“Lupta” între generaţii

om batran old man varsta Lupta între generaţii

Nu cu prea mult timp în urmă, aflându-mă la Băile Herculane, am fost martor la o scenă penibilă, la limita bunului simţ, dar (din nefericire), nu rare ori întâlnită acum, în societatea în care trăim. Pe una din numeroasele alei, o profesoară, ajunsă la o vârstă venerabilă, a avut “norocul” să se intalneasca-n cale cu un grup de şcolari veniţi din Reşita împreună cu o tânără profesoara de-a lor.

Toate bune şi normale, nu?, până la un moment dat când, din pură întâmplare dar şi din cauza mult prea îngustei alei, “bătrâna” profesoară, cu evidente probleme locomotorii, a trebiuit să taie calea (pentru câteva zeci de secunde), gălăgiosului grup de elevi reşiţeni! Atunci, ca un resort, la fel de gălăgioasă tânăra… profă” (cum i se tot spune acum!), şi-a intrat în “rol”, strigând în gura mare: “Ce cauţi, bătrâno, pe aici? Nu vezi că te caută moartea pe acasă!?“… După care, la fel de nervoasă, dar şi cu aceeaşi nesimţire, şi-a continuat “recitalul” şi drumul, ţipând şi admonestându-şi elevii cu fel de fel de invective, care mai de care total străine nu numai pedagogiei, dar şi elementarului bun simţ! Din “vaco“, tâmpitule“, “sunteţi chiori?“, “vă strâng de gât, nu alta“, nu-i mai scotea!

Firesc, această întâmplare, greu de explicat, dar’mi-te de trăit, a stârnit (pe bună dreptate) revolta, uimirea şi mânia tuturor celor care, întâmplător, au fost martori la… demonstraţia de… “pedagogie” şi de nesimţire civică oferită, fără nici-o jenă, de năbădăioasa tânără dăscăliţă! Întreaga scenă, a fost, zic eu (şi nu numai), o nouă confirmare (oare, a câta?!) a modului în care sunt trataţi astăzi vârstnicii, toţi cei ajunşi la… bătrâneţe (ca să folosec expresia de mult împământenita), dar şi o acerbă – şi la modă – dispută între generaţii! Altfel fie spus, iată cum o tânără, aşa zisă… profesoară, nu mai încăpea de colega ei ajunsă la vârsta senectuţii, aflată pe Valea Cernei, la Herculane, să-şi amelioreze suferinţele, nu să i se ofere un asemenea… tratament!

Mă întreb, precum toţi cei de faţă, utilizând acelaşi fel de limbaj: ce caută o asemenea individă în rândul cadrelor didactice? Ce educaţie şi ce exemplu poate să ofere ea copiilor?!

Înainte însă de a primi rasunsul cuvenit, trebuie să mai spun că, deşi pare, probabil, aproape de necrezut, întâmplarea sus scrisă, reflectă întocmai criza etico-morală prin care trece acum (şi mai de multă vreme) societatea românească! Dezordinea şi haosul, dezbinarea, ura şi lipsa de respect statornicie la noi, în România! Toate acestea ne sunt, de multă vreme, bine cunoscute. Le vedem şi le auzim, le chiar şi trăim dar, totuşi, pentru eradicarea lor, cine şi când le tratează!?

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la ““Lupta” între generaţii”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2017, 15:52   [#1]

  Te superi pe mine, Marc, dacă-ți pun o întrebare? Sper că nu…

  De ce n-ai intervenit? De unde știi că femeia ajunsă la o vârstă venerabilă a fost profesoară? Și, mai ales, de unde știi că școlarii despre care scrii veneau din Reșița? (am zis una dar sunt trei)

  Dincolo de orice întrebări, ai rostit un adevăr amar: societatea prezentului și-a pierdut busola respectului. Pentru tinerimea de azi, bătrânii sunt doar o piedică în calea „viitorului luminos” ce îi așteaptă la colț. Pe cine mai interesează părerile unor oameni trecuți prin viață?

  Și totuși, de ce nu te-ai băgat? Tânăra „profă” merita o admonestare. O tragere de urechi, adică…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 6 octombrie 2017, 13:30   [#2]

  Sa stii ,Francisc,ca meciul de fotbal de aseara a fost de vina ca nu ti-am raspuns la timp!Acum,iata,c-o fac.

  1-Nam intervenit ,nu din lasitate ci pur si simplu ca nu-si avea rostul un dialog cu o asemenea persoana,pe post de …profa(!),si apoi mie-mi este penibil sa ma antrenez intr-un asemenea spectacol cu public! 2-,,Femeia ajunsa la o varsta venerabila”-i chiar… sotia mea! 3-Ca elevii,inclusiv, ,educatoarea”lor ,proveneau de la o scoala gimnaziala din Resita,a spus-o si receptionera hotelelui in care,ca o coincidenta,eram cazati si noi.In plus,chiar si unul dintre copii mi-a recunoscut acest lucru(ca de altfel ca si numarul de inmatriculare de la autocar).Da ,,,tanara ,,profa” “merita o admonestare,chiar si mai mult,dar din motivele sus amintite,n-am facut-o,si nici n-asi face-o.Dealtfel nici cei care au fost de fata la ..,,spectacol” n-au facut mai mult,decat ca,firesc,au comentat(in fel si chip) si au blamat gestul reprobabil al acestei cetatence needucate si,cum spuneam, total neavenite in randul cadrelor didactice.Multumit? Incerc sa schimb oarecum subiectul,spunandu-ti ca asemenea mostre de oameni needucati intlnim,cum spuneai si tu,mai peste tot!Din pacate,n-avem ce le face.Asta suntem!Asta ne-am dorit!!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 6 octombrie 2017, 16:18   [#3]

  Francisc,iata(ca deobicei)m-am grabit si la,,M-am” de la inceput,pune tu,daca vrei,cratima cuvenita!Merci!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 octombrie 2017, 21:50   [#4]

  Bănuiam că bătrâna profesoară luată peste picior de tânăra „profă” e chiar soția ta, Marc. Și cred că ăsta era un argument în plus pentru a lua atitudine.

  Puteai să-i spui (la modul civilizat) tinerei dăscălițe că bunul simț presupune respect față de vârstnici, fără nicio supărare. Să-i „bați” obrazul, cum s-ar spune…

  Lipsa cratimei (dintre „nam”) de la începutul comentariului nu mă deranjează. Dar impertinența multora, da!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?