Tulburarea liniștii publice cu muzică

Boxe Wharfedale Diamond 225 Muzica Tulburarea liniștii publice cu muzică

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Spune un binecunoscut proverb românesc! Așa și e, o știm cu toții. Dar oare se și respectă!? Mira-m-aș! Pentru că dacă ne referim larealitatea contemporană, lesne ne dăm seama de nerespectarea proverbului. A spuselor și cerințelor sale. Legile noastre sunt făcute ca sa fie. La număr și ca… “altă realizare” a celor care le fac dar, din păcate (sau obișnuință!) sunt printre primii care le ignoră, nesocotindu- le!

Iar… exemplul lor, devine (spontan) “literă de lege” pentru mulți dintre conaționali. Din numeroasele cazuri și ipostaze (f. greu de reținut numeric) mă voi referi doar la câteva, întâmplător alese, dar mai des întâlnite.

Mulți dintre noi au avut sau au vecini care uneori ne tulbură liniștea, însă câți știu că această faptă este sancționată prin lege?! Dacă încă n-au aflat-o și, firesc, nici n-o respectă, am sa o spun eu acum, reproducând ad litteram prevederile art. 371 din legea care reglementează clar această situație deloc plăcută:

Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prinproducerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în LOCUINȚELE (n.n. – majusculile îmi aparțin) persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora

… scrie în lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei. Clar, nu?
Dar mă (și vă) întreb: câți dintre cei ce provoacă aceste fapte sancționate de LEGE, fie că o știu sau nu, o și respectă?! Nici chiar cei care, prin menirea lor, ar trebui să vegheze și să sancționeze aceste încălcări flaragrante și repetate, nu o fac!

Spre exemplu, nu demult, într-o noapte de sâmbătă, într-un local apropiat era o nuntă. Muzica de acolo, cu amplifiatoare sofisticate “de ultimă generație” depășea cu mult normele de decibeli permise, astfel că mai nimeni de pe o rază de cca. 2 km nu putea închide nici măcar un ochi! Firesc, am sunat la poliție solicitând, în numele toturor locatarilor din zona, ajutorul LEGAL. Ce credeți că ne-a răspuns? “Lasă dle, e nuntă, ce vrei să le-o stricăm?! Doar odată se-nsoara omul“!!?
Dincolo de acest… neadevăr (întrucât unii – și chiar de pe la nivel înalt și nu puțini la număr, o fac fie din interes pur financiar, fie din evidentă instabilitate… amoroasă!?) respectivul polițist a dat dovadă clară de… nerespectarea legii! Și apoi, ce vină avem noi, ceilalți, care vrem să ne odihnim, să dormim, nu să fim terorizați de gălăgia si pertrecerea nuntașilor?!! Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, este sancționată cu amendă de la 500 la 1500 de lei.

Iar pentru că tot vorbeam de nuntă, iată și un alt (frecvent) exemplu de nesocotire a legilor. La Tg. Neamț, unde mă găsesc acum, de regulă sâmbăta, aproape de orele prânzului și, tot de regulă, din permimetrul central al urbei vin niște zgomote de parcă ar trece pe acolo o… escadrilă de avioane cu reacție! Cine le produce? Alaiul de nuntași cu claxoanele date la maximum de-ți sparg și timpanele chiar dacă eșți, din nefericire, chiar și-n propria-ți casă! Dar nu așa, pentr-un minut, două, ci (tot prin tradiție și… modă!) pan’ se liniștesc petrecăreții plecați fie dintr-un bloc (în fața căruia-i de jale!), fie veniți de prin satele învecinate ca să “facă nuntă la oraș”! Intervine cineva să le mai potolesca cheful, implicit claxoanele? Ei, aș! Polițișți cumva, locali sau de la circulație? Nici vorba. Dumnealor au probabil alte treburi, mult mai serioase, n-au timp de așa ceva. Doar, eventual, să le privesca și, cu pasivitate și nepăsare, să le tolereze nuntașilor automobilișți pornirile tribale, necivilizate, de încălcare a normelor legale.

