Istoria rasei tiganesti

Istoria tiganilor – Documentar in limba romana

tigani Istoria rasei tiganesti

Niciodata nu am fost de acord cu denumirea de rrom, atribuita tiganilor dupa Revolutia din ‘89, printr-o lege mai mult decat discutabila…

Daca studiem putin istoria tiganilor, precum si denumirea tiganilor in alte limbi decat limba romana, vom vedea ca in toate limbile, sunt numiti “tigani”, nicidecum “rromi“: in engleza sunt numiti “Gypsy“, in franceza “Gitan“, in maghiara “Cigány(in limba maghiara, C se pronunta Ţ), in germana “Zigeuner(in limba germana, Z se pronunta Ţ), in spaniola “Gitano“, in ceha “Cikán“, in croata “Cigan“, in greaca “Gypsy“, in italiana “Zingaro“, si asa mai departe …. Nicaieri in lume nu sunt numiti “rromi” !

Merita sa urmariti acest documentar, care poate va face putina lumina referitor la originea, istoria si evolutia tiganilor ca popor…


Categorie articol [ Documentare ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Istoria rasei tiganesti”

 • Aurel
  ... a scris la 24 iulie 2010, 14:51   [#1]

  Pai aici este toata nenorocirea. Ca nu-i intreaba nimeni cum se numesc ei insusi. Toti le spun in toate felurile dar nimeni nu le spune numele adevarat. Tiganii sunt prea mandri si dispretuitori pentru a contrazice un majoritar cu idei preconcepute, si au iesiri violente cand sunt deranjati
  Nu sa “atribuit” acest nume de rom dupa revolutie a existat tot timpul dar gagii (strainii de etnie) nu au stiut. Vestita intrebare: Janes romanes? inseamna :vorbesti romanes. Stiu pentru ca de mic mai intreba cate unul.
  Intr-adevar nimeni in lume nu le spune asa pentru ca nu exista “rromi” si este un cuvant inventat care nu inseamna nimic. Asta daca nu cumva credeti ca un popor fara cultura sau carte putina au tinut un congres mondial si au hotarat sa le faca greutati romanilor auto intitulanduse “ROMI”

 • Aurel
  ... a scris la 24 iulie 2010, 14:56   [#2]

  Apropo. E de studiat V.Parvan si Densusianu privitor la numele Dacia si Romania mai ales. Sau credeti ca niste romani din Roma au cerut azil politic de la cezar si au format poporul roman?

 • Valah.
  ... a scris la 10 iulie 2013, 11:49   [#4]

  Exista destui amatori de istorie care habar nu au ca s-au denumit timp de jumatate de mileniu 1330-1861 ”valahi”,nu romani. Termenul de valah echivala lingvistic in toate graiurile europene si occidentale :: Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi…).

  Si daca nu cunoasteti etimologia termenului de ”valah”,va spun ca termenul de valah nu insemna roman,ci ”romanizat”. Cat despre cultura si folclor,daca nu ar fi fost rromi,si in ziua de astazi ati fi cantat
  …”trei culori cunosc pe lume”. Daca… ar disparea rromii din folclorul vostru,nu ar ramane decat ciobanii cantand din fluier la oi. Si nici ala nu-i romanesc,ci german.

Trackbacks

 1. Tigani sau rromi ?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?