Lenovo Adware – Superfish Visual Discovery !
Reclame pe internet
Internetul funcţionează după o serie de reguli, unele scrise pe care le găsim în legislaţia internaţională, iar altele nescrise şi care ţin de bunul simţ al producătorilor de echipamente hardware ori diverse platforme/soluţii software. Toate acestea se împart în câteva categorii principale, însă ce mai simplă categorisire ar fi următoarea: gratuit şi plătit. Iar acest aspect este întâlnit poate cel mai des în zona software, unde indiferent de platformă, limbaj de programare, etc, … avem de-a face cu software gratuit şi cu software plătit.
Una dintre regulile nescrise presupune următoarele: este în regulă să oferi gratuit o aplicaţie/software care conţine reclame, iar pentru a scăpa de acele reclame (uneori enervante) ai posibilitatea să cumperi aplicaţia, iar cumpărând-o scapi de reclamele afişate în aplicaţie. Pe de o parte, dezvoltatorii obţin măcar ceva mărunţiş “de încurajare” din afişarea reclamelor, pe de altă parte clienţii au posibilitatea să testeze şi să utilizeze aplicaţia în versiunea gratuită dar care include reclame, iar dacă aplicaţia este pe gustul clientului, atunci acesta va cumpăra aplicaţia. Este cât se poate de corect pentru ambele tabere, atât pentru clienţi cât şi pentru dezvoltatori.
Să luăm ca exemplu, YouTube. Te lasă să foloseşti platforma gratuit, atât în situaţia în care vrei să încarci un filmuleţ video cât şi în situaţia în care doreşti să vizionezi un clip pe YouTube. Au însă implementat un sistem de reclame care sunt afişate în momentul vizionarii. Reclame pe care însă, poţi să le închizi cu un simplu click pe “x”-ul din colţul reclamei … Recent, am auzit că vor să ofere o versiune de YouTube “plătită”, în care nu o să apară reclame iar un anumit conţinut “premium” să poată fi vizionat doar în versiunea “Pro” (adică, ce plătită). Este “onorabil”, poate mai puţin partea cu plata pentru vizionarea conţinutului “premium”, unde cred că o să aibă de pierdut …
Când însă un dezvoltator ori un producător, îţi vâră forţat pe gât reclame, pe un produs pe care ai dat bani/pe care l-ai cumpărat, şi mai mult decât atât, face asta fără să-ţi ceară acordul şi fără să te anunţe, atunci e grav de tot! Este pur şi simplu bătaie de joc, este sfidare, este tupeu jegos dus la extrem, este lipsă de caracter, este absolut condamnabil !!! Asta a făcut Lenovo şi pentru asta nu are ABSOLUT NICI O SCUZĂ !!!
Cei de la LENOVO au introdus un adware în laptop-urile şi desktop-urile Lenovo, adware care are rolul de a afişa reclame suplimentare atunci când navigăm pe internet. Adware-ul respectiv, analizează pozele afişate pe internet în paginile pe care navighează utilizatorul şi afişează reclame cu link-uri către magazine specializate care vând produse asemănătoare. Programul se numeşte “Superfish Visual Discovery” iar problema şi mai gravă este că acesta colectează şi date criptate prin HTTPS, cu ajutorul unui certificat digital propriu şi cu protocolul TLS. Singurul browser web care nu a fost afectat de porcăria celor de la Lenovo, este Mozilla Firefox.
Cei de la Lenovo au venit cu bla-blaurile de rigoare, cu scuze şi alte explicaţii, însă cert este că ceea ce au făcut ei este inacceptabil şi ar trebui categoric taxaţi de către clienţi! … Prin a nu mai cumpăra produse Lenovo! Poate o scădere drastică a vânzărilor, îi va învăţa minte ca pe viitor să nu-şi mai bată joc de clienţi!