Iată ce stipulează acestea: “Prin noile reglementări, zgomotul este excesiv dacă depășește valoarea de 35 dB în locuințe sau în alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii în intervalul 7-23, cu excepția orelor 14-16, respectiv valoarea de 30 dB între orele 14-16 și 23-7“, se arată într-un comunicat de presă al inițiatorilor acestei legi. În ce privește strada: “Fapta persoanei care, în public, prin violente comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică (n.n. – inclusiv pe stradă) se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.“. Din nefericire asemenea fapte se petrec nu numai la Tg. Neamț, ci mai prin toată țară! Avem însă datoria civică, omenească, să le înlăturăm, stopându-le pe cât posibil. Obligația asta ne revine nouă, tuturor, atât ca simplii cetățeni, locatari, nuntași sau conducători auto, cât și ca persoane care fac parte dintr-o firmă care are sediul într-o clădire unde se află și locuințe . Amenda e aceeași, fie că vine pe persoană fizică, fie că vine pe firma faptuitoare. Riscăm deci, amenzi pâna la 1.500 de lei dacă ne derajăm vecinii (sau simpli trecători pe stradă) cu gălăgia de orice fel, potrivit legislației în vigoare! Toate acestea sunt incluse în Legea nr. 61/1991, care a fost republicată recent în Monitorul Oficial nr. 96/2014.

Și ca o ultimă precizare trebuie reținut și faptul că potrivit Legii nr.61 (r4) / 1991, constatarea contravențiilor se face de către primar, împuternicitii acestuia, de către ofițerii/agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, dar și de către polițiștii de frontieră – pentru faptele constatate în zona specifică de competență. Agentul constatator aplică și sancțiunea amenzii.

Deocamdată, ne oprim aici. Promit însă să revin, într-un proxim articol pe aceeași tema, cu alte semnificative și regretabile exemple și comentarii referitoare la modul de (ne)respectare a legilor din România…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Tulburarea liniștii publice cu muzică”

 • ... a scris la 24 septembrie 2018, 22:46   [#1]

  Filosoful britanic John Stuart Mill a definit cel mai bine conceptul de libertate și cum ar trebui înțeles acesta…

  John Stuart Mill a spus:

  Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt.

  Dar pentru că nu mă aștept ca vreun cocălar român ori gibon “de România” să fi auzit vreodată de John Stuart Mill și de conceptele acestuia, am să încerc să explic pe înțelesul acestor nevertebrate…

  În momentul în care ție ți s-a spart o țeavă în casă și apa de la tine din casă (apartament) ajunge în casa mea, ești bun de plată. Pentru că apa venită de la tine îmi strică zugrăveala, electronicele din casă, etc. Apa ta nu are ce căuta în casa mea. Punct.

  La fel și cu muzica (sau gălăgia de orice natură): în momentul în care zgomotul produs de tine ajunge în casa mea, ești bun de plată, pentru că zgomotul produs de tine îmi creează disconfort. Ține-ți zgomotul la tine-n casă, nu ai nici un drept să-ți bagi gălăgia în casa mea. Punct.

  Capisci?

  Altminteri, ar trebui ca legea să prevadă amenzi MULT mai mari pentru tulburarea liniștii publice. Așa cum este legea acum, e apă de ploaie… 500 RON sunt bani de semințe pentru gibonii ăștia. Amenzile pentru tulburarea liniștii publice (în special pentru “melomani”) ar trebui să fie așa: la prima abatere 1.000 RON, la a doua abatere 5.000 RON, la a treia abatere 10.000 RON și-apoi dublată de fiecare dată ultima amendă. Vă garantez eu că în maxim 1 an de zile, cetățenii ar fi la fel de civilizați ca-n vest.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 15:04   [#2]

  Libertatea e un concept abstract, Dane. Toți ne credem liberi fără să înțelegem că „libertatea” fiecăruia e o piedică în calea „libertății” celui de lângă noi. Dacă nea Vasile crede că are dreptate și eu cred că nu, cine are „dreptate” și care dintre noi e mai liber?

  Uite de-aia îmi place berea…

 • marc
  ... a scris la 25 septembrie 2018, 17:04   [#3]

  Ca de fircare data,cele scrise detine,Dane,vin in completarea temei abordate,precum manusa pe mana unui om! Eu mai doresc insa sa-ti spun ca despre libertate(acesta aspiratie fundamentala a fiintei umane) si esenta ei, au scris si vorbit multi filosofi,sociologi sau oameni de cultura precum Montesquieu,Lacordaire etc.Am spus-o si noi,probabil si altii,o vor explica mereu cei din domeniul spcio-filosofic dar-aici e buba!-n-o spun(cum trebuie)si nici nu fac nimic , tocmai cei care,cum precizat,trebuia s-o faca!De pomana s-ar mari amenzile daca nu se aplica nici cele existente !!Iar( iarasi)ca o parere a mea,multi romani de-ai nostri nu se vor comporta precum cei din Vest,nici peste 200 de ani!Asta suntem,asta facem! Fie prin structura noastra(a unora dintre noi),fie din obisnuinta,nepasare si narav!Efortul nostru de a face totusi ceva,pur teoretic macar,este-n gol,ne luat in seama sau….subiect de bascalie.La asa ceva,multi sunt priceputi!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?