Istoria pandemiilor

pandemie harta istorie pandemic map Istoria pandemiilor

Dezvoltarea civilizațiilor umane a oferit un mediu propice răspândirii bolilor infecțioase. Tot mai mulți oameni au trăit alături de animale domestice, adesea în condiții precare de salubritate, furnizând un teren fertil epidemiilor de tot felul. Legăturile comerciale pe distanțe mari au contribuit la răspândirea acestor epidemii pe spații largi și transformarea lor în pandemii. După ce au făcut zeci de milioane de victime, aceste pandemii au dispărut în cele din urmă.Dar cum s-au încheiat cele mai grave pandemii din istorie,poate ca ma intrebati acum? Iata si raspunsul:Cele mai vechi pandemii au dispărut de la sine, după ce au făcut ravagii în rândul populației. În timp, progresul medicinei, îmbunătățirea condițiilor de igienă și programele de sănătate publică au reușit să oprească răspândirea multor boli infecțioase, notează history.com.

Prima pandemie consemnată în istorie,Ciuma lui Iustinian, a fost cauzată de Yersinia pestis, bacteria care provoacă ciuma sau pesta, o boală infecțioasă deosebit de contagioasă. Trei dintre cele mai mortale pandemii din istorie au fost provocate de această bacterie. Yersinia pestis infectează unele animale, în special rozătoarele, și este transmisă la oameni de purici.Ciuma lui Iustinian a ajuns la Constantinopol în 541. Bacteria a fost transportată peste Marea Mediterană din Egipt de vasele care aduceau cereale în capitala Imperiului Bizantin. Ciuma a decimat Constantinopolul și s-a răspândit rapid în Europa, Asia, Africa de Nord și Arabia, ucigând între 25 și 50 de milioane de oameni, conform estimărilor istoricilor moderni. Deși numărul victimelor este imposibil de stabilit cu precizie, mulți istorici estimează că Ciuma lui Iustinian a ucis aproape 50% din toată populația planetei la acea dată.Această primă pandemie de ciumă a lovit periodic mai multe zone ale Lumii Vechi și dispărut la jumătatea secolului al VIII- lea, cel mai probabil de la sine, având în vedere că oamenii nu înțelegeau cum se transmite boala și nu puteau să ia nicio măsură pentru oprirea ei, în afară de a încerca să-i evite pe cei bolnavi.

O a doua pandemie de ciumă, Moartea neagră,care a marcat inventarea carantinei,si provocată de aceeași bacterie, Yersinia pestis, a lovit Europa în 1347. Boala a ajuns în portul Messina din Sicilia, fiind adusă de o corabie genoveză din orașul Caffa, o colonie genoveză din Crimeea. De aici, molima s-a răspândit fulgerător în toată Europa. În numai patru ani, aproximativ o treime din populația continentului a fost ucisă de această boală.Nici de această dată oamenii nu știau cum se transmite boala, dar au înțeles că este contagioasă. Autoritățile din orașul Ragusa (astăzi Dubrovnik) aflat la vremea respectivă sub control venețian, au instituit o perioadă de izolare de 30 de zile pentru marinarii care soseau în port, pentru a demonstra că nu sunt bolnavi. Ulterior, venețienii au mărit perioada de izolare forțată la 40 de zile (quarantino), aceasta fiind originea carantinei.Probabil că această măsură, care se practică și în prezent în timpul epidemiilor, a contribuit la stoparea primului asalt al ciumei asupra Europei Medievale. Ulterior, molima a reapărut cu regularitate până la sfârșitul secolului al XV-lea, apoi din ce în ce mai rar până în secolul al XIX-lea.

Ultima mare epidemie de ciumă , Marea Ciumă din Londra, care a lovit Anglia a avut loc în anii (1665-1666). Molima făcea deja ravagii pe continent, așa că englezii au impus carantina pentru marinarii care veneau din porturile afectate. Această măsură nu a fost însă îndeajuns. Bacteria a fost adusă cel mai probabil din Olanda. Epidemia s-a declanșat în Anglia în primăvara anului 1665. În numai 18 luni, epidemia a ucis 100.000 de oameni, aproximativ un sfert din populația Londrei la acea dată.În timp ce aristocrația a fugit din Londra, inclusiv regele Carol al II-lea al Angliei și familia sa, autoritățile locale au încercat să ia diferite măsuri pentru a stopa răspândirea molimei. Deși la acea dată nu se știa cum se transmite ciuma, mulți bănuiau că animalele ar contribui la transmiterea bolii. Așa că autoritățile au ordonat uciderea tuturor câinilor și pisicilor din oraș. Această măsură s-a dovedit foarte neinspirată, având în vedere că ciuma era transmisă prin intermediul șobolanilor, iar câinii și pisicile puteau să țină sub control răspândirea acestor rozătoare.Alte măsuri s-au dovedit ceva mai inspirate. Autoritățile au interzis toate evenimentele publice și au luat măsuri pentru izolarea bolnavilor în locuințele lor. Pe ușile caselor în care locuiau persoane contaminate era pictată o cruce roșie, iar noaptea treceau căruțe care colectau cadavrele.

Victimele ciumei erau înhumate în gropi comune. Ce-i drept ,a mai fost si Variola,cea care a prilejuit inventarea vaccinării.Variola sau vărsatul este o boală contagioasă provocată de un virus. Deci ciuma a provocat câteva dintre cele mai înspăimântătoare pandemii din istorie, variola a fost probabil boala infecțioasă care a făcut cele mai mule victime de-a lungul istoriei, estimându-se că numai în secolele al XIX-lea și al XX-lea a ucis peste 250 de milioane de oameni.De această boală se leagă primele încercări de vaccinare a populației, încă din secolul al XVIII-lea (citește aici mai multe amănunte). Organizația Mondială a Sănătății a început la sfârșitul anilor ‘60 ai secolului trecut o campanie de vaccinare la scară globală. Un deceniu mai târziu, variola a devenit prima boală infecțioasă care a fost total eradicată. De la sfârșitul anilor ‘70 nu a mai fost semnalat niciun caz.

Acum,cum bine se stie,suntem… atacati de Covid 19! Cum ? O stim cu totii, deci nu mai este cazul s-o detaliem.Ne ramane doar s-o prevenim,sa ne pazim vaccinandu-ne si sa speram ca ,poate nu peste prea multa vreme, va intra si aceasta in istoria omenirii…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Sanatate / Familie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Istoria pandemiilor”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 14:17   [#1]

  Pandemia Covid 19 va intra în istorie tocmai fiindcă unii au strigat în stradă „jos pandemia!”, că de-aia e „democrație”. Cică face bine la sănătatea mintală a unora să dai jos tot ce nu îți convine.

  Vaccinul ăsta aducător de viață veșnică și tinerețe fără bătrânețe va rămâne nemuritor, la fel ca veniturile companiilor care l-au scos din eprubetă…

  Vezi cum reușesc să mă contrazic în doar două fraze?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 14:17   [#2]

  Pandemia Covid 19 va intra în istorie tocmai fiindcă unii au strigat în stradă „jos pandemia!”, că de-aia e „democrație”. Cică face bine la sănătatea mintală a unora să dai jos tot ce nu îți convine.

  Vaccinul ăsta aducător de viață veșnică și tinerețe fără bătrânețe va rămâne nemuritor, la fel ca veniturile companiilor care l-au scos din eprubetă…

  Vezi cum reușesc să mă contrazic în doar două fraze?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 14:32   [#3]

  Bag de seamă că am apăsat de două ori butonul adaugă comentariu…

 • ... a scris la 12 aprilie 2021, 22:16   [#4]

  Foarte interesant, multumesc pentru informatie!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?