Legea lustratiei

legea lustratiei Legea lustratiei

Legea lustratiei, este o lege care ar fi trebuit sa apara acum 20 de ani, a fost in sfarsit votata in plenul Camerei Deputatilor dupa ce a stat prin sertarele Camerei Deputatilor inca de acum 5 ani de cand a fost propusa …

PDL si PNL au votat “pentru”, singurul partid care a votat impotriva legii lustratiei a fost PSD-ul, partid care este format in mare parte din persoane care intra in categoria lustrabililor, adica fosti membrii si activisti de partid ai fostului Partid Comunist Roman (PCR), fosti securisti, etc …

In categoria persoanelor lustrabile, intra astfel:

- persoane care ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, in cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Ministri, precum si cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct si adjunct al ministrilor si secretarilor de stat.

- persoanele care au indeplinit functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare judetene, persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cele care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat de PCR si UTC.

- persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste la nivel central, regional si judetean, persoanele care au facut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu Securitatea.

- persoane care au exercitat functia de presedinte sau vicepresedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror general sau procuror general adjunct in cadrul instantelor judecatoresti.

- persoanele care au ocupat functia de inspector sef sau inspector sef adjunct, la nivel central, regional, judetean, pana la nivel municipal, orasenesc si comunal, persoanele care au detinut calitatea de sef al unei misiuni diplomatice sau consulare romane din strainatate, precum si persoanele care au activat in cadrul directiilor politice si de invatamant ideologic din cadrul Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentul Securitatii de Stat.

legea lustratiei Legea lustratiei

Proiectul prevede si functiile pe care categoriile vizate de Legea lustratiei nu le pot ocupa.
Printre acestea se afla demnitatea de presedinte al Romaniei, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judetean sau al municipiului Bucuresti, consilier prezidential sau consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecator al Curtii Constitutionale, Avocat al Poporului.

UPDATE (18 martie 2011):
Legea nu a reusit sa mai vada lumina zilei… Ion Iliescu si cei din PSD au reusit sa obtina de la Curtea Constitutionala o decizie de neconstitutionalitate a legii…

Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr. 820 din 7 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

In cadrul acestei decizii, Curtea Constitutionala a constatat ca Legea lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este neconstitutionala.

Textul integral al Deciziei: Decizia nr. 820 din 7 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii lustratiei

Categorie articol [ Politica ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Legea lustratiei”

  • ... a scris la 25 mai 2010, 7:27   [#1]

    LEGEA LUSTRAŢIEI

    ADOPTATĂ DE SENAT LA 10 aprilie 2006 ŞI DE CAMERA DPUTAŢILOR LA
    22 mai 2010 – SAU – “ FRECŢIA DIANA LA PICIOR DE LEMN ”

