Istoria rasei tiganesti

Istoria tiganilor – Documentar in limba romana

tigani Istoria rasei tiganesti

Niciodata nu am fost de acord cu denumirea de rrom, atribuita tiganilor dupa Revolutia din ‘89, printr-o lege mai mult decat discutabila…

Daca studiem putin istoria tiganilor, precum si denumirea tiganilor in alte limbi decat limba romana, vom vedea ca in toate limbile, sunt numiti “tigani”, nicidecum “rromi“: in engleza sunt numiti “Gypsy“, in franceza “Gitan“, in maghiara “Cigány(in limba maghiara, C se pronunta Ţ), in germana “Zigeuner(in limba germana, Z se pronunta Ţ), in spaniola “Gitano“, in ceha “Cikán“, in croata “Cigan“, in greaca “Gypsy“, in italiana “Zingaro“, si asa mai departe …. Nicaieri in lume nu sunt numiti “rromi” !

Merita sa urmariti acest documentar, care poate va face putina lumina referitor la originea, istoria si evolutia tiganilor ca popor…

_________________________________________________________

Care credeti ca ar trebui sa fie denumirea ţiganilor ?

Vezi Rezultatele

loading Istoria rasei tiganesti Loading ...

_________________________________________________________

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , sâmbătă, 10 iulie 2010 in categoria Documentare. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

4 comentarii la subiectul “Istoria rasei tiganesti”

 1. Aurel

  Pai aici este toata nenorocirea. Ca nu-i intreaba nimeni cum se numesc ei insusi. Toti le spun in toate felurile dar nimeni nu le spune numele adevarat. Tiganii sunt prea mandri si dispretuitori pentru a contrazice un majoritar cu idei preconcepute, si au iesiri violente cand sunt deranjati
  Nu sa “atribuit” acest nume de rom dupa revolutie a existat tot timpul dar gagii (strainii de etnie) nu au stiut. Vestita intrebare: Janes romanes? inseamna :vorbesti romanes. Stiu pentru ca de mic mai intreba cate unul.
  Intr-adevar nimeni in lume nu le spune asa pentru ca nu exista “rromi” si este un cuvant inventat care nu inseamna nimic. Asta daca nu cumva credeti ca un popor fara cultura sau carte putina au tinut un congres mondial si au hotarat sa le faca greutati romanilor auto intitulanduse “ROMI”

 2. Aurel

  Apropo. E de studiat V.Parvan si Densusianu privitor la numele Dacia si Romania mai ales. Sau credeti ca niste romani din Roma au cerut azil politic de la cezar si au format poporul roman?

 3. Valah.

  Exista destui amatori de istorie care habar nu au ca s-au denumit timp de jumatate de mileniu 1330-1861 ”valahi”,nu romani. Termenul de valah echivala lingvistic in toate graiurile europene si occidentale :: Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi…).

  Si daca nu cunoasteti etimologia termenului de ”valah”,va spun ca termenul de valah nu insemna roman,ci ”romanizat”. Cat despre cultura si folclor,daca nu ar fi fost rromi,si in ziua de astazi ati fi cantat
  …”trei culori cunosc pe lume”. Daca… ar disparea rromii din folclorul vostru,nu ar ramane decat ciobanii cantand din fluier la oi. Si nici ala nu-i romanesc,ci german.

RSS

Trackbacks

 1. Tigani sau rromi ?

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !www.suplimente-culturism.ro