Lucruri făcute doar din interes, dar și… fără cap!

autogara autocar autobuz transport comun Lucruri făcute doar din interes, dar și... fără cap!

Orașul Tg-Neamț, lipsit multă, multă vreme de cale ferată, a beneficiat totuși, de când mă știu (fiind născut pe aceste meleguri), de un transport rutier în măsură să asigure legături (sigure, organizate și eficiente) cu restul țării. Zeci de ani a existat aici o autogară, mutată de-a lungul timpului în diverse locuri, toate însă situate chiar, cum se spune, în… buricul târgului! În zone centrale și deservite de autobuzele unor întreprinderi de transport, fie RATA, ITA sau nu mai rețin ce alte asemenea titulaturi. Prin 2013, după ce, încă de prin anii “80, mai exact, pe 28 decembrie 1986, se dăduse în exploatare și mult dorita cale ferată, ziarul local publica o veste la fel de așteptată și îmbucurătoare:

Targnemtenii (n.n. – sic!) vor beneficia de încă o stație de transport public în comun (n.n. – luase ființă și autogara privată “Flozampet”) amenajată la standarde europene. Autogara veche din Târgu Neamț (n.n. “Mondotur”) a intrat într-un proces de modernizare de pe data de 20 august.
În prima fază se lucrează la acoperișul clădirii, unde colile de azbest se înlocuiesc cu tablă Lindab. După terminarea acoperișului, urmează a fi reamenajată sala de așteptare. Vor fi aduse bănci noi, iar placa va fi reparată pentru că acum este ruptă în două. De asemenea, vom moderniza și peroanele, iar tâmplăria clădirii va fi înlocuită cu geamuri termopane din lemn stratificat. Ca noutate, se vor pune bariere la intrare și la ieșire și se vor bloca cele două cai de acces din spatele autogării, apoi vom monta camere de supraveghere video, pentru a se putea monitoriza fluxul de clienți. Va fi asfaltată toată suprafața din incinta autogării, cu un asfalt de calitate, cu inserție de plumb.
Cu alte cuvinte, se modernizează fiecare încăpere a clădirii. Acoperișul, exteriorul, interioarele, birourile, tot-tot…

Firește, vestea a bucurat pe mai toți locuitorii urbei de la poalele Cetății Neamțului, mai ales că, nu după multă vreme, lucrările au și fost finalizate, iar autogara inaugurată cu nelipsitul fast și… protocol! Bucuria, ca orice bucurie, n-a durat însă prea mult, chiar dacă, între timp se mai înființase în oraș (pe la periferie) o altă autogară particulară: “Intertrans Company”.
De ce n-a durat? Pentru că, patronii (se pare, fii fostului președinte al Consiliuli Județean – Neamț (decedat între timp) fie ca și-au schimbat părerile vis a vis de presupusa rentabilitate a afacerii (nerentabilă din ‘n motive și cauze!), fie ca s-au hotărât s-o vanda si să schimbe destinația celei mai mari și moderne autogări din zona, mult căutată și folositoare tuturor locuitorilor și turiștilor de prin aceste meleaguri, înlocuind-o cu un… zice-se mare magazin cu… de toate! Da, cu de toate, dar practic, mai cu nimic, înafara unor mărfuri banale!

În fine, aceasta pe noi cât și pe locuitorii Târgului mai puțin ne interesează, ci doar ne uimește! De ce? Pentru că, la acea dată când administrația locală a vândut cu… dărnicie (și presupuse… pile și interese) acel perimetru, se stabilise, din câte se spune, că destinația eventualelor construcții nu poate să fie decât acea de deservire a transportului interurban! Și atunci?! Atunci… a mai dispărut un simbol al localității, practic, un obiectiv mai mult decât necesar tuturor! Interesul poartă fesul, cum se spune și cum se constată! Protestele și nemulumirile cetățenilor, nu alertează sau preocupă pe nimeni! Primaria cât și celelalte organisme abilitate, fie că nu prea știu, sau doar se fac, că nu știu, ori motivează că-s, vezi Doamne, “probleme particulare”! La fireasca întrebare a unui localnic “De ce nu ne-a întrebat și pe noi, cetățenii orașului, dacă suntem de acord cu transformarea autogării într-un alt banal distribuitor german de “rahaturi “europene?!“, un consiler local PSD, i-a răspuns cu… tradițională ironie că “nu suntem obligați să vă căutăm pe toți și să vă informăm!“. Bravos, zic eu! Bravooo, pentru o asemenea “grijă” față de cetățenii care v-au ales în fruntea obștei!