    ACUM la 20 de ani de la revoluţia din Decembrie 1989, această Lege a lustraţiei este depăşită , nu mai are obiect, şi efecte în România, cu mici excepţii nesemnificative, deoarece protagoniştii principali au produs efectele dezastroase ţării şi au ieşit majoritar de sub incidenţa ei.
    DAR situaţia actuală economică, politică, financiară şi mai ales socială IMPUNE necesitatea unei Legi a lustraţiei ACTUALIZATE şi URGENTE , care să interzică accesul la funcţiile publice a NOMENCLATURII NOU FORMATE DE TRANZIŢIE, în ultimii 20 de ani (1990 – 2010 ), care au condus România prin furt, jaf, corupţie, trădare, trafic de influenţă ş.a. , aducând-o la COLAPSUL NAŢIONAL ACTUAL .
    LEGEA LUSTRAŢIEI în condiţiile de mai sus, ar însemna “ REVOLUŢIA DE CATIFEA ” care este urgent necesară şi de preferat pentru cetăţenii români responsabili, ca alternativă a “ REVOLUŢIEI ANTAGONICE ” inevitabile în anul 2010, datorită CRIZEI LA PĂTRAT în care se află România, formată de criza de sistem a celor 20 de ani de tranziţie – prin minciună şi trădare -- , amplificată de criza mondială – ale cărei efecte vor continua, timp în care în Europa şi în lume se vor produce “ SCHIMBĂRI ESENŢIALE ” . Noi trebuie să ţinem pasul cu această schimbare bazându-ne pe forţe şi eforturi proprii, pentru că MARILE PUTERI se vor ajuta mai întâi pe ELE şi apoi pe NOI şi pe ALŢII , care în această perioadă suntem preferaţi a fi COTIZANŢI şi cât mai puţin BENEFICIARI ai tratatelor încheiate .
    ACEASTĂ lege, trebuia să fie LEGEA de BAZĂ a trecerii României de la dictatura comunistă la democraţia statului de drept şi aceasta a fost cerută de revoluţionari prin PROCLAMAŢIA DE LA TIMIŞOARA din 11 martie 1990 şi alte manifestări împotriva REVOLUŢIEI FURATE de neocomunişti, alţi protagonişti acoperiţi de masca partidelor istorice ş.a., care au acţionat pentru INTERESE PROPRII , nu pentru INTERESUL NAŢIONAL – citez :
    - 20 decembrie 1989 – Timişoara a intrat definitiv în stăpânirea populaţiei transformându-se într-un oraş liber, în marea închisoare care devenise în acele zile România.
    - 21 decembrie 1989 – după ce armata a fraternizat cu demonstranţii în Piaţa Operei din Timişoara, peste o sută de mii de glasuri strigau “ Suntem gata să murim ” .
    - O serie de fapte întâmplate în România îndeosebi după 28 ianuarie 1990 vin în contradicţie cu idealurile Revoluţiei de la Timişoara, în aceste condiţii participanţii nemijlociţi la toate evenimentele dintre 16 – 22 decembrie 1989 ne vedem nevoiţi să explicăm întregii naţiuni, pentru ce au pornit timişorenii Revoluţia, pentru ce au luptat şi mulţi ş-au jertfit viaţa, pentru ce suntem în continuare hotărâţi să luptăm cu orice preţ împotriva oricui, până la victoria deplină.
    - ………………………………………………………………………………………….
    - PUNCTUL 8 – Ca o consecinţă a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi ai foştilor ofiţeri de securitate . Prezenţa lor în viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. …….. . A fi fost membru de partid nu este o vină …… . Activiştii au fost însă acei oameni care ş-au abandonat profesiile pentru a slujii partidului comunist şi a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta …… .
    DUPĂ 20 de ani, Legea lustraţiei – adoptată de Senat la 10 aprilie 2006 – după 6 ani de la Revoluţie, a fost ignorată voit până la 22 mai 2010 – când a fost adoptată şi de Camera Deputaţilor cu 203 voturi pentru, 40 voturi împotrivă şi 12 abţineri şi urmează să fie promulgată de preşedintele actual, unul dintre puţinii lustrabili rămaşi în viaţa publică românească, dar în afara acţiunii acesteia .
    PENTRU realizarea “ REVOLUŢIEI DE CATIFEA ” consider că sunt necesare ALEGERI PARLAMENTARE – ANTICIPATE , în condiţiile unei LEGI A LUSTRAŢIEI care să elimine candidatura NOII NOMENCLATURI formate de tranziţia din ultimii 20 de ani ( 1990 – 2010 ) – adăugându-se legii aliniate de genul :
    - La art. 1 – sunt consideraţi că au făcut parte din structurile de putere şi/sau aparatul represiv al regimului communist instaurat în Româniala 6 martie 1947 , respectiv al regimului neocomunist din perioada de tranziţie 1989 – 2010 , caracterizat prin furt, jaf, trădare, corupţie trafic de influienţă ş.a. următoarele persone :
    …………………………………………………………………………………
    m) persoanele care au ocupat funcţii în guvernele şi parlamentele perioadei.
    n) persoanele care au ocupat funcţii de conducere în partidele politice care au fost la putere în această perioadă.
    -- La art. 2 – persoanele care în perioadele 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 şi 22 decembrie 1989 – până în prezent s-au aflat într-una din situaţiile prevăzute la Art.1 , nu pot candida , nu pot fi alese şi nu pot fi numite pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, pentru următoarele demnităţi şi funcţii publice :
    idem …………………………………………………………………………….
    CRED că numai cu astfel de OAMENI NOI, TINERI, NEÂNDOCTRINAŢI CU POLITICI EXTREME , România va depăşii situaţia deosebit de grea în care a fost ADUSĂ DE elita politică care a condos ţara în ultimii 20 de ani – mai multe păreri şi încercări personale în barbu-florea.ablog.ro

    DUMNEZEU SĂ NE AJUTE – AMIN

    Cu multă speranţă şi cele mai patriotice intenţii
    Barbu Florea
    25 mai 2010

  • vali
    ... a scris la 17 martie 2011, 20:39   [#2]

    salut. vreau si eu sa citesc legea asta. ai idee de unde pot sa o iau ? ms mult :d :d

  • mihai
    ... a scris la 17 martie 2011, 20:53   [#3]

    Din pacate, legea nu a reusit sa mai vada lumina zilei.. Ion Iliescu si cei din PSD au reusit sa obtina de la Curtea Constitutionala o decizie de neconstitutionalitate a legii..

    Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr. 820 din 7 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

    In cadrul acestei decizii, Curtea Constitutionala a constatat ca Legea lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este neconstitutionala.

    Textul integral al Deciziei: Decizia nr. 820 din 7 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii lustratiei

  • vali
    ... a scris la 18 martie 2011, 23:46   [#4]

    sa inteleg k legea nu mai exista? aveam mare nevoie de ea pt k trebuie sa o comentez. dk are cineva vreun link sau cv as fi recunoscator. ms mult :D :D

  • ... a scris la 13 mai 2013, 20:24   [#6]

    Care ideologie sau regim politic a adus cele mai mari prejudici romaniei ??? Regimul politic legionar si carlist a modificat granitele in defafarea romaniei Nicio lege asa zisa democrata nu poate sa Ingadesca libera asociere si la libera exprimare Cine sustine acesta lege e mai rau In gandire ca fosti comunisti

Trackbacks

  1. PNL vrea să “confiște” revolta populară

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?