Licenţa Microsoft Windows – RETAIL vs OEM
Licenţa RETAIL – O licenţă de tip RETAIL înseamnă că licenţa (serial number-ul) poate fi refolosit la instalarea sistemului de operare pe un alt calculator doar după ce a fost dezinstalat de pe calculatorul iniţial.
De exemplu: dacă se defectează calculatorul pe care a fost instalat sistemul de operare cu licenţă şi se doreşte înlocuirea calculatorului. Trebuie şters sistemul de operare din calculatorul defect sau să vă asiguraţi că nu va mai fi folosit (să nu fie conectat la internet) şi se instalează pe calculatorul nou, sistemul de operare cu aceeaşi licenţă.
Există două tipuri de licenţe Retail:
– FPP (Full Package Product);
– GGK (Get Genuine Kit).
1.) FPP (Full Package Product) presupune achiziţionarea pachetului (cutie conţinând kitul, licenţa şi documentaţia produsului) presupunând că nu aveţi deja sistemul instalat pe PC.
2.) În cazul licenţei GGK (Get Genuine Kit), se presupune că aveţi o copie piratată de Windows şi doriţi să intraţi în legalitate.
Licenţa OEM (Original Equipment Manufacturer) – O licenţă de tip OEM poate fi instalată doar pe un singur calculator fără a putea fi reinstalata pe alt calculator în cazul în care, calculatorul pe care a fost instalată licenţa se defectează.
Licenţa VUP – Licenţele VUP (Version Upgrade License) sunt ideale pentru utilizatorii care au deţin o licenţă validă a unui sistem de operare mai vechi şi vor să treacă la o versiune nouă fără să suporte costuri mari. Microsoft oferă această posibilitate prin punerea la dispoziţie a unui pachet VUP care face tranziţia păstrând anumite caracteristici ale sistemului anterior.
Drept urmare, atunci când achiziţionaţi o licenţă pentru Microsoft Windows, asigurativa că aţi ales varianta optimă pentru necesităţile voastre …
7 comentarii la “Licenţa Microsoft Windows – RETAIL vs OEM”
Ms de lamuriri, chiar ma interesa subiectul si nu am avut timpul si dispozitia sa caut. Am un calculator ce se reseteaza cand are chef (mai rar acum cu racire mai buna, sursa schimbata, reinstalat windows curat)si una din variantele in vedere era trecerea la win8. Nu stiu insa ce optiuni am la upgrade VUP si care ar fi mai convenabila, de la o licenta XP sau una de win7. Pentru un VUP ce trebuie sa prezinti cand cumperi in afara de licenta veche?
foarte util acest articol.
licentele oem sunt cele mai ieftine in momentul de fata, dar si licentele retail sunt excelente pentru cei care se gandesc ca pot avea surprize cu calculatorul unde este activata licenta
la firma la care lucrez, s-au cumparat licentele, au fost instalate, dar sau pierdut (CD si serial numberul pe abtipild), nu stiu in ce imprejurari. Cum pot dovedi sau obtine altele? Mentionez ca am factura cu care au fost achizitionate acum aprox. 15 ani !?
Licentele de tip “Retail”, sunt permanenete?
Da.
salut am si eu o intrebare vreau sa imi cumpar windows 8.1 si nush ce fel de licenta sa aleg am vazut k oem urile sunt mai ieftine pc ul nu am de gand sa il schimb sau sa fac modificari majore la hardware in viitor dar am citit undeva k licenta oem trebuie sa fie pe aceeasi factura cu un pc cumparat k altfel nu e legala si eu nu vreau sa imi cumpar unul nou so what should i do
Salut Octavian ,
. Au si preturi bune. Bafta!
Nici eu nu stiam foarte bine de unde sa imi achizitionez un Windows. M-am uitat pe situl oficial al celor de la Microsoft dar preturile sunt cam mari. Asa ca la recomandarea unui prieten am primit situl : https://www.mykey.shop/ro . Se pare ca situ vinde licente windows si produse microsoft licentiate care au fost folosite pentru o anumita perioada de timp iar licentele sunt inca valabile. Eu il folosesc deja de 6 luni si sunt multumit