Justiție sau… injustiție?!

În cazul pe care încerc să vi-l aduc acum la cunoștință, optez pentru a două varianta din genericul de mai sus! Și iată de ce. Am aflat cu surprindere și firească mirare că, de ceva vreme, în disperare de cauză, președintele PSD-ului, Liviu Dragnea, condamnat penal, vrea cu toate puterile de care dispune, repetarea extragerii până… iese ce trebuie! Întrucât, din câte am aflat, Curtea de Apel a suspendat pentru moment hotarârea prin care a fost desemnat noul complet care îi judecă recursul. Dumnealui, L . Dragnea, a contestat și noul complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție care urmează să-i judece recursul la condamnarea primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Și astfel (cel puțin pentru moment) a avut, câstig de cauza: recent, a obținut la Curtea de Apel suspendarea hotarârii prin care a fost desemnat completul de cinci judecători care trebuia să decidă asupra recursului sau. Efectul hotarârii, nedefinitive, este că toate procesele de la instanța supremă vor fi suspendate! Așadar, Înalta Curte de Casație și Justiție a refăcut (tot recent) completurile de 5 judecători pentru a se conforma unei decizii a CCR, care a stabilit că, potrivit legii, toți membrii acestora trebuie deciși prin tragere la sorți. În concluzie, un nou complet de judecători va ajunge (oare când?!) să se pronunțe asupra recursului formulat de dl. Liviu Dragnea la condamnarea sa, de trei ani și jumătate, la închisoare cu executare. Rețineți și faptul, nu lipsit de importantă, că anterior acestei decizii, ICCJ alegea prin tragere la sorți doar patru din membrii completurilor de 5 judecători.

florin iordache si liviu dragnea psd Justiție sau... injustiție?!

Iată ce spune despre această nouă “minune”dl. Zugravu Mircea (în comentariul sau de pe platforma “România”)
Este inadmisibil ca un condamnat definitiv, deci un pușcăriaș, să condiționeze în halul asta exercitarea justiției, indiferent cine este. Mă întreb, un asemenea comportament este permis oricărui infractor? Își poate permite oricine să tergiverseze exercitarea justiției? Are oricine dreptul să-și aleagă completul de judecatădupă cum îi convin membrii respectivului complet? Este o nebunie! Dacă astea sunt noile legi atunci e clar, țara e, incontestabil, pe mâna borfasilor. Pe mâna unei bande de criminali ce trebuie, de îndata înlaturati și înlantuiti. Cât o să mai tolerăm aceste samavolnicii? S-a ajuns că borfașîi declarați, degeneratii, mutanții săaibă drepturi în defavoarea celor cinstiți, care muncesc și-i întretin pe aceeti nemernici. Nu se mai poate tolera! Pâna la viitoarele alegeri este mult timp, iar acești derbedei, tare mi-e frică, vor denatura și procesul electoral.“;

Referindu-se la aceeași “minune”… tradițională, dl. Dorel Romică Palenciuc, completează: “Ar fi interesant să se procedeze la fel și la Lotto. Am să-i propun indicându-i și numerele câstigatoare jucate de mine. Poate așa o “pun” și eu de o vila fără piscină și teren de tenis.“;

Această hotarâre a CA București este, în mod vizibil, o concesie făcută lui Liviu Dragnea. Un complet de judecată este un complet, o unitate funcțională, privită în integralitatea sa. Nu poate fi parțial legal și parțial nelegal. Acesta poate fi legal constituit numai dacă s-a respectat procedura legală (tragerea la sorți a tuturor membrilor) sau nelegal constituit (când nu s-a respectat această procedură) pentru că și procedura de constituire este una (este unitară, nu se desfășoară în etape). Dacă procedura de tragere la sorți s-ar desfășura în două etape, ar fi anulat caracterul aleatoriu al alegerii completului (ca întreg) pentru că, în etapa a doua, o bună parte a membrilor completului fiind deja cunoscuti, ar alimenta suspiciuni referitoare la existența unor presupuse aranjamente.” – spune, între altele, Gheorghe Anton.;

L. D. jonglează cu Legile – Și ele îi permit aceste jocuri… Oare cine le-a făcut și pentru cine sunt aceste Legi… ?” – se întreabă, pe bună dreptate, Zugravu Mircea.

În dorința de a-i răspunde, precizez că Legea legilor, recte – “Constituția României” precizează clar:
Art. 3 – România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățilecetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate.
Art. 4- Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă șijudecătorească – în cadrul democrației constituționale.
Art. 5- În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.

Se înțelege deci, că Statul, prin autoritățile sale, este (si trebuie sa fie) cel care emite, aplică și ocrotește regulile de drept. Prin urmare Statul (și nimeni altu’), are de îndeplinit trei funcții fundamentale: cea legislativă (a cărei atribuție presupune edictarea normelor), cea executivă (adică aplicarea/executarea normelor) și jurisdicțională (sancționarea celor care încalcă legile). Principiul separației puterilor presupune că nici una dintre puteri să nu prevaleze asupra celeilalte, să nu își subordoneze o alta și să nu poată a-și aroga prerogative ce revin alteia[11]. Dacă vreuna dintre autorități ar exercita mai multe funcții fundamentale, ar putea abuza de putere. De aceea, nicio putere nu trebuie să domine o altă putere. Da, în teorie, pentru că la noi, în România, realitatea-i cu totul alta! Structural vorbind, fiecărei funcții îi corespunde câte o putere – cea legislativă, cea executivă și cea judecătorească – care este încredințată unor organe distincte: Parlamentul, șeful statului și Guvern, respectiv, instanțele de judecată. Și totuși, prin nesfârșite modificări de legi, prin fel de fel de manevre, în justiția din țară noastră totu-i hotărât de partidul de guvernământ! Acesta, adică PSD-ul, face și desface totul! Mai putem vorbi oare de vreo separație a puterilor în stat?! Sau de respectarea prevederilor constituționale? Categoric, NU! În asemenea situație, justiția alunecă, încet dar sigur, spre… injustiție!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?