Locuri ce merită să fie vizitate şi admirate

Gura Portitei Locuri ce merită să fie vizitate şi admirate

Doar câteva zile ne mai despart de venirea toamnei calendaristice. Este momentul în care, pe lângă multe alte preocupări diurne, specifice sezonului, să vizitați în timpul dv. liber ce-l aveți și minunata Deltă a Dunării. Un loc de poveste și de relaxare, pentru mai tot omul iubitor de drumeție dar și de odihnă activă. Dintre minunile naturii ce pot fi întâlnite și văzute la orice pas, este și la fel de renumita și tot mai mult căutata Gura Portiței, unică în Europa. Este locul în care Marea Neagră se întâlneste cu Delta Dunării pentru a crea un spectacol natural mirific și o oportunitate de relaxare și fascinație pentru fiecare dintre noi.


Puțini români și străini știu că pe pământul nostru românesc există un loc exotic, retras și liniștit, ce oferă doar o părticică din Marea Neagră, dar și puțin din Delta Dunării, un loc care nu se compară cu celelalte stațiuni aglomerate și, unele, cam prea zgomotoase și populare, ale litoralului românesc. Gura Portiței, o insulă înca virgină, cu peisaje încântatoare, mâncare din peste foarte gustoasă si pregătită de oameni prietenoși, o insulă situată între Lacul Golovița și Marea Neagră. Cândva, Gura Portiței a fost un sat de pescari, loc în care lipovenii obișnuiau să trăiască în colibe cu acoperiș din stuf și se ocupau, în cea mai mare parte, cu pescuitul practicat cu plasa. Acest perimetru natural este considerat în prezent una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din țară, în care poți să petreci relaxat și ne-stresat, fie vacanțele, fie sfârșiul de săptămână, mai ales acum, la final de vară și început de toamnă.

Cum se ajunge aici? Accesul se face, mai ales, prin Jurilovca, localitate tulceană despre care se spune că este cea mai mare așezare de pescari din România. Din micul port al acestei localitati, se ia vaporașul, iar într-un sfert de oră veți păși, sigur și negreșit, în frumoasa destinație, care este parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării. De asemenea, se mai poate merge și cu o ambarcațiune ceva mai lentă, dar aceasta va avea nevoie de cca. o oră pentru a ajunge la Gura Portiței. Există însă și metode de transport pe uscat. Este vorba despre o variantă destul de ocolitoare, care se face doar pe bicicleta, despre care localnicii spun că este si destul de periculoasă. Recomandarea mea, a celui care nu odată am avut ocazia (ca turist sau, mai ales, în interes de serviciu) să ajung în aceste locuri atât de atrăgătoare, este aceea de a alege drumul pe apă, deoarece este uluitor! Plină de păsări ce se perindă prin fața vizitatorilor și cu pâlcuri de copaci și plante încântatoare la marginea apei, ce ascund, într-un anumit loc, fosta casă a lui Nicolae Ceaușescu (domeniu ce astăzi este parte a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării), călătoria cu ambarcațiunea sau cu vaporul este o adevărată încântare!

Odată ajunși la destinație, veți da de cea mai frumoasă plajă care există în prezent în România. Cu nisip auriu și fin dar și cu apă extrem de limpede ce reflectă culorile curcubeului, plaja de la Gura Portiței este destul de sălbatică și de liniștită, având doar câteva locuri cu umbrele de stuf, sub care vă veți putea feri de razele neînduratoare ale soarelui. Aici nu sunt hoteluri, ci doar câteva pensiuni și căsuțe vopsite în alb și albastru, restul de clădiri fiind simplele case tradiționale lipovenesti cu acoperiș din stuf.

Deși are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din această insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis. Dar plaja în care au voie turiștii, este mai mult decât suficientă. Liniștea de aici este copleșitoare. O întindere vastă de nisip, nenumărate scoici și pescăruși ce se perindă nestingheriți. Un lucru la fel de fascinant dar și foarte rar în România, pe care îl mai poți face numai aici, la Gura Portiței, este să înotati cu delfinii! Liniștea și sălbăticia plajei nu îi descurajează pe delfini să se apropie la doar câtiva metri de mal, astfel că mulți turiști se aventurează în apele mari atunci când îi observă, pentru a avea parte de o aventură de neuitat.
Situat pe limba de nisip ce separă cele două lumi – marea și delta – Satul de Vacanță Gura Portiței – este locul unde puteți admira deopotrivă flora și fauna specifice Deltei Dunării, cât și pe cea a Marii Negre. Marele atu al acestei destinații de vacanță, succint descrisă acum de mine cât și de numeroși alți turiști sau specialiști, este că, astăzi Gura Portiței își menține nealterată frumusețea naturală, în timp ce opțiunile de cazare și facilitățile disponibile sunt într-un proces de îmbunatatire continuă, pentru ca oaspeții acestui loc minunat să găsească aici, o oază de liniște și relaxare mult dorite.

Acum, mie nu-mi rămâne decât să urez proximilor vizitatori, zile cât mai frumoase, însorite și deconectate în minunatul peisaj al Deltei Dunării!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?