Ce se întâmplă acum și cum stau treburile după această miraculoasă și neavenită transformare, un fel de hopus-pocus disparutus cu tentă socială, nu-i greu e imaginat! Ne spune într-un fel, articolul cu genericul “O nouă autogară la Tg. Neamț?” publicat în același ziar local care, prin 2013, ne vorbea mai mult decât laudativ la adresa fostei… noi autogări:

Dincolo de autogara care nu există, e o nebunie totală în transportul de persoane din zona Târgu Neamț. Numai cine nu vrea nu găsește un mijloc de transport persoane – pirat, cu care să se deplaseze. O mulțime de mașini private stau în puncte cheie și racolează călători pentru comunele din jurul orașului Târgu Neamț și iar nimeni nu vede nimic.“. Ceea ce vă și spuneam ceva mai sus!

Un alt cetățean, și el nemulțumit, își spune pasul: “Ce face poliția? Desigur că vă amendează pe dumneavoastră pentru că nu purtați centură de siguranță, că mergeți mai tare, că nu semnalizați și se ocupă de alte astfel de chestiuni. De pirateria din transportul de persoane nu au timp să se ocupe și poate nici nu au voie caci e posibil să deranjeze persoane ce nu pot fi deranjate. Acest fenomen poate să dispară numai dacă cei autorizați nu mai înghesuie pasagerii în autobuze și microbuze vechi care nu prezintă nici o garanție. În plus, pe unele rute nu întotdeauna eliberează bilete de călătorie în special în zilele de luni. O anumită persoană urcă împreună cu șoferul în autobuz, încasează banii de la călători și “uită” să dea bilete, spun gurile rele. Asta nu e tot evaziune?! Bun de filmat cu camera ascunsă…

Iată și răspunsul din partea celor vizați: “Nu se referă la asta. Autogara TMD (fosta SC MDT S.A., a baietiilor lui Tărâță…) funcționează legal (n.n. unde?!) Acolo întră autobuze și microbuze aflate în tranzit prin Târgu Neamț. Articolul se referă la cei cu mașini mici care fac transport ilegal de persoane din și înspre oraș și localitățile din apropiere.
Nimic adevărat! Acolo, la peroanele fostei autogări, inclusiv în curte, este interzis accesul oricăror mașini și chiar dacă, tot pe acolo, mai sunt totuși niște spații goale, solicitate de societățile de transport care tranzitau orașul, patronii suprmarketului au refuzat ferm. În prezent, din fosta nouă autogară TMD, au rămas doar triste amintiri și regrete. În schimb, minciunile și dezinteresul celor care ar trebui să rezolve acesta problema de mare interes pt întreaga colectivitate, continuă să troneze și să reconfirme vorba românească precum: unde nu-i cap, vai de… nu, nu de picioare, ci de săracii oameni!…

P.S. – Deși tematica articolului vizează doar o anume colectivitate locală, în esență, ea (situația descrisă), poate fi întâlnită în mai toate colțurile țării, acolo unde românii noștri continuă să trăiască în ură și discordie, în minciună, corupție și într-o cumplită deziluzie!…

https://www.ziartarguneamt.ro/o-noua-autogara-la-targu-neamt

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Lucruri făcute doar din interes, dar și… fără cap!”

 • ... a scris la 3 noiembrie 2018, 11:00   [#1]

  Onor conducătorilor noștri iubiți,
  care-au girat găinăria,
  acum în România.
  Români, luați traista și fugiți!

 • Marc.
  ... a scris la 8 noiembrie 2018, 20:31   [#2]

  Am mai spus-o (si nu odata) ca în asemenea împrejurări romanii n-au nici-o șansă de un trai mai bun. Nimic nu se schimba. Deși s-au tras o mulțime de semnale, la fosta autogara din Tg. Neamt totu-i la fel! Fiecare se descurca cum poate, în timp ce Primăria n-aude, n-a vede! Cei de pe acolo au alte “prioritati”…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?