un 5 lei de persoană și pt ghid!… La câteva grupuri de turiști pe zi, ar pleca cu o sumă frumușică acasă.

Am fi vrut să vedem și Chilia lui Daniil Sihastrul, care nu este departe de mănăstirea Putna, însă ne-am luat cu vorba și-am uitat complet de ea.

În rest, ce să zic… Zonă frumoasă, natură, e plăcut să faci plimbări pe acolo, atât cu mașina cât și pe jos.

Următorul obiectiv turistic pe listă a fost manăstirea de la Sucevița. Care însă era în renovare, nu prea ai avut ce să vezi pe acolo. Am intrat totuși să vedem. Taxele de intrare s-au încasat, deși era în renovare.

Fotografii de la Mănăstirea Putna

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Mănăstirea Putna”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 iunie 2019, 7:30   [#1]

  Nu sunt bani pentru un ghid, Marc. Banii se duc la agenții de turism angajați la noile centre de informare turistică care au împânzit România.

  La mine în sat există un astfel de centru unde sunt plătiți doi angajați care nici măcar nu freacă menta, ci pur și simplu nici nu vin la serviciu. Crede-mă că nu spun baliverne. Centrul se află vis-a-vis de casa mea și în doi ani i-am văzut la față doar de câteva ori.

  Trebuie să-ți mai spun că la momentul angajării lor a fost un mic scandal diplomatic în care a fost implicat ambasadorul Republicii Cehe. Găsești informații pe reper 24.ro. Ajunge să tastezi „garnic” și dai un search…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 iunie 2019, 8:38   [#2]

  Mai adaug că salariile celor doi „referenți la compartimentul turism” sunt de 2870 lei și respectiv 3402 lei cu tot cu sporul de antenă de 15%. Cel puțin așa reiese din dispozițiile date de primar la începutul anului.

  Pe banii ăștia e tare fain să stai degeaba…

 • Marc
  ... a scris la 18 iunie 2019, 11:06   [#3]

  Dane, vad c-ai trecut si prin Moldova! Ai fost nu numai pe la Putna dar, se pare, ca si pe la Ceahlau. L-ai urcat sau nu, n-am de unde sa stiu. Stiu doar ca m-ai ocolit, voit sau nu. Sincer regret ca inca nu ne-am cunoscut! Dar, iata ca prin pozele alea, cu Ceahlaul, mi-ai sugerat totusi un inedit subiect ce-l voi concretiza chiar acum, intr-un succint articolas pe care-l aveam deja in intentie. Sper sa-ti completeze, pe ansamblu, bogata si variata imagine turistica a aceste zone moldave…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?