Indicaţii postextracţionale – ce faci dupa o extracţie

dinti Indicaţii postextracţionale   ce faci dupa o extracţie

Ce trebuie sa faci dupa o extracţie

Azi am fost la dentist si am ramas cu un dinte in minus … Acesta este rezultatul faptului ca, am tot amanat de pe o zi pe alta, fiindu-mi frica de dentisti. Ultima data cand am fost la dentist, a fost acum vreo 12 ani, si de atunci am ramas cu “frica de dentist” … ma “chinuit” ala atunci, de mi-a venit sa-l bat …

Azi, am aflat ca, nu prea exista durere de masea, exista doar dentisti prosti… Ma refer, la exctractii …

Am dat peste un medic stomatolog foarte bun (cred eu), tanar, care din cate am inteles are inclusiv studii postuniversitare in implantologie. Mi-a scos un dinte de nici n-am stiu cand mi l-a scos … La iesire, mi-a dat un pliant, pe care scria urmatoarele:


Indicaţii postextracţionale

1). Compresele trebuie mentinute strans pe alveola, timp de 30~40 min;

2). Nu se mananca 2~3 ore dupa extractie;

3). Nu se suge din alveola;

4). Nu se introduce nimic in alveola pentru indepartarea eventualelor resturi alimentare (ex: scobitori, bete de chibrit, etc.);

5). Alimente interzise:
– alimente fierbinti (2 zile);
– alimente tari (ex. painea prajita), care solicita masticatie intensa;
– lactate si branzeturi (2 zile);

6). Nu se fumeaza, cel putin in ziua extractiei;

7). Igiena bucala se va relua normal, evitandu-se atingerea plagii cu periuta de dinti;

8). O fiola de Algocalmin cand incepe sa treaca anestezia;

Cred ca, fiecare medic stomatolog ar trebui sa dea cate un astfel de fluturas, dupa o extractie, ca doar nu-ti scoti cate un dinte in fiecare zi, ca sa stii exact ce ai de facut dupa o extractie …

Categorie articol [ Sanatate / Familie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Indicaţii postextracţionale – ce faci dupa o extracţie”

  • ... a scris la 22 martie 2011, 3:59   [#1]

    Concurenta si faptul ca acum dentistii lucreaza mai mult in particular ii face mai pregatiti in domeniu. Eu nu cred ca in zilele noastre nu mai poate supravietui un dentist prost. Din cate am inteles de la un dentist bun, modul in care este facuta anestezia inainte de extractie, pentru ei trebuie sa devina o arta pentru ca de acea anestezie depinde si gradul de durere al extractiei. Buna treaba cu acel pliant de indicatii postextractionale pe care ti l-a oferit dentistul tau. Da, eu cred ca ar fi bine ca si alti dentisti sa copieze un astfel de exemplu, mai cu seama ca deja preturile la aceste servicii au devenit un lux pentru majoritatea romanilor. Scump domnule… scump !

  • ... a scris la 22 martie 2011, 21:14   [#2]

    Urasc dentistul. De cativa ani nu am avut probleme, acum iar a aparut o carie si trebuie sa nu neglijez.

  • ... a scris la 22 martie 2011, 21:19   [#3]

    Eu nu am treaba cu dentistul , merg de cate ori simt ca ma doare ceva dinte/masea… Mi-e dupa o extractie imi spunea doar sa nu mananc 2-3 ore, fara celelalte indicatii care le-ai primit … Oricum si eu imi consider DENTISTUL bun…

  • ripor
    ... a scris la 3 noiembrie 2012, 10:25   [#4]

    După ce îmi scot o măsea cît timp nu trebuie să mănânc lactate?

  • Alina
    ... a scris la 3 noiembrie 2012, 10:46   [#5]

    Pana cand “rana” este vindecata complet. Laptele este un mediu in care bacteriiile se pot dezvolta foarte usor, ducand la apartitia infectiilor.

  • Popescu Andreea
    ... a scris la 10 iunie 2013, 23:29   [#6]

    Cata inteligenta!!!!! Nu exista dureri de masea ci doar doctori prosti!!!!!! La cati nesimtiti se duc cu maselele pline de purpoi si umflate nici nu stiu daