LaCie 2big Quadra USB 3.0
LaCie 2big Quadra USB 3.0
Astăzi mi-a sosit hard-diskul extern LaCie 2big Quadra pe USB 3.0 … După ce mi-am pierdut toate datele de pe un hard disk Seagate de 2 TB, hard-disk pe care era toată munca mea din ultimele 4~6 luni de zile, am decis că trebuie să trec obligatoriu la o soluţie mai sigură pentru stocarea datelor, fapt care m-a determinat să cumpăr acest hard disk extern pe USB, respectiv LaCie 2big Quadra.
Până acum, pentru siguranţa datelor am adoptat următoarea tehnică: cumpăram un hard-disk nou, cu garanţie, îl foloseam aproximativ 2 ani, după care cumpăram alt hard disk nou pe care mutam toate datele, iar hard-diskul vechi îl foloseam la chestii fără importanţă, de exemplu în media player, ca hard disk de lucru, etc. La fel am procedat şi acum, numai că la nici 1 an şi două luni de când am cumpărat hard-diskul, acesta a decedat definitiv şi irevocabil împreună cu toate datele mele, date care însemnau munca mea din ultima jumătate de an.
Singura modalitate pentru recuperarea datelor era să apelez la una dintre extrem de puţinele firme din România care se ocupă cu aşa ceva: una din Cluj Napoca şi una din Bucureşti. Recuperarea celor 2 TB m-ar fi costat 450 de euro cu un procentaj de reuşită de cel mult 70%. Drept urmare, decât să investesc peste 500 de euro în toată tărăşenia (cu HDD de rezervă, drumuri, etc), am decis că mai bine investesc banii într-o soluţie care pe viitor să-mi asigure protecţia datelor stocate.
După îndelungi căutări, comparaţii, scormonit după review-uri, etc, şi la sfatul celui mai bun prieten (Doru) care deţine deja 3 HDD-uri externe LaCie, am ajuns la concluzia că cea mai bună alegere pentru situaţia mea, este LaCie 2big Quadra USB 3.0 … Şi am să vă spun de ce …
LaCie 2big Quadra USB 3.0 este ultima versiune de HDD extern şi care vine echipat deja cu port USB 3.0, comparativ cu modelele anterioare care erau echipate cu USB 2.0. Nu există nici un termen de comparaţie între USB 2.0 şi USB 3.0 … Prin USB 3.0, nici nu realizezi că lucrezi pe un HDD extern, vitezele fiind identice cu cele ale HDD-urilor din PC. Dar este adevărat faptul că, am placă de bază cu USB 3.0 nativ, cu chipset Z77.
Am preferat soluţia pe USB şi nu pe reţea, deoarece este mult mai practică: nu mai ai nevoie de configurări, poţi accesa HDD-ul extern atât cu PC-ul cât şi cu laptopul (am USB 3.0 şi pe laptop), nu depind de un router, etc.
Pe urmă, era esenţial ca HDD-ul extern să “ştie” de RAID, iar pe mine mă interesa în mod special RAID 1. Ori, LaCie 2big Quadra USB 3.0 “ştie” atât RAID 0 cât şi RAID 1. Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă asta, am să încerc să explic cât mai pe înţelesul tuturor, fără să folosesc termeni tehnici sofisticaţi, drept urmare în loc să spun că RAID înseamnă “Redundant Array of Independent Disks”, am să vă spun ce face această tehnologie şi la ce este utilă ..
Există mai multe tipuri de RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 3, RAID 5, RAID 10), însă cele mai simple şi cunoscute sunt RAID 0 şi RAID 1. Atât RAID 0 cât şi RAID 1 presupune să avem cel puţin două unităţi de stocare identice (hard-diskuri sau SSD-uri), iar când spun “identice”, mă refer la faptul că trebuie să fie de aceeaşi capacitate şi cu aceleaşi caracteristici (viteze de scriere/citire, etc).
Să luăm un exemplu: avem 2 hard diskuri de 1 TB bucata.
– RAID 0, va “împărţi” scrierea informaţiei între cele două HDD-uri, după cum bine ştim, limitarea la unităţile de stocare apare la vitezele de scriere/citire. Însă, în cazul RAID 0, jumătate din informaţie este scrisă pe HDD1 iar cealaltă jumătate pe HDD2, astfel că obţinem o viteză dublă de scriere/citire, în cazul RAID 0 viteza de scriere/citire reprezintă suma dintre vitezele celor două HDD-uri din RAID. În acelaşi timp, capacitatea va însemna suma capacităţilor celor două HDD-uri;
– RAID 1, va scrie aceeaşi informaţie pe amândouă hard-diskurile, în acelaşi timp. Asta înseamnă “siguranţa datelor” ! Dacă unul dintre HDD-uri cedează, bagi altul la loc iar informaţia de pe HDD-ul rămas în RAID va fi automat copiată şi pe HDD-ul nou. Există şanse destul de mici ca amândouă HDD-urile din RAID să cedeze în acelaşi moment …
LaCie 2big Quadra USB 3.0 este echipat cu doua hard diskuri. Modelul cumparat de mine este un LaCie 2big Quadra USB 3.0, 4 TB, respectiv are 2 hard diskuri de 2 TB. Cum eu le folosesc in RAID 1, capacitatea HDD-ului extern LaCie 2big Quadra va fi de numai 2 TB, deoarece informatia va fi scrisa identic, in acelasi timp, pe amandoua HDD-urile.
Sper să nu mai am surprize de genul celei care s-a întâmplat în urmă cu două zile şi de asemenea sper ca LaCie 2big Quadra USB 3.0 să-şi facă treaba. Iată şi câteva imagini cu LaCie 2big Quadra USB 3.0 de 4 TB, cumpărat de mine:
LaCie 2big Quadra USB 3.0 n-a fost tocmai ieftin, l-am cumpărat cu 1680 RON de la Emag, fiind singurul magazin online din România care îl avea pe stoc! Cred că până şi la Emag era doar o singură bucată pe stoc, deoarece imediat după ce l-am cumpărat, apărea pe site ca fiind “În stoc furnizor” …
În pachet, pe lângă cablurile aferente (cablu USB 3.0, alimentator, etc) am primit şi un CD care conţine manualul de utilizare (în lb. engleză) şi două softuri, dintre care doar unul este interesant: LaCie Desktop Manager. Cu ajutorul programului LaCie Desktop Manager, se pot configura foarte uşor câteva chestiuni esenţiale, ca de exemplu:
– poţi seta mai multe adrese de email la care să primeşti automat email atunci când unul dintre hard diskuri a cedat ori s-a supraîncălzit;
– se poate seta butonul din faţă astfel încât acesta să îndeplinească o anumită funcţie. Eu de exemplu, l-am setat pe “Standby” pentru a putea porni/opri HDD-ul cât mai uşor şi rapid, să nu fiu nevoit să caut prin spate butonul de On/Off;
– se poate seta pe modul “Eco”, astfel încât HDD-ul să intre în standby automat după x minute, dacă nu este folosit;
… şi altele.
LaCie Desktop Manager
În situaţia în care unul dintre hard-diskurile din RAID “cedează” (se strică), acesta poate fi înlocuit foarte uşor însă trebuie ţinut cont de faptul că, dacă LaCie 2big Quadra este setat pe RAID 0 (Fast), atunci toate datele se vor pierde.
Dacă LaCie 2big Quadra este setat pe RAID 1, atunci la înlocuirea hard-diskului defect nu se vor pierde datele. Cum pe mine mă interesează doar RAID 1, am siguranţa că datele mele stocate pe LaCie 2big Quadra vor fi în siguranţă.
ÎNLOCUIREA UNUI HARD-DISK ÎN RAID 1 (Safe)
– noul hard-disk care îl va înlocui pe cel defect, trebuie să aibă o capacitate cel puţin egală sau mai mare cu a hard-diskului înlocuit (sau cu a hard-diskului “pereche” rămas intact);
– operaţia de înlocuire a hard-diskului defect, poate fi realizată atât cu unitatea externă LaCie 2big Quadra pornită (deoarece unitatea externă LaCie 2big Quadra suportă “hot-swapping”, datele nu vor fi pierdute) cât şi cu ea oprită;
– sincronizarea celor două hard-diskuri va începe automat după primul restart; LED-ul frontal şi ledurile din spate, vor clipi până când sincronizarea se va finaliza;
Sper ca în viitor să pot face upgrade la hard-diskuri de 3 TB sau 4 TB … cel puţin in filmuleţul de mai jos, pare că acest lucru este posibil:
Dacă printre cititorii acestui blog există şi persoane care deţin un LaCie 2big Quadra, aştept cu interes comentariile/opiniile voastre … Sunt extrem de curios de fiabilitatea acestui HDD extern, cum se comportă în timp, dacă sunt probleme cu el, etc …
11 comentarii la “LaCie 2big Quadra USB 3.0”
Sunt invidios… e si mai “smecher” decat toate cele trei ale mele.
Cum ai spus, am si eu trei harduri lacie, modelele de mai jos:
- LaCie d2 Quadra 1TB luat in special pt conectarea e-Sata ( pana la 3Gb/s )
http://www.lacie.c...duct.htm?id=10427
- LaCie d2 Network 2 1,5TB luat in special pt conectarea prin retea Gigabit LAN
http://www.lacie.c...duct.htm?id=10476
- LaCie d2 Quadra v3 3TB luat in special pt conectarea lui prin USB3 ( pana la 5Gb/s )
http://www.lacie.c...duct.htm?id=10554
Sa il folosesti sanatos Dane!
Foarte buna alegere, de fapt cred ca cea mai buna. Sa-l folosesti sanatos!
mi-ar place si mie unul, dar este exagerat de scump
Hmmmm, intreaba si de altii inainte sa faci un pas important, aduna mai multe pareri. Nici acum dupa citirea articolului nu am inteles de ce ai dat atatia bani pe 4TB, ca sa folosesti defapt 2TB+faza cu raid mai ales daca te intereseaza stocarea datelor[o sa ramai repede fara spatiu de stocare], si strategia de backup pe care ai folosit-o pana acum era total gresita de la inceput.
Pastrarea datelor importante se face pe harduri noi, nu uzate/stresate[chiar si cateva luni de uzura conteaza, mai ales cand faci mult download/upload si rescrii informatii pe anumite portiuni sau partitii ale HDD] .
Chiar si Lacie se strica, asa ca ai grija cum il folosesti, daca tot ai dat bani pe el. Iti doresc sa te tina cat de mult, si lui Doru la fel.
Pe de alta parte parerea mea personala despre vitezele pe USB 3.0 date de orice producator nu este una buna, de obicei impart viteza de transfer in jumatate [am testat deja in realitate] ca sa ma apropiu de adevar!
Partea buna e ca deja gasesti USB 3.0 la pret de USB 2.0, deci clar cumperi un dispozitiv cu 3.0, ca oricum o sa mearga mai bine ca un 2.0, chiar daca acasa pe PC sau Notebook nu ai un port USB 3.0 .
Doru , derutezi lumea cu ultimul link si info de la Lacie, ce ai vrut sa spui cu ,,pana la 5Gb/s,, e total eronat
in realitate ai vrut sa zici pana la 5TB spatiu
,,speeds up to 130MB/sand up to 5TB of storage. ,,
Păi, hard diskul care tocmai a “cedat” consideri că nu era “nou” ? Adică, avea 1 an şi 2 luni … dar a fost cumpărat nou, încă este în garanţie! Problema mare însă, nu este hard diskul, ci datele de pe el! E vorba de munca mea de o jumătate de an!
Cât despre USB 3.0 … este suficientă viteza. Am făcut teste, copiez pe şi de pe HDD-ul extern cu 130 MB/s, adică cu aceeaşi viteză cu care copiez/scriu între hard-diskurile interne pe SATA 3, din PC …
@severus…
Ma refeream la (max. bus speed) ce este corect: la USB3 : pana in 5Gb/s si la e-sata pana in 3Gb/s nicidecum nu ma refeream la capacitatea de stocare…
Doru, Interface Transfer Rate e irelevanta… praf in ochi… viteza de scriere/citire conteaza la specificatii. Lumea nu prea stie ce inseamna ITR si Bus Speed la un HDD, si poate fi indusa usor in eroare, mai ales cu specificatii neconcludente. Daca scriai corect postul, nu ziceam nimic, si nu intram nici eu in deruta citind ce ai scris acolo. M-am dezmeticit doar cand am citit de 2 ori pagina producatorului.
Dane, iti cumperi acuma o masina, umbli cu ea la greu si peste 1 an si 2 luni e tot noua? Daca ai noroc nu se strica, dar poate sa se si strice… dar norocul e ca pe masina poti inlocui piesa stricata.
Daca o tii in garaj nepornita, clar o sa te tina mult mai mult…
Practic tu iti puneai datele spre pastrare pe un produs nicidecum nou, si folosit din greu pe perioada respectiva.
Bafta sa nu mai pierzi datele importante. Platterele din HDD-uri nu mai fac fata ca si durata de viata, din pacate. Poate treci pe altceva mai solid pentru stocare, fara ace de citire scriere.
@severus: -- În opinia mea, RAID-ul este cea mai bună soluţie, mult chiar peste rsync pt. ca la ala-ţi trebuie cronjob, pe când RAID-ul lucrează în timp real.
Foarte bine documentat acest articol si mereu aflu cu surprindere cat de multe lucruri nu stiu… Dialogul cu “severus” mi se pare putin acid in conditiile in care am constatat ca Dan stie despre ce vorbeste si nu face confuzii tehnice legate de parametrii unor dispozitive dar ca poate eluda sau sa fie o exprimare eliptica din graba.
Dan, as vrea sa te intreb daca la problema ta cu pierderea datelor ai incercat tot ce stii despre recovery prin metoda hardaware nu software?
Am citit si eu prin reviste si chiar ti-as scana niste articole daca le mai gasesc despre anumite metode de schimbare fie a placi electronice a HDD-ului sau in cazul tau a montarii interne a HDD fost extern, fie a montarii platanelor pe un hard vechi… sunt sigur ca stii. Am avut o pritena in Italia care si ea avea un blog si un canal Youtube bine cotat, dar care a pierdut toata munca ei de 4 ani pe un HDD extern si nicio firma nu a reusit, spune ea, sa mai recupereze datele (din cate stiu eu aceste firme cer si pe ma-sa si pe tac-so cum se spune… si nu renteaza) Ideea era ca (scorpion cum te stiu si vei fi) trebuie sa mai insisti daca nu l-ai aruncat acel harddisk la marele Kosch… Zau, nu asha….
@mihaidor: -- În cazul meu, era imposibil să mai fac ceva d.p.d.v software, atâta vreme cât HDD-ul defect nu mai era detectat de BIOS (testat pe 3 PC-uri diferite). Singura modalitate era înlocuirea componentelor hardware defecte … numai că:
-- la hard diskurile ceva mai vechi, recuperarea datelor era relativ simplă, în sensul că, se schimba placa electronică sau întreg angrenajul cu capetele de citire/scriere, după care se putea recupera informaţia;
-- hard diskurile de ultimă generaţie, necesită modificarea software-ului (hack) pentru ca placa electronică să lucreze cu platanele “surogat” … iar asta o poate face doar un laborator specializat. Unul dintre aceste laboratoare este în Cluj, altul în Bucureşti, iar “distracţia” m-ar fi costat peste 500 de euro …
Pentru stocare date folosind metoda raid 5 sa zicem , nu merita cheltuiti atatia bani.
Cand te gandesti cat e pretul real de productie la un HDD, destul de mic avand in vedere cat costa platterele [ exemplu - platter de 500 GB costa la vreo 20 euro, deci teoretic 1TB platter ar trebui sa coste sub 40 Euro], realizezi cati bani poti pompa la o companie X pe un HDD asazis performant.
E adevarat, cand vii cu tehnologii mai noi ,,de la HDD cu heliu in sus,, te gandesti sa mai dai ceva bani in plus. Dar aproape 1700 RON pe un HDD 4 TB mi se pare exagerat.
Pentru cei care vreti sa folositi stocare de date pe HDD in raid, va recomand sa cumparati hdd-uri de cati TB vreti, dar sa fie cele mai ieftine de pe piata.
Pentru cei care mai patiti sa vi se strice hardul, inainte sa-l aruncati mai incercati sa-l recuperati cu un Linux, sau cu programe gen Easeus Partition Master Free cu care refaceti MBR, adaptor SATA extern pe usb-PC, sau alte multe metode pe care le mai gasiti pe internet.
Am si eu un HDD 1 TB mort, ca si al lui Dan, dar nu l-am aruncat , deoarece inca nu mi-am facut timp sa folosesc toate metodele de resuscitare