Izolaţie termică – polistiren sau vată minerală bazaltică?

Polistiren vs vată bazaltică

Pentru izolaţii termice exterioare (placări, anvelopări termice) există două materiale extrem de cunoscute în România: polistiren şi vată minerală. Care dintre aceste materiale sunt mai bune pentru izolaţii termice exterioare şi de ce? Răspunsul la această întrebare, este extrem de dificil de aflat …

Am căutat informaţii şi am “studiat”, luni de zile. Pe internet, cum altfel!? Iar rezultatul a fost că, am “intrat în ceaţă” şi mai rău. Am discutat cu diverşi “meseriaşi”, cu constructori, iar răspunsul lor m-a determinat să înţeleg că, ori nu ştiu nici ei, ori ştiu dar nu vor să spună adevărul, în sensul că, dacă un anumit SRL de cartier efectuează anvelopări termice cu polistiren de peste un deceniu şi este “obişnuit” să lucreze cu polistiren şi nu cu vată minerală, atunci va susţine sus şi tare că, polistirenul este mai bun (cu vata bazaltică, am înţeles că este ceva mai multă muncă decât cu polistirenul care este mai simplu de montat/utilizat).

Recent, am discutat cu un alt constructor român, care lucrează în Germania de peste 10 ani şi efectuează (în general) izolaţii termice. Acesta mi-a spus următoarele:
– în Germania s-a schimbat legislaţia în privinţa acestor anvelopări termice (în România nici măcar nu avem o lege care să reglementeze “ceva” în acest sens!), astfel încât, în acest moment, izolaţia minimă permisă în Germania la anvelopările termice cu polistiren este de 18 cm!!!
– acelaşi constructor afirmă că, tot în Germania, se foloseşte de obicei polistiren şi nu alte materiale (vată minerală, etc);
– de asemenea, faptul că, în urma efectuării izolaţiilor exterioare cu polistiren, în multe apartamente izolate cu polisitiren a apărut igrasia, este din cauza montării greşite a polistirenului! Mulţi constructori români, pun câteva “puncte” (mămăligi) de adeziv pe placa de polistiren, după care lipesc placa pe perete – ceea ce (spune constructorul român din Germania), este GREŞIT! Adezivul trebuie pus ca o “bandă” fără întrerupere, pe extremităţile plăcii de polistiren, iar în mijlocul plăcii se pun 1, 2 sau 3 puncte (mămăligi) de adeziv. De asemenea, după lipirea plăcii de polistiren pe perete, în spaţiile goale rămase între plăcile de polistiren, se pune o spumă poliuretanică specială, cu expandare scăzută!
– acelaşi constructor român din Germania, spunea că, dacă în vata minerală ajunge umezeală sau apă (accidente se pot întâmpla, de exemplu dacă partea de sus a izolaţiei cu vată minerală, nu este perfect etanşă, lipită cu silicon, etc), toată vata minerală “cade” în jos din cauza greutăţii adăugate de apă! Mai mult decât atât, în situaţia în care ajunge apă sau umezeală la vata minerală, aceasta îşi pierde complet proprietăţile termoizolatoare.

Cum montează românii polistirenul şi este greşit!

Cum trebuie pus corect adezivul pe placa de polistiren

Există şi constructori care pun adeziv pe toată suprafaţa plăcii de polistiren: este corect sau greşit să pui adeziv pe toată suprafaţa plăcii de polistiren?
aplicare adeziv placa polistiren pe toata suprafata Izolaţie termică  polistiren sau vată minerală bazaltică?

În ce priveşte vata minerală, am înţeles că şi aceasta este de mai multe tipuri: vată minerală, vată minerală bazaltică, vată minerală cu folie de aluminiu, etc… Şi aici, este “haos” total în privinţa opiniilor: câţi constructori, atâtea păreri:
– dacă e mai bine să foloseşti vată minerală cu folie de aluminiu sau fără folie?
– cum trebuie montată vata minerală, cu folia de aluminiu către perete ori către exterior?
– cum trebuie montată vata minerală pe perete: cu adeziv, cu structură, cu dibluri de fixare în perete?

Dacă există cititori care au experienţă în acest domeniu (respectiv izolaţii termice exterioare), sunt curios să aflu părerile voastre la rubrica de comentarii de mai jos …

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , miercuri, 31 august 2016 in categoria Casa şi grădina, Imobiliare / Constructii. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

5 comentarii la subiectul “Izolaţie termică – polistiren sau vată minerală bazaltică?”

 1. Marcel Bota

  Pentru izolatie termica exterioara, eu iti recomand polistirenul expandat cu grosime de cel putin 10 cm. Adezivul se pune pe conturul placii de polistiren, iar in mijloc se mai pun cateva mamaligi de adeziv. La montare, atentie mare sa nu patrunda adeziv in rosturi (intre placi, la imbinari), placile trebuie sa fie pozitionate perfect una peste alta. O metoda si mai buna ar fi lipirea placilor cu spuma poliuretanica in loc de adeziv clasic, exista o spuma speciala pentru lipire polistiren.

 2. eli eli

  Nu ai specificat Dane unde vrei izolatia, pe exterior sau interior. Pe exterior iti recomand polistiren de o densitate cat mai mare. Am vazut ceva polistiren gri inchis , trebuie sa te interesezi. Eu am lipit polistiren la o casa cu spuma speciala acum doi ani exact ca in filmare dar am pus si cu sistem de prindere cu găuri în perete și opritoare ca sa nu se desprinda plăcile de polistiren peste câțiva ani. Dacă vrei pe interior faci cu lână sau bazaltica plus sistem metalic și rigips. Vorbim mai multe detalii la telefon.

 3. Dan

  Izolaţie exterioară, despre asta vorbeam.

 4. eli eli

 5. Marius Pavel

  Si totusi… pana la urma care este mai buna? Vata sau polistirenul?

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite