Îngrăşământ lichid pentru citrice (lămâi)
Îngrăşământ lichid pentru citrice (lămâi)
Zilele acestea m-am trezit că lămâiul meu îmi face surprize din nou. După ce în urmă cu doar câteva săptămâni l-am transplantat într-un ghiveci mai mare (folosind pamânt special pentru citrice), am crezut că am scăpat de problema căderii frunzelor lămâiului, despre care am mai scris pe acest blog. De data aceasta însă, m-am trezit că îmi cad micile lămâi care abia se transformaseră din flori în mici fructe de lămâi în devenire …
În urmă cu vreo două săptămâni, am văzut că dintr-o floare a început să se dezvolte frumos un mic fruct şi eram extrem de bucuros. Încercasem şi o polenizare artificială a florilor de lămâi, despre care însă abia acum îmi dau seama că, nu cred să fi avut nici un rol… cel puţin, nici un rol pozitiv, deoarece din observaţiile efectuate până acum, există flori de lămâi care la final generează fructe şi există alte flori care pur şi simplu se vor ofili după o vreme, fără să genereze vreun fruct de lămâi.
Mă gândesc chiar, dacă nu cumva încercarea mea de polenizare artificiala să le fi făcut vreun “rău” micilor fructe de lămâi ? Pentru că, toate cele trei fructe în devenire, pe care iniţial am încercat să le polenizez artificial, mi-au căzut !? Şi nu ştiu de ce !?
Ultimele două mici fructe de lămâi care speram eu să se dezvolte frumos dar care însă mi-au căzut, sunt acestea:
De asemenea, m-am trezit că a mai căzut o frunză de pe lămâi … După o scurtă documentare, am mers să cumpăr îngrăşământ pentru citrice, pentru a suplimenta hrana lămâiului. A m cumpărat o soluţie lichidă la 0.25ml şi care se numeşte CITRUS. Am făcut un amestec dintr-un jumătate de căpăcel de îngrăşământ lichid şi 1 litru de apă stătută şi am udat lămâiul. Sper să rezolve problema căderii fructelor proaspăt răsărite şi a căderii frunzelor lămâiului.
Aceasta este soluţia pe care am cumpărat-o:
Sunt curios dacă aţi folosit acest tip de îngrăşământ lichid pentru citrice şi dacă a fost de vreun ajutor împotriva căderii frunzelor şi a fructelor lămâiului …
UPDATE la 05 aprilie 2015
După o perioadă de utilizare de aproape o lună şi jumătate, revin cu informaţii despre îngrăşământul lichid CITRUS, de la Agro: este o porcărie! Efectiv n-a făcut nimic, n-am văzut absolut nici îmbunătăţire a situaţiei lămâiului. Motiv pentru care am cumpărat un alt îngrăşământ lichid pentru citrice, de data aceasta am schimbat brandul şi am cumpărat un îngrăşământ lichid pentru citrice de la AMIA, care are concetratii diferite faţă de cel de la Agro şi conţine câteva elemente în plus (Zinc, Mangan, Flor, Molibden, etc).
Eventual voi reveni cu informaţii despre îngrăşământul lichid pentru citrice de la AMIA, însă din câte mi-a spus vânzătoarea de la magazin şi din ce am mai citit pe internet, îngrăşământul de la AMIA ar trebui să fie semnificativ mai bun decât cel de la AGRO. De fapt, am auzit că cei de la AGRO au produse foarte proaste, slabe calitativ …
12 comentarii la “Îngrăşământ lichid pentru citrice (lămâi)”
Dane, cum a reactionat lamaiul tau la ingrasamantul Amia ?
A reacţionat … violent
Adică, s-a uscat de tot. Problema este că, sunt deja la al doilea lămâi care mi s-a uscat (de tot!). Am tras concluzia că, lămâiul eventual ar putea rezista doar în apartamente în care bate soarele toată ziua, adică apartamente cu orientare către sud. Apartamentul meu are dublă orientare (vest-est) însă locuiesc la parter şi datorită faptului că în amândouă părţile am grădină cu copaci şi vegetaţie, am puţin soare în apartament. Apartamentul nu este întunecos (chiar deloc) însă nu am soare “direct” decât vreo 1~2 ore, după amiaza, şi doar vara. În rest, am umbră …
Şi suspectez că acesta este motivul pentru care deja al doilea lămâi s-a uscat.
La fel şi Yucca. Sunt deja la a doua Yucca şi s-a uscat şi aceasta, tot pentru că nu are soare toată ziua …
Concluzie: plantele exotice ce provin din ţări cu climă caldă (ecuatorială, subecuatorială şi tropicală) pot fi crescute în România doar în apartamente cu orientare către sud, să bată toată ziua soarele în casă, altfel nu rezistă.
Lamaiul trebuie scos afara 5-6 luni pe an. Sau cel putin pe balcon. Atunci cand sta in casa (iarna) este in repaus (hiberneaza) si trebuie sa aiba o temperatura de maxim 15-16 grade si minim 5 grade. Ideea este ca trebuie realizat un echilibru intre temperatura, lumina si apa. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat lumina trebuie sa fie mai multa (cel putin 6 ore pe zi lumina solara). Si nu trebuie udat in exces. Adica iarna trebuie udat la 7-10 zile, iar vara la 3-4 zile, si nu cu cantitati mari de apa. Daca ii cad toate frunzele nu inseamna ca s-a uscat. Mai sunt sanse ….
Buna ziua,

Socrul meu a avut un lamai la Slatina(tinut pe balcon).
Facea fructe atat primavara cat si iarna.
A vandut apartamentul si sa mutat la tara.
Lamaiul sta,atunci cand vine sezonul rece intr-un fel de hol care nu este incalzit cine stie ce(cand mai fac focul dau drumul la usa ca sa ajunga caldura la el).
Nu am avut probleme cu caderea frunzelor sau ingalbenirea lor.
Intr-un an a facut aprox 50 de lamai.
Singura problema am avut-o intr-un an:
am scos lamaiul primavara tarziu si langa el erau 2 arbusti ornamentali.
Niste pasarele isi faceau veacul in cei 2 arbusti si cand hotarau ei mai rupeau niste flori din lamai.
Asa ca am ramas fara flori la lamai dar si fara cei 2 arbusti(pe care ia m taiat de la ”temelie”)
Anul acesta am inceput sa altoiesc 10 lamai.
Am folosit ca portaltoi seminte din lamaii din comert iar ca altoi am folosit mugure dormind din cel de la socrelu
Salut pt lamai foloseste la stropiri pe pom,frunze AMALGEROL 100 ml la 10 l apa..si Vitaflora pt cresterea frunzelor,amalgerol forteaza sa creasca si sa fructifice lamaiul si vezi mai departe dupa ce-l folosesti.
Salut adauga la pomul tau lamai amalgerol 100ml pt fructe sa le tina pe ramuri stropeste si uda la radacina putin nu mult intre 14-20 zile pe udare .
Vă rog ptr îngălbenite f
Vă rog la îngălbenirea frunzelor la un lamii pot folosi amalgerol și de cîte ori pot să-l stropesc sau udat vă mulțumesc frumos ]
Lamaiul, citricele in general, nu se fertilizeaza si nu se muta in alt ghiveci dupa ce a inflorit. Cad toate florile si frunzele si uneori se usuca de tot si lamaiul.
si eu am avut un lamai in ghiveci si au inceput sa ii cada frunzele pana i-au cazut toate frunzele .Ramasese doar un bat. l-am tinut la lumina si am toata ziua soare .
Cand si cum pot schimba pamantul de la lamai ?
Am un lamai de peste 25 de ani .Ii merge relativ bine (rodeste diferit in functie de mai multi factori :clima , temperatura vara- iarna …) dar nu i-am mai schimbat pamantul de peste 7-8 ani , doar l-am mai improspatat la suprafata .
Au fost ani in are a rodit 30 de lamai ajunse bine la maturitate . Iarna il tin in bucatarie , iar vara afara , unde il feresc de razele fierbinti din lunile iulie- august .
Am un lamai de la nașii care i au cununat pe părinții mei( care au murit demult)îl ud doar cu apa de la Fantana( exclusiv) și arareori ii pun îngrășământ.Sta in curte pe perioada verii ( nu are prea mult soare direct) iar iarna îl bag pe hol( fereastra spre vest și umbrită)
Îl ud abundent(îl inund) când este cazul și până nu se zvântă bine pământul nu ii mai dau apa delocte uiți și la frunze sa nu sufere de seceta)Cred că are in jur de 100 de ani