Li-Fi vs Wi-Fi
Tehnologia Wi-Fi utilizată în prezent pentru transmiterea fără cablu a informațiilor/datelor între echipamente, a ajuns undeva la limite și este considerată deja ca fiind tehnologie depășită. La fel cum se întâmplă și în cazul transmiterii informației “prin fir”, unde vedem că se trece masiv de pe cabluri și semnal electric către transmiterea informației folosind lumina ca purtătoare de informații (fibra optică), la fel se va întâmpla în viitorul apropiat și în domeniul transmiterii informațiilor “fără cabluri” (wireless).
Noua tehnologie se numește Li-Fi și este de 100 de ori mai rapidă decât tehnologia actuală Wi-Fi. Noua tehnologie Li-Fi înseamnă transmiterea informațiilor cu ajutorul luminii, spre diferență de tehnologia Wi-Fi care folosește unde radio transportoare de informație.
Tehnologia Li-Fi este dezvoltată încă din anul 2011 de către un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia), grup în fruntea căruia se afla profesorul Harald Haas. Datele sunt transmise cu ajutorul unor fascicule de lumină emise de “LED-uri inteligente”.
După cum bine știți, deja se trece masiv pe tehnologia LED. Începând de la becurile LED pe care le utilizăm în casele noastre (în magazine deja nu prea mai găsești becuri cu filament, iar cele economice cu gaz sunt pe cale de dispariție), autoturismele încep să fie echipate cu tot mai multă tehnologie LED și așa mai departe. Iluminarea cu ajutorul tehnologiei LED va începe să ia o tot mai mare amploare, mai ales că în ultima vreme a început să scadă mult și costul de producție ale acestor LED-uri, datorită vânzărilor în creștere de echipamente cu tehnologie LED pe piața internațională.
Drept urmare, în viitorul apropiat, de acum “banalele” becuri LED care aduc lumina în casele noastre, vor deveni “mai inteligente”: acestea vor ști să transmită și informații/date. Informații care vor putea fi captate de către orice echipament cu tehnologie Li-Fi: calculatoare, laptopuri, telefoane și tablete, televizoare, etc …
Evident, tehnologia Wi-Fi nu va dispărea brusc, cel mai probabil cele două tehnologii (Wi-Fi și Li-Fi) se vor completa reciproc, până când tehnologia Li-Fi va evolua suficient de mult încât să fie capabilă să înlocuiască cu succes tehnologia Wi-Fi …
5 comentarii la “Li-Fi vs Wi-Fi”
Mi-a placut articolul.
Ok, thx pentru apreciere și comentariu
Tehnologia WiFi nu va dispare… nu va DISPĂREA.
Știam de LiFi ăsta insa nu cred ca va fi cum arata in poza. Ce faci noaptea de exemplu, dacă vrei sa vezi un film online? trebuie sa stai cu becul aprins ca sa ai internet?
știam ca se lucreaza la o tehnologie dar nu led ci laser. aia zic c-ar avea mai mult sens, nu prea vezi unda aia laser. Însă aia merge doar dacă nu miști pc-ul sau laptopul dintr-un loc. pe telefon, mai greu. oricum ar fi, in curand vom avea implantat in creier telefonul mobil.
Intre timp, pe langa Ericsson T28, eu mi-am luat un Panasonic a100 pe care l-am reparat…
Panasonic A100 ăla e un telefon drăguț
… Așteptam niște poze (bine făcute) cu el.
Dan, uite ca-i gata pe blog. Ce-am desfacut si ce-am facut la el. si da, e misto. ma intreaba lumea pe strada daca e de jucarie sau functioneaza/ plm, iti dai seama daca le arat ceasul de mana cu sim in el, ca innebunesc astia?
Macar de s-ar vinde, as face si eu un ban cinstit, dar nu se vand astfel de ceasuri decat rar (cel putin acum 7 ani se dadeau foarte rar).