Învățământ…

homeschooling scoala acasa parinti copii educatie Învățământ...

Educația se face acasă, nu la școală”…

- o afirmație făcută în direct la radio Europa FM de o doamnă doctor pe 02.11.2020 -

Ascultând-o, înclin să cred că respectiva doamnă a spus un adevăr dureros pentru întreaga societate. Chiar așa, ce treabă are școala românească contemporană cu educația? Nici una…

Copiii noștri trebuie să vină bine „educați de-acasă ” (la frageda vârstă de 6 anișori… pe vremuri erau 7, dar se mai schimbă și vremurile: părinți „deștepți”, copii precoce ) ca să ce? Ca să-i certe educatoarea că mama și tata nu le-au pus cum trebuie plăvaisul în mână? Cum să faci școală on-line cu niște țânci de 6 ani, aflați într-o „clasă pregătitoare”?

Ne-am lăsat cu toții luați de valul acestei pandemii și parcă ne-am pierdut și ultima fărâmă de logică ce mai sclipea pe ici pe colo în societate. Discutăm, pe un ton cât se poate de serios, un subiect-problemă căruia trebuia să-i fi găsit soluțiile în urmă cu 30 de ani. Repet: cum să faci școală on-line cu niște copii de 6-7-8 ani în timp ce părinții lor sunt la lucru? Nu toți au un „servici” bine plătit ca să angajeze o bonă și nici bunici care să-i supravegheze.

Mie unuia mi se pare că școala asta on-line seamănă tare mult cu „învățământul la distanță” de pe urma căruia ne-am ales cu o droaie de doctori. Ministerul Educație și Cercetării de pe strada Berthelot ar trebui să se întrebe (prin vocea „ministresei” Monica Anisie) cum ieșim din acest cerc vicios…

Cred că domnul Striblea (un jurnalist pe care îl respect) a pus pe „cântarul” greșit dezbaterea de astăzi. În loc ca ascultătorii să discute despre calitatea prestației celor de la catedră, a schimbat etalonul. Cum s-ar spune, hai să vedem cum să nu ne facem treaba: ori la catedră, ori pe internet.

Mi-e imposibil să evit politizarea situației în care ne aflăm acum. „Sistemul” de sănătate e în pragul colapsului (nu cumva să vă contaminați de Covid-19 că depășiți capacitatea locurilor de la ATI!), „învățământul obligatoriu și gratuit” se face acasă, odată cu educația. Școala nu are nicio treabă…

Ce mai rămâne de făcut? Masca pe gură și mâna pe ștampilă, băieți! Dacă avem noroc, în decembrie (încă nu se știe dacă!) ne alegem legiuitorii următorului ciclu electoral. Știe cineva care e alegerea corectă?

Autor: Francisc Bouda, 2 noiembrie 2020 – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Învățământ…”

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 5 noiembrie 2020, 23:41   [#1]

  Într-adevăr, educația se face acasă, la școală făcându-se învățătura. Din acest motiv este important ca atunci când intră la școală, copilul deja “să aibă cei șapte ani de-acasă”! Pentru o mai bună înțelegere, citez dintr-un articol de gazetă: “Ar fi de prisos a discuta teza că omul e în esența lui o ființă eminamente ideală. Ceea ce face un om de bună voie, sub impulsul naturii sale morale, nu seamănă nicicând cu ceea ce face silit, numai pentru plată sau numai pentru câștig. Se vede dar câtă importanță are educația care tocmai îl deprinde a face de bună voie, fără speranță de plată sau teamă de pedeapsă, ceea ce e bun, drept, adevărat. Învățătura numai ca atare nu are a face cu creșterea. Învățând pe de rost numirile tuturor orașelor de pe pământ și toate formulele chimice, toate numele speciilor de plante și de animale, această masă de cunoștințe, oricât de nouă ar fi pentru o inteligență, n-o fac nici mai iubitoare de adevăr, nici îndemânatică de a judeca și de a distinge drept de strâmb. Învățătura consistă în mulțimea celor știute, cultura în multilateralitatea cunoștințelor, creșterea nu consistă nici într-una, nici într-alta. Ea consistă în influența continuă pe care o au lucrurile învățate asupra caracterului și în disciplinarea inteligenței. Când aceste două lipsesc, oricât de multe și-ar fi aproriat capul în mod mecanic, omul simte în sine un gol moral, care din toate e cel mai insuportabil și care conduce mintea nedisciplinată la cele mai triste abateri.” (Mihail Eminescu)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 9:25   [#2]

  Nu ați prins ideea, domnule Civi Lezat! Ori m-am exprimat prea îmbârligat, ori dumneavoastră nu ați citit cu destulă atenție rândurile mele…

  Cândva aveam un Minister al Educației și Învățământului, acum avem unul al Educației și Cercetării. Spuneți-mi, vă rog, ce caută cuvântul educație în denumirea ministerului dacă educația se face acasă?

  Aș fi tare bucuros dacă mi-ați răspunde la întrebare…

 • marc
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 10:50   [#3]

  Sper ca nu te superi ca-ti raspund eu!E O TREBA PUR FORMALA,CA MULTE,MULTE ALTELE! Foloseste cuiva?Nimanui!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 11:19   [#4]

  Nu înțeleg la ce te referi când spui că „e o treabă pur formală”, Marc. Lămurește-mă, te rog…

 • marc
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 15:04   [#5]

  Păi ce să te mai lămuresc,de moment ce totul e clar!Am spus si spun ,,formal” întrucât acest concept a fost pus de forma,doar asa,ca sa fie!Oricine stie ca- n învățământul românesc educația.figureaza pe antete si pe firma.In esenta ea lipsește cu desăvârșire!Dacă vrei si alte explicații,eu le voi oferi in masura in care ma pricep.La vârsta pe care o am….

 • marc
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 15:07   [#6]

  Multumit ?Alta chichita ai mai gasit?!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 17:16   [#7]

  Foarte mulțumit! Am priceput că ai priceput formalitatea conceptului meu. Adicătelea pentru școala românească educația se potrivește doar pe antet (sau, mă rog, pe siglă).

  Nu caut chichițe, ci doar teme importante despre care să stăm la taclale, prietene Marc. Dacă te simți jignit de faptul că aduc mereu în discuție vârsta, îmi pare rău… Cu cine Dumnezeu să stau de vorbă dacă tinerii au alte preocupări și bătrânii ca tine se supără când îmi spun părerea pe șleau?

  Nu sunt un interlocutor comod (îmi recunosc acest păcat) și de-aia caut mereu „parteneri” de contradicții. Imaginează-ți o lume în care toți ar avea aceeași părere…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 6 noiembrie 2020, 22:05   [#8]

  Dvs., domnule Francisc, se pare că nu ați prins ideea, pentru că EU am prins-o, motiv pentru care mi-am început comentariul cu o confirmare la adresa postării, nu cu o infirmare. Într-adevăr, și EU consider că ministerul cu pricina a preluat în mod eronat și denumirea, și conceptul de dinainte de ‘89, cel potrivit căruia tinerele vlăstare trebuie să primească o educație în mod instituționalizat, încă de la cămin/grădiniță, pe atunci ca “șoimi ai patriei”, și nu educația de-acasă de la părinți, așa cum e lăsat de la Dumnezeu. Actualmente avem aceeași situație, doar că s-a schimbat doctrina, ba în plus s-a renunțat la “învătământ” și în titulatura ministerului, dar se pare că și-n fapt, pentru că, nu-i așa, “google”-ul acoperă pe deplin chestiunea învățăturii, școala concentrându-se mai mult pe educația globalistă și unionist-europeană. Deci, sunt de-acord cu dvs., domnule Francisc, adică “educația trebuie să se facă acasă, de către părinți” pentru a asigura “continuitatea morala”, în caz contrar, limitându-ne doar la “continuitatea genetică”, înseamnă să renunțăm la statutul de “OM” pe care Dumnezeu ni l-a stabilit în raport cu celelalte viețuitoare.

 • marc
  ... a scris la 7 noiembrie 2020, 17:01   [#9]

  Incomod ,cum spui tu(si nu numai),dar necesar sub toate aspectele.Aceasta nu constituie un pacat pt tine,ci o calitate… dialectica fara de care nimic nu s-ar misca.Ma refer la comentariile noastre ,unu’,doua cate mai sunt si vor mai fi ,daca nu mai apare vreo noutate.In rest, sa stii ca de felul meu nu sunt suparacios.Dimpotriva,chiar conciliant in multe cazuri.Doar unele afirmatii,mai putin ortodoxe,ma deranjeaza,Cred ca-i firesc.Ce zici?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 noiembrie 2020, 17:08   [#10]

  Spune-mi care sunt afirmațiile „mai puțin ortodoxe” (îți reamintesc că sunt catolic) ce împiedică discutarea lucrurilor firești, Marc.

  Oare e firesc ca hoțul să dea ucaz că furtul e „democratic”? E oare normal ca niște indivizi fără de căpătâi să conducă o comunitate?…

  „Lupta” politică și-a atins apogeul. Nu contează că înotăm într-o „pandemie”, nu e important că am „carantinat” libertatea, noi să fim sănătoși.

  Poate că Moș Nicolae ne va umple șosetele cu bomboanele dulci ale unei democrații la care visăm (ca niște copii) de treizeci de ani. Mă rog, nu toți visează ca mine…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 noiembrie 2020, 19:54   [#11]

  Premierul Orban și dorința lui de „reformă foarte solidă”…

  -niște citate din discursurile rostite cu prilejul Zilei internaționale a Educației-

  Monica Anisie – ministrul Educației și Cercetării:

  „Îi felicit pe toți profesorii care au avut abilitatea de a gestiona criza, de a face față provocărilor și de a se adapta, astfel încât educația să continue! Este demnă de apreciere și merită admirația noastră disponibilitatea atâtor cadre didactice care și-au demonstrat asumarea exemplară a menirii pe care o au în educație și implicarea necondiționată. Adaptabilitatea este cuvântul-cheie și cred că este foarte important pentru noi toți să ne adaptăm, să fim alături de copii și să continuăm învățarea în orice condiții. Ne îndreptăm astăzi gândul de recunoștință către toți acești profesori, subliniind că ei merită aprecierea noastră nu doar o dată pe an, cu prilejul acestei sărbători, ci au nevoie de sprijinul nostru constant. Tuturor cadrelor didactice care fac cinste profesiei, le transmit aprecierea și susținerea mea!”

  Sorin Costeie – consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru:

  „Învățarea este adaptare, iar virtualul este noua realitate. Trebuie, așadar, să ne adaptăm, să ne învățăm elevii și studenții noștri atât online, cât și offline, după caz. Educația este pentru oameni și despre oameni. Mirarea și entuziasmul copiilor noștri trebuie hrănite. Nu rămâneți cantonați în conținuturile materiilor pe care le predați!”

  Superbă limbă de lemn… Mie îmi place tare mult discursul consilierului Costeie. Oare ce ne-am face fără „adaptare” și ce s-ar face studenții fără cursuri „atât online, cât și offline, după caz”?

  Da‘ ce știu eu, un amărât băutor de bere? Poate că vorbitorii ăștia de limbi lemnoase au dreptate…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?