Câte ceva despre logică și interpretările ei

Aristotel Logica Filozofie 150x150 Câte ceva despre logică și interpretările ei

Trăim într-o lume în care timpul nu ne mai ajunge, prietenii dispar încet, încet, goana după cât mai mult începe să ne domine și aproape tot ce “cândva, era frumos” se pierde pe zi ce trece! În acest, hai, să-i spun, peisaj, ne confruntăm cu sau fără să vrem, cu tot mai multe probleme (unele chiar cutremurătoare!) cărora trebuie să le facem față. Aproape de fiecare dată, în diversele situații, ești tentat să spui (sau să ți se spună) că… “aceasta-i logică” sau “nu este logic, dle” referindu-te(se) desigur, la situația în care te afli în acel moment.
Iată așa, conceptul de LOGIC (sau ILOGIC) a devenit, cu timpul, mai mult decât un tipar verbal (sau scris) în exprimările noastre cotidiene. Un veritabil tic!

Dar, în fond, ce-i LOGICA? Definind-o, este: “Știința al cărei obiect este stabilirea condițiilor corectitudinii gândirii, a formelor și legilor generale ale rațiunii juste“.
Referindu-se la aceasta, GR. C Moisil spunea că: “LOGICA ne dă mijloace de a insufla altora convingeri pe care nu le avem“.

Iată, acum, și un prim exemplu de … ocolire a logicii. Recentele alegeri din PSD, din partidul care a moștenit, între altele, dosarul de cadre al PCR! Din câte se știe, liderul, recte dl Liviu Dragnea, a fost desemnat în unanimitate, câștigător al cursei fără obstacole, ca să folosim o terminologie sportivă, dumnealui fiind, ca pe vremuri, unicul candidat!?

Cum adică… alegere, de moment ce, în competiție, nu a fost, măcar, o a doua persoană!!? Când spui alegere, vrei, nu vrei, te gândești imediat la încă cineva, nu? Ce fel de treaba-i asta, logică?! Categoic, nu!

Un alt exemplu și tot de la partidul ce s-ar vrea unic! Membrii marcanți ai acestuia, deci cei ajunși la vârf, niciodată nu pierd ocazia să spună, sus și tare că: “PSD este un partid puternic (o fi!) și (țineți-vă bine!) curat!
Măi, să fie! Curat, în ce? Păi cei, nu puțini la număr, care au fost sau încă sunt la “beciul domnesc”, cei cu dosare penale sau condamnați cu suspendare din ce partid fac parte?
Bineînțeles, mai sunt și din alte partide pe acolo, dar majoritatea?!…
Atunci, logic, te-ntrebi: ce fel de “partid curat” cu atâția membri corupți?!

Ca să nu fiu acuzat de partizanat politic, va mai ofer un exemplu de… logică! Aflăm că, după tragicile evenimente de la clubul “Colectiv”, Național Arena a fost închis, din lipsa cuvenitei autorizații de la pompieri! Dar rețineți, pompierii n-au autorizat stadionul, în schimb au autorizat flăcări și artificii, în proporții de masă, pe același stadion! Amintiți-vă de show-ul pirotehnic făcut chiar de firma de la Colectiv(!!!) la finalele Cupei Ligii și a Cupei României!…
Nu mai amintesc de multe, multe alte asemenea evenimente petrecute în incinta Arenei, pentru simplul (dar edificator) motiv de a nu mă mai referi, din nou, la PSD! Doar știți, probabil, cam ce a fost acolo la megamitingul prilejuit de depunerea candidaturii dlui Victor Viorel Ponta!!

Acum, spre final, un alt exemplu de “logică”, cu tentă sportivă. Echipa de fotbal fosta “Steaua”, deși (din cauze și motive pe care cred că le cunoașteți) care se numește acum “FCSB”, dispută jocurile de pe teren propriu prin… toată țara, numai în București, nu! În Capitală doar dorm și eventul, mănâncă! Și atunci, de ce se mai numește Fotbal Club Steaua… București?!

Concluzionând, după exemplele mai sus scrise, vă ofer un citat al lui Francois de la Rochetoucauld: “Toată lumea se plânge că nu are memorie, dar nimeni nu se vaită că nu are logică“… Viața, întâmplările ei, o confirmă din plin!

P.S. – Ni se pare nouă, sau parcă înainte lumea era mai simplă, dar mai fericită!? Ași dori din suflet, să fiu contrazis!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Aristotel Logica Filozofie Câte ceva despre logică și interpretările ei

Categorie articol [ Fotbal, Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Câte ceva despre logică și interpretările ei”

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 13 noiembrie 2015, 21:26   [#1]

    Cel mai crunt exemplu de „logică pe dos” e cel al Revoluției din 1989, domnule Marc. Cei împușcați atunci au murit strigând „jos comunismul” iar după nici jumătate de an am ales cu o majoritate covârșitoare același sistem.

    Au trecut 26 de ani și istoria se repetă: câteva zeci de mii de „rebeli” ieșiți în stradă strigă în disperare „jos clasa politică” și urmarea este un guvern sprijinit tocmai de cei pe care „strada” îi dorește măturați de pe scenă. Atunci s-au folosit gloanțele, acum manipularea…

    Și fiindcă tot vorbim de logică, domnule Ciubotariu, aveți „puțintică răbdare” până la anul, când veți constata cu amărăciune că sunt mai mulți din ăia ce aplaudă cele „două decenii de împliniri mărețe” decât cei ieșiți pe bulevarde în ultimele două săptămâni.

    Domnul Cioloș (că tovarăș nu am motive să-l numesc) nu are vreo șansă de a rămâne în istorie atâta vreme cât „negociază” intrarea la guvernare cu „partidele politice” reprezentate de indivizi ca Dragnea, Oprea sau Blaga.

    Dacă e hotărât să facă ceea ce-i trebuie României, atunci vine cu o echipă profesionistă în care n-au ce căuta „rămășițe” din fosta echipă. Nu obține aprobarea Parlamentului, nu-i nimic: vine cu echipa de rezerve.
    Nu-i plac (ș)parlamentului nici „rezervele”, nu-i bai: președintele Iohannis se transformă-n „diluant”. Dizolvă cât ai zice „pește” rugina ce ne oxidează viețile de un sfert de veac și ne oferă ocazia unei noi alegeri.

    Iar noi („logic”, nu-i așa?) îi alegem tot pe ei…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?