Inocență sau prostie?

Prostia…
- o scurtă snoavă despre inocența românilor -

A fost odată ca niciodată o republică socialistă, instaurată cu ajutorul tancurilor fratelui mai mare de la Răsărit. O republică în care toți cetățenii aveau dreptul să muncească în tăcere și să aplaude din toată inima neprețuitele indicații ale mărețului conducător.

Și, tocmai când cetățenii erau nespus de „mulțumiți”, se găsiră niște golani de pe la Timișoara să se revolte că, auzi la ei, vor libertate. În foarte scurtă vreme sloganul „azi în Timișoara, mâine-n toată țara” a devenit hit. Aproape instantaneu, unii și-au tras pulovărul pe spate, s-au dezis de trecut și au preluat conducerea „turmei” călcând pe cadavre.

Nicolae Ceausescu Ion Iliescu si Elena Ceausescu 1977 Deschiderea anului universitar la Politehnica Iasi Inocență sau prostie?

„Libertatea” a devenit subit o chestie palpabilă. Ca prin minune, magazinele ce făceau „striptiz” în vremurile pline de glorie ale construirii societății socialiste multilateral dezvoltate s-au „îmbrăcat” cu banane și portocale. Iar românii au votat, fără să știe de ce, cu Iliescu. Ce zâmbet frumos avea atunci…

După 4 ani românii s-au prins că zâmbetul iliescian e mincinos și au ales în consecință. Nu aveau de unde să știe că un profesor geolog poate fi învins de sistem așa că, la schimbarea mileniilor, au votat din nou rânjetul lui nea Ion, fiindcă alternativa se numea Vadim Tudor.

Apoi a intrat în scenă președintele jucător. Unii zic că a fost bine, alții spun că a fost rău. Eu zic că a fost mai bine decât să ne „prezidențieze” Geoană sau Năstase. Sau mai puțin rău, luați-o cum vreți.

Și uite-așa trecu mai bine de un sfert de secol și ne procopsirăm cu un președinte tăcut (ce abia scoate două vorbe atunci când ar trebui să „tune și să fulgere”) și cu un baron PSD (la Dragnea mă gândeam) ce crede că România e moșia lui.

Cine e prostul în povestea asta? Românul inocent sau politicianul uns cu toate alifiile?

Eu am identificat un singur prost: pe mine însumi! Deștepții sunt ceilalți, fiindcă se complac cu starea de fapt…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Silviu Brucan Romanii Stupid People Inocență sau prostie?

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

21 comentarii la “Inocență sau prostie?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 9:26   [#1]

  Când ai vreme, înlocuiește, te rog, „ajutarul” cu „ajutorul”. Mulțam dinăince, Dane!

 • gyll
  ... a scris la 29 iulie 2017, 10:17   [#2]

  Cine-i prostul, cine-i deșteptul se vede zi de zi. Zicala că nu poți face omletă dacă nu spargi ouăle este demontată de către societatea românească post decembristă, nu am motive palpabile să spun postcomunistă.
  Da, deștepții nu numai că se complac dar o și duc bine.

 • jpm
  ... a scris la 29 iulie 2017, 11:14   [#3]

  Suntem 2.
  Or mai fi si altii?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 11:20   [#4]

  Greu de crezut, jpm…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 12:12   [#5]

  Sincer să-ți spun, eu m-am săturat de „deștepții” ăștia, gyll. Am alergie la politicieni și nu reușesc să găsesc antidotul. Am crezut multă vreme că ștampila e soluția, dar am ajuns la concluzia că votul e frecție la piciorul de lemn al „democrației originale” nășite de Iliescu.

  De multă vreme mă căznesc să găsesc soluția miraculoasă, dar nu reușesc. De fiecare dată ajung la „ce-și face omul cu mâna lui lucru manual se numește”. Dacă poporului îi place, așa să fie…

  Trăiască prostia, în frunte cu conducătorul ei iubit Francisc întâiul!

 • ... a scris la 29 iulie 2017, 12:14   [#6]

  Eu zic că Silviu Brucan avea dreptate, cu celebra sa replică…

  A greşit doar predicţia cu cei 20 de ani… care, pare-se că vor fi cel puţin 50.

  N-a fost o prognoză ştiinţifică, ci una bazată pe o rezistenţă te­na­ce a mentalităţilor şi prejudecăţilor co­muniste.” -- s-a scuzat Brucan.

  În 1990, Siviu Brucan declara în publicaţia franceză “Le Figaro” că România va deveni stat democratic abia peste 20 de ani. Brucan a murit la 14 septembrie 2006, cu câteva luni înainte ca România să se alăture Uniunii Europene.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 29 iulie 2017, 12:44   [#7]

  Referitor la genericul articolului tau, Francisc. Eu spun ca, probabil, si una si alta! Cert este ca iata, de aproape trei decenii de impliniri “marete” (cum se spunea in cantecul ala,… patriotic!) noi, romanii cam batem pasul pe loc! Ba chiar, in multe domenii, mergem ca racul! Cauzele? Am mai spus. Si nu odata! Le banuim, le stim. le tot repetam, ne si enervam si… ne intrbam! Atat! Ba, nu. Le si tot comentam! Apropo. Te-ai intrebat de ce nu prea comentez?! Ce se-ntampla?! Exact ce-am scris mai sus. Si apoi nu trebuie omis nici “E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune”! Asta-i explicatia!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 12:46   [#8]

  Au trecut deja 27 și tot proști am rămas (nu mă exclud din categorie). Asta e realitatea. Oare putem fi deștepți când acceptăm fără crâcnire impostura? Nu cred…

  Dansăm cu toții hora unei democrații mincinoase (de fapt, țopăim pe ritm de manele) și culmea e că lipim pe fruntea „muzicanților” sute „fără număr, fără număr” pentru a asculta o „muzică” ce nu ne place.

  Uite că iar m-a luat gura pe dinainte: doar mie nu-mi place. Da’ ce știu eu, un afon fără ureche muzicală ?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 13:00   [#9]

  Adică cum, Marcele: suntem inocenți pentru prostie sau suntem proști pentru inocența noastră?

  Oricum am învârti cuvintele, pentru mine un lucru e clar: nu știu alții cum sunt, da’ eu știu că sunt un prost. Îi rog pe concetățeni să mă accepte ca atare…

 • gyll
  ... a scris la 29 iulie 2017, 13:21   [#10]

  Partea goală a paharului, că pe cea plină o văd toți, este, din păcate, greu de umplut.
  Să stăm strâmb și să judecăm tot “strâmb”.
  Nici pe alte nații nu le dă “prostia”afară din casă.
  Numai că acolo sunt privite altminteri lucrurile de politicieni, ori noi cum avem politruci…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 13:59   [#11]

  Decât să stăm strâmb, nu crezi că e mai bine să luăm poziția de „drepți”, gyll? Sau, mult mai bine, să stăm drept și să judecăm la fel?

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 29 iulie 2017, 14:05   [#12]

  Eu, draga Francisc, te accept in orice ipostaza! Cred ca si ceilalti colegi de blog… Dar realitatea-i cea pe care, repet, o tot comentam… in gol! Ne enervam, ne suparam si ne facem rau. Nimic nu se schimba! Pacat!!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 14:38   [#13]

  Nu cred că „ne facem rău” comentând (în gol) realitatea, Marc. Răul e deja făcut. Comentariile noastre nu mai strică nimic, ci (eventual) pot să repare o lume defectă, din punctul meu de vedere.

  Dacă ceea ce se întâmplă în România ultimilor 27 de ani e pe gustul tău atunci n-are rost să mai comentez. Știi ce mă pune pe gânduri? Faptul că un individ ca Dragnea se crede buricul pământului, la fel cum se credea Ponta odinioară.

  Dacă așa arată democrația, atunci prefer dictatura lui „Ceașcă”…

 • gyll
  ... a scris la 29 iulie 2017, 15:01   [#14]

  Din păcate soluția ar fi una dură, nu pot să o exprim aici
  Pe cale de consecință dacă aș avea vârsta din 1990 aș lua calea “pribegiei”, așa cum au luat-o copiii mei, și, din păcate pentru România, acolo au găsit țara pe care au visat-o aici.
  În rest, un sfârșit de săptămână plăcut tuturor, doar nu au intrat toate zilele albe în sac, pentru noi.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 15:15   [#15]

  Spune-o verde, nea gyll. Soluția e mitraliera, nu ștampila. Doamne, iartă-mă pentru extremismul meu…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 29 iulie 2017, 17:04   [#16]

  Zau, Francisc, pur si simplu nu stiu ce sa mai cred!? Orice afirmatie a mea-i intelesa ori taman pe dos, ori eronat sau rauvoitor! Pai unde am scris sau de unde reiese ca eu am admirat sau admir tot ce se intampla de 27 ani in Romania? ?!! Ca aceste evidente nelegiuiri ar fi, culmea (!), pe gustul meu?!! Ba mai mult “ca atunci n-are rost sa mai comentez”, conchizi tu, in cele scrise! Te rog reciteste-ti comentariu si o sa vezi ca am dreptate. La fel si cu referile mele la inocenta sau prostie. Da Francis, ambele sunt, logic, valabile. Nu le poti exclude, mai ales in contextul subiectului abordat de tine, care, sincer iti spun, mi-a placut.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 29 iulie 2017, 17:11   [#17]

  Iata, de suparare, am scris “intelesa” in loc de “inteleasa”. Tu, daca vrei, alege varianta corecta! S-ar putea sa mai gasesti si alte asemenea greseli… Iti doresc, o zi buna in continuare si… mai multa intelegere la citirea comentariilor!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 18:41   [#18]

  Vezi că în propozițiile scrise de mine există un cuvânt condițional: dacă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 iulie 2017, 22:19   [#19]

  Iertați-mă, dragi cititori. Au fost prea multe „conserve” de bere…

 • Severus
  ... a scris la 30 iulie 2017, 9:52   [#20]

  Daca ne uitam in trecutul indepartat, realizam de cate sacrificii erau in stare politicienii romani sau conducatorii acestor meleaguri care azi formeaza Romania. Ei bine, acest spirit politicienesc de a face bine tarii tale, a disparut ca prin farmec, in zilele noastre. Poate ca or mai fi ceva scantei, dar care nu se vad.
  Ar trebui sa vedem opozitia, dar momentan e invizibila ! Cineva trebuie sa faca ceva ! Nu vreau sa cred ca si-au marit toti alesii salariile si diurnele, si acum profita de pe noi fraierii, frecand palmele intre ei.

  La PSD, s-ar parea ca merge zicala “nu lasa pe maine ce poti fura azi“.
  Mi-e frica sa nu se molipseasca toti alesii …

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 august 2017, 19:16   [#21]

  Mare dreptate ai, Severus. Cineva trebuie să facă ceva! Dar cine, dacă nu cetățenii? Te--aștepți cumva ca cei din capul mesei să-și tragă singuri scaunul de sub cur?

  Ștampila e doar o „armă” ipotetică fiindcă sunt prea mulți din ăia ce o aplică din interes. Asta-i „democrația”. Majoritatea își impune „domnia”…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?