Iubire târzie

iubire dragoste indragostiti cuplu love iubita Iubire târzie

Nimeni nu va fi întrebat la ultima judecată cât de mult a suferit, ci cât de mult a iubit.” — Richard Wurmbrand.

Încă din prima clipă de viață, sufletele ni se nasc flamânde de iubire. Inconștient sau nu, fiecare din noi își doreste ca într-o zi să-și trăiască povestea de dragoste așa cum numai în filme a văzut-o. De cele mai multe ori însă, viața bate filmul, și atunci visăm să trăim și noi clipe de neuitat ca a celor pe care i-am văzut prinși în această mreajă magică. Paradoxal, trăim ca să iubim sau ca să găsim acea iubire care ne poate întregii.

Însă iubirea nu vine atunci când te aștepți, ci când nu te gândeșți la ea, spune o vorbă din bătrâni. Ce ne facem, însă, atunci când seri roșiatice de vară sau dimineți reci de iarnă ne fac să simțim și mai dureros absența ei… îndepărtarea tot mai mare și tot mai dureroasă a ceea ce ar fi putut să se numească fericire, iubire? Atunci, pentru prima oară începi să te uiți în jur cu un jind anume, diferit. Începi să vezi, dar să și simți zâmbetele complice ale adolescenților îndrăgostiți, pasiunea a doi iubiți ce par a uita că lumea nu se termină la ei, începi să îți imaginezi căldura unui cămin întemeiat deja, sau să realizezi că acolo e primăvară, dar la ține, dintr-un mecanism rece și inexplicabil a rămas toamnă…
Atunci, cum nu odata-m simțit-o (trăit-o), rămâi o clipă în loc și ai vrea ca timpul să nu mai curgă nici el, pentru a-ți da răgaz, minutul necesar pentru a înțelege și pentru a culege din pasiunea celorlalți încă o porție de răbdare și putere.

Cineva-mi spunea mai demult că iubirea e un dar divin de care nu mulți au parte, dar cu care mulți se joacă, crezând că au aflat-o. Da, dar atunci când viața ne e searbădă din motive divin ascunse sau din alte cauze? Continuăm să trăim. Trăim prin alții și prin vise. Prin ce ne-am dorit cândva. Ele sunt cele care ne aruncă iar în vâltoarea speranței și a căutării… Dar, uneori, ne oferă și opțiunea vicleană și tragică a idealizării.

Ce ne facem, însă, dacă iubirea întârzie să apară iar noi ne hrănim continuu doar cu această imagine distorsionată sau chiar falsă a unor iubiri înconjurătoare? Nu cădem oare în păcatul jocului? Nu aducem la un stadiu primitiv tocmai sentimentul despre care noi credeam că ne diferențiază de ceilalți? Sau poate că… așteptarea ne schimbă și ne slăbeste glasul inimii și face loc himerelor alunecoase!

Nimeni, inclusiv subsemnatul, nu vrea să creadă că el, tocmai el a fost ocolit de scânteia divină în forma ei cea mai sublimă, dar, descumpănit, descurajat și fără nici-un chef de viață, uită totuși că stă în putința noastră de a o recunoaște și de a lupta pentru ea. Din propria-mi experiență am înțeles și m-am convins (fără însă a face chiar o tragedie), că apariția (derularea) unor eșecuri repetate, trecerea anilor și renunțarea la multe lupte ne pot determina să uităm să mai si iubim! Cu o excepție: aproapele tău, cel (cea) care în ani a stat și (încă-ți) stă alături. Te apară, te ocrotește, te apreciază, te iubește cu adevărat și te sfătuiește să nu cedezi! În rest? Tot cu mici excepții, nu prea mai ai pe cine! Falsitatea, ipocrizia, interesul și minciuna din societatea actuală, te-au determint și te conving să abandonezi în a mai iubi. Mai ales de a iubi pasional, așa cum ne-am dorit și o dorim cu toții de-o viață. Și atunci, în atare situație, facem păcatul de a categorisi iubirile târzii în iubiri fade, de compromis, de a ne arunca într-un eșec predestinat ce ar trebui să ni se atribuie nouă, și nu altcuiva. În fond, e mult mai ușor de îndurat să știi că nu stă în puterea ta de a schimba ceva. Dar, trebuie s-o spun acum și pe aceasta: de cele mai multe ori uităm însă că renunțarea sau lupta țin doar de noi, de nimeni altcineva. O spune nu numai zicala “Viața-i o luptă, deci te luptă!“, ci și videoclipul de mai jos…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Iubire târzie”

  • ... a scris la 6 martie 2019, 23:38   [#1]

    Mai citisem ceva pe aici… o fi ceva coincidență?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »