LibreOffice Calc – protejarea editării conţinutului din celule

LibreOffice Calc LibreOffice Calc   protejarea editării conţinutului din celule

LibreOffice Calc – Cum poţi proteja conţinutul coloanelor pentru ca acestea să nu poată fi editate/modificate

O colegă de la birou, avea nevoie de un document/tabel “.ods” cu produse, document în care dorea să protejeze/blocheze o anumită parte din conţinut, astfel încât documentul să nu poată fi editat/modificat decât în “zonele” permise. Mai precis, avea o listă cu produse, un fel de “formular de comandă” pe care trebuia să-l trimită agenţilor de pe teren, iar agenţii să poată edita în respectivul document, strict doar numărul de bucăţi, celelalte coloane (numele produselor, preţul, codul produsului, culoare, etc) să fie blocate astfel încât, agentul să nu poată edita (din greşeală) preţul produselor sau alte informaţii.

De asemenea, trebuia să existe încă o “zonă deblocată” (respectiv care să permită editarea), undeva în partea de sus a paginii, acolo unde trebuiau menţionate datele clientului (Nume client, adresă, telefon, etc).

Drept urmare, pentru cei care doresc să afle cum se poate bloca editarea conţinutului unui fişier document de tip .ods în LibreOffice Calc, am să explic în cele ce urmează…

Să presupunem că avem următorul tabel (click pe imagini pt. a mări imaginile!):

În tabelul de mai sus, vrem să blocăm tot conţinutul, mai puţin coloana cu “Bucăţi” (unde să poată fi introduse numărul de bucăţi).
De asemenea, vrem ca zona marcată în exemplul de mai sus cu o bordură albastră, să poată fi editat, deoarece aici trebuiesc introduse datele clientului. În afară de aceste zone “permise”, conţinutul documentului trebuie să fie blocat pentru a nu putea fi editat/modificat. Ce aveţi de făcut?

Daţi un click undeva, pe o anumită celulă, să zicem că pe prima celulă din stânga-sus.
Apoi, apăsaţi simultan tastele Ctrl+A pentru a selecta toate celulele din document. Se vor selecta automat, toate celulele:

Mergeţi în meniul LibreOffice Calc din partea de sus a documentului, la:

Format > Cells

Daţi click pe tab-ul “Cell Protection“, bifaţi căsuţa de la “Protected“, apoi daţi click pe butonul “Ok“:

Acum, selectaţi cu mouse-ul, o zonă pe care vreţi să o deblocaţi:

Daţi click-dreapta pe zona selectată şi daţi click pe opţiunea “Format Cells“:

În fereastra care se va deschide, daţi click pe tab-ul “Cell Protection” şi debifaţi căsuţa de la “Protected“. În acest fel, vom marca celulele selectate ca fiind “neprotejate” la scriere/editare!

Dacă mai există zone pe care doriţi să le deblocaţi, procedaţi la fel pentru deblocarea anumitor celule (zone) din document…

Până acum, nu am făcut nimic altceva decât să “marcăm” zonele care să fie blocate (adică, să nu poată fi editate) şi care să fie deblocate (care să poată fi editate/modificate de oricine). Pentru a bloca editarea documentului, trebuie să mergeţi în meniul de sus, la:

Tools > Protect Document > Sheet

… iar aici, să scrieţi/stabiliţi o parolă pentru editare (va trebui să scrieţi parola de două ori):

De asemenea, să aveţi grijă să fie bifată căsuţa de la “Protect this sheet and the contents of protected cells“.

Salvaţi documentul pe calculator şi gata.

Dacă trimiteţi unei alte persoane documentul .ods astfel salvat, acesta nu va putea fi editat decât strict în zonele/celulele permise de voi.

Succes!

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , miercuri, 7 septembrie 2016 in categoria Diverse, Software. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Matrimoniale