Limba română este o limbă grea?

Limba rom na n pericol n Ucraina i Serbia Limba română este o limbă grea?

Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” (Fănuş Neagu )

O spune si Andrei Plesu dar si alti romani, fie din tara sau strainatate, care – intamplator sau nu – citesc ori aud mirati ca ora douasprezece, spre exemplu, a devenit ora… doisprezece, ca si doisprezece oua / kile / ciocane / saxofoane / motoare etc. !!!
Neologismele… mai degraba BARBARISME!! (categorie gramaticala de cuvinte care au echivalent limba romana- biata limba)“, se confeseaza pe@gmail. com, pana si Paula Zaider si Marcel Leibovici, din Israel!

In fond, cum sa nu fie deranjati de ceea ce se intampla azi (si de mai multa vreme) cu limba noastra “cea strabuna” cand citesc ca… “Secretarele nu-şi mai spun decât manager assistant iar cizmarii sunt designeri!“. Ne aşteptam să fie vorba de crize de aclimatizare şi de micile noastre snobisme de catre cetăţeni ai unei ţări mici, dar vioaie. Nici gând. S-a ajuns (n.n. din nefericire) la un nou limbaj de lemn, neologistic, întrebuinţat pe la posturi de radio şi de televiziune, iar cuvinte româneşti cât se poate de utile sunt înlocuite prosteşte de persoane care stau prost şi cu vocabularul limbii române, dar şi cu gramatica ei.

Pai nu?, daca acum tot soiul de absolvenţi de Spiru Haret (si nu numai) cărora li se adaugă politicieni inepţi şi comentatori care par să-şi fi luat doctoratul la un sprit, înainte de a lua notă de trecere la limba materna în liceu se dau în bărcile neologismelor, cu dezinvoltura prostului fudul.
Potrivit acestora, noi nu mai avem prilejuri, avem doar… oportunităţi. Nu mai suntem hotărâţi să facem ceva, ci… determinaţi. Nu mai realizăm, ci… implementăm. Nu ne mai ducem într-un loc, ci… într-o locaţie! Nu mai luăm în considerare, fiindcă anvizajăm. Nu mai consimţim, ci achiesăm. Intre timp, serviciul de întreţinere a devenit… mentenanţă. Ceva care ţi se pare obligatoriu e… un must!!! Nu mai avem speranţe, deoarece am trecut la expectaţiuni. Nici nu ne mai concentrăm, pentru că ne… focusăm. Şi nu mai aşteptăm un răspuns, ci un feedback. Nu mai avem frizeri si croitorese, intrucat avem hair stilisti si creatoare de… fashion!

Ce mai, cu alte cuvinte, in prezent deţinem o oportunitate pe care suntem determinaţi să o implementăm într-o locaţie pe care am… anvizajat-o, achiesând la o mentenanţă care e un must (!?) şi asupra căreia ne focusăm in… expectaţiunea unui feed-back pozitiv!

Altfel, de ce n-am recunoaste?, ca in arealul autohton, pe tabla de pe drumul cu ságeatá spre satul x sau y, unde acu’ scrie “situl”, mai auzi si câte un neaoş clamand… “Hai să-mi bag…” sau, nu de putine dati, cu acea concluzie absolut academica : “Un c… t!!!” OK-es!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Gramatica si ortografie, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Limba română este o limbă grea?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 septembrie 2020, 18:21   [#1]

  Te rog să mă ierți că-ți răspund cu întârziere la întrebarea din titlu, Marc…

  Limba română nu e grea, ci dulce (vorba poetului) și lipicioasă. La
  câte funduri de aleși am tot lins și țucat, nici că se putea să fie altfel.

  Depinde cum înțelegem cuvântul limbă…

  Adevăr grăiești în articol, Marc, da’ cu ce folos? Lumea de azi merge la „job”, nu la treabă (are „target-uri” de atins) și te-ai găsit taman dumneata să critici tineretul patriei că folosește neologismele fără să știe ce-s alea?

  Limba de lemn a tovarășilor comuniști (în comparație cea vorbită în prezent) e evanghelie…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 septembrie 2020, 18:43   [#2]

  Mă uit la meciul Iași-Mediaș. Când se gată partida (sper să nu se termine și rezervele de bere) revin.

  Încă nu am învățat să-mi pierd vremea cu folos…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 septembrie 2020, 19:56   [#3]

  Medieșenii au câștigat pe merit. Ieșenii nu au motiv de supărare…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?