De la “jocuri de cucoane”, la macro-ultra maratoane

ucHBS9t De la jocuri de cucoane, la macro ultra maratoane

De la “jocuri de cucoane” (cum erau socotite cândva basketul, tenisul, gimnastica, etc), la macro-ultra maratoane

În România, ca peste tot în lume, sportul a fost și este nelipsit din preocupările cotidiene ale oamenilor. Atât ca divertisment sau pur amatorism, cât și sub aspect profesionist. Peste tot este iubit. Fie că-i fotbal, voley sau rugby, canotaj sau scrimă, basket ori gimnastică (masculin sau feminin), răspândirea sa-i deplină.

Nu mai amintesc, pentru că se știe, practicarea sportului aduce și multe beneficii sănătății. Depinde însă cum îl practici! Orice exces e daunator (și asta se știe), totul are o limita a suportabilității umane, nu?

Tocmai de aceea, în dese ori, m-am tot întrebat: de ce, de la un timp, au luat o asemenea amploare nu numai sporturile de contact (gen k1 sau cel din… cușcă!), dar mai ales, cele extreme!? Pe lângă ineditul (un fel a spune) și duritatea lor, ele pot genera oricând adevărate tregedii, multe, ba chiar f multe soldându-se chiar cu pierderea vieții! Și totuși se practică și se mediatizează-n exces oferind astfel, în special tinerilor, exemple stranii, inumane!

Mulți dintre noi am aflat deja de “isprăvile” bibliotecarului din Petroșani, Avram Iancu, cunoscut pentru acțiunile sale temerare prin înot: traversarea Canalului Mânecii și parcurgerea Dunării de la izvoare și pâna la vărsare. Anul trecut s-a decis să încerce chiar și Maratonul 6633! O probă (cursă) infernală, la limita puterilor omenești.

Cu excepția bistriteanului Tibi Useriu (alt binecunoscut practicant al acestor, cu greutate pot să le mai zic, sporturi), niciunul din ceilalți români nu a mai participat la Maratonul 6633 Arctic Ultra, care este considerat cel mai dur din lume. Dealtfel acesta (recte – Useriu) a participat, pentru a treia oară, la cel mai greu maraton de pe planetă, înfruntă temperaturi de minus 50 grade Celsius și alergând, fără oprire, non-stop, noapte și zi, pe fluvii înghetate (potrivit news.ro)! A fost însă nevoit să renunțe la cursă la scurt timp. El a abandonat după doar 24 de ore și a fost transportat de urgență cu un elicopter la spital, din cauza unor degeraturi. Acesta ar fi trebuit să parcurgă 700 de kilometri în sălbăticie, la temperaturi, cum precizam, extrem de scăzute.

Un anunț făcut chiar de pagina de Facebook a ONG-ului Tasuleasa Social, pe care îl administrează împreuna cu fratele său, confirmă aceasta: “Din păcate, telefonul, așteptat cu sufletul la gură, ne-a adus vești foarte proaste. Tibi a suferit degerături la degetele piciorului drept. Organizatorii l-au scos din concurs și încearcă să îl transporte cât mai repede la spital, cu elicopterul. Sperăm că nu e atât de grav precum pare.
Nu știu cât e de grav, spune T. U . da` nu le mai simt (n. n. degetele de la picioare). Îs albastre toate. Mi le-au pus în nu știu ce apă și o spus că trebuie să îmi facă niște infiltrații cu nu știu ce, că să le pună în circulație, că mi-s albastre toate
“!…

De ce atâta chin!? De ce-și riscă viața acești mega-temerari?! Cui folosește și-n ce scop?! Asemenea… isprăvi se mai pot numi SPORT?!
Trecând (voit) peste dobândirea unei mult dorite celebrități, a unor eventuale recompense materiale, plus diplome, plachete, cupe, distincții onorifice și inerente felicitări, cu ce altceva mai poți argumenta în favoarea unor asemenea “întreceri sportive”!? Nu-s oare mai presus de toate sănătatea și viața!? Mulți dintre noi nu știm cum și cu ce să le apărăm, cu ce să achităm medicamentele și tratamentele atât de scumpe (că să nu mai vorbesc de… șpagă!), iar ei, mega maratoniști și înotători (de cei din… cușcă și k1 nici nu mai amintesc pt . că-s… pigmei față de acești, să le zic titani ai… jocului de-a moartea) pur și simplu se autodesfiintează, fizic și moral!

Probabil că, în eventualitatea primirii unor comentarii, vor exista și alte păreri. Contrarii. E mai mult decât normal. Chiar le și aștept. Eu n-am făcut, prin cele scrise, o pledoarie anti sport, Doamne ferește! Mi-am exprimat pur și simplu părerile vis a vis de asemenea “sporturi” ultra- extreme ce… n-au nimic comun cu conceptul de SPORT!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Alte sporturi, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »