Limbaj necivilizat, obscen, trivial şi vulgar pe bloguri!

blog1 Limbaj necivilizat, obscen, trivial şi vulgar pe bloguri!

Într-unul din numeroasele articole publicate nu demult (http://dan-blog.ro/evrika.html) încercam, împreună cu ceilalți colegi de blog, să aflăm (pe cât posibil) de ce, de la un timp, mai nimeni nu publică sau comentează în nici-un fel cele scrise de noi?! Dar nu numai de noi, ci și de către alți blogheri, fie pe paginile lor sau ale altora?! Bineînțeles, asta doar în eventualitatea că articolele respective sunt citite sau măcar băgate-n seamă!
Pentru început am considerat, drept una din cauze, frica multor conaționali de a se implica în dezordinea si dezbinarea ce domină țara, dar și lehamitea nu odată dovedită și explicată. Realitatea existență ne-a confirmat într-un fel presupunerile. Totuși, cum spuneam, fără însă de a ne lămuri pe deplin. Drept urmare, dar și dintr-o firească curiozitate, încercăm acum, din nou, să le aflăm și pe celelalte cauze contribuitoare la absenteismul ce-și menține în continuare cota alarmant de ridicată. Așa că, de această dată presupunerile noastre, spun eu, se îndreaptă chiar spre… bloguri! Spre blogurile apărute în ultimii ani mai ceva ca ciupercile după ploaie!

În majoritatea lor (tot mai crescută!) se pun de regulă în discuție subiecte diverse, mai mult sau mai puțin interesante, pe alocuri se și mai comentează și se răspunde la puține în mod civilizat. Există însă și excepții. Și nu puține la număr. Din motive ușor de înțeles, nu le voi nominaliza. Dar voi spune și… presupune că una din cauzele lipsei de interes din partea cetățeanului de rând, este vulgaritatea! Limbajul suburban, mitocănesc, lipsit de cuvenitul respect civic-uman folosit nu numai pe paginile de blog dar și pe celelalte mijloace de mass media.

Astfel stând lucrurile aș avea acum, două întrebări:
1.) – Există oare o procedură legală prin care cei care folosesc un asemenea limbaj necivilizat și obscen, chiar și scârbos să fie pedepsiți?
2.) – S-a publicat ceva legal prin care cei care fac public un IP fără acordul posesorului, să fie pedepsiți? Din păcâte, nu cred!
Da, nu pot să cred de moment ce la tv s-a ajuns să se folosească acest limbaj, pentru a crește (chipurile) audiența, iar CNA-aul, ca și inexistent, se face că… plouă! Se spune și se susține în dese ori că oamenii “vulgari”, mai slobozi la gură, dar și la scris, sunt, de fapt, mai inteligenți. O fi, mai știi?! Deși, din câte se confirmă în practică, înjuratul poate deveni în timp, un obicei. Iar cei care aleg să utilizeze cuvintele obscene, o fac în anumite contexte și pentru diferite scopuri: efect lingvistic, prezentarea emoțiilor, amuzament sau pentru a fi nepoliticos în mod conștient!
Vulgaritate generalizată, știri senzaționale – “bombă” și foame morbidă de tabloid. Deși aceste practici, ca să nu le mai zic, obiceiuri, există totuși în presa oricărei țări democratice, la noi, în România, ele par scăpate de sub control.

Dar de unde vine și această aplecare către carnaval!? Nu credem că este numai impresia mea (a noastră) că nivelul media coboară, că produsele de calitate supraviețuiesc tot mai greu, că oamenii au o fascinație morbidă pentru scandal.

Deschid, din obișnuință, televizorul și nu am ce vedea pe mai nici unul dintre canalele românești de televiziune. Știrile (dacă mai pot fi numite așa?!) sunt pline de opinii plictisitoare date de “abonații casei”, comentarii prelungi iar informația: aproape zero! La divertisment… jalea-i și mai mare. Dacă m-aș lua după oferta televiziunilor, aș spune că suntem cu toții o nație cu populație de autobază, vulgari și lipsiți de bun-simt… Suntem ofertati mereu cu scene și așa zise informații care mai mult ne jignesc inteligența decât ne… informează sau distrează!

Mă întreb și ne întrebăm: de ce spațiul public, forumurile, blogurile sunt toate invadate de injurii? Aproape că nu poți să crezi… de unde atâta agresivitate și trivialitate? Ce efecte poate avea consumul de astfel de informație?!

Revenind la blog, caci despre asta am dorit și dorim să discutăm, mă simt dator să vă spun că și aici, adică pe diferite bloguri, inclusiv “Blogul lui Dan”, poți întâlni și regăsi uneori multe cuvinte deocheate sau chiar grosolane, vulgare. Mi-am permis să fac această mică și necesară explicație (și cred că bunii mei colegi nu se vor supăra) îndeosebi pentru cei dintre dvs, proximi cititori, care încă vă puneți mâna la gură de rușine atunci când citiți vreun cuvânt care lipsește dintr-un dicționar normal, sau am făcut un posibil dezacord sau omisiune. Nu mi-ar fi greu să-mi exprim gândurile într-un limbaj bogat în cuvinte vulgare. Dar în cazul meu, aș minți. Aș fi… altul! Prefer decenta, bunul simt, pudoarea și respectul reciproc. Nu pot să mă gândesc și nici să fac paradă gratuită pentru un așa zis limbaj… licențios, așa cum încearcă câteodată unii blogheri să-și afirme… cunoștințele, pentru că iarăși aș minți!

Dar deocamdată, prefer să pun totuși punct celor scise și dacă dl. Dan, administratorul blogului, va accepta, voi reveni asupra subiectului aflat în discuție. Poate că, tot împreună, vom afla sau presupune atunci și alte cauze ce contribuie la diminuarea audienței și-al interesului public față de îndrăgitele noastre bloguri.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Internet ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Limbaj necivilizat, obscen, trivial şi vulgar pe bloguri!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 ianuarie 2019, 18:12   [#1]

  Obscen, trivial, vulgar și necivilizat sunt de prea multe ori, Marc. Spune-mi, te rog, de câte ori ai auzit în tramvai cuvintele penis și copulație, sinonime cu pulă și futut? Nu mă feresc să le tastez pentru că aceste cuvinte fac parte din vocabularul popular.

  Niciun român nu spune (atunci când situația o impune) „du-te-n penisul meu”, ci o rostește neaoș. Ai auzit vreodată pe cineva să spună „ți-o copulez” pe maică-ta? Eu nu.

  Și-atunci de ce să evităm aceste cuvinte? Nu sunt adeptul celor ce stă toată ziua cu pula în gură, dar nu sunt nici partizanul pudibonzilor ce cred că rostirea acestui cuvânt atât de popular te descalifică.

  Mi-am dat cu părerea cândva pe acest subiect, chiar pe acest blog.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 ianuarie 2019, 19:41   [#2]

  Și mai află ceva, Marc. Uneori un „du-te-n pula mea” înseamnă mai mult decât ai putea crede.

 • Marc.
  ... a scris la 10 ianuarie 2019, 20:54   [#3]

  Dragul meu, fiecare gândește și spune cum crede și vrea. Eu mi-am spus părerea mea. Aceasta nu înseamnă ca-i dogma sau litera de lege! Doar si tu spuneai cândva ca orice om e liber sa-și exprime opinia, gândurile și intențiile sale. Așa și e! Deci hai, s-o lăsăm moarta!… Tot prieteni rămânem, nu?… O seara buna!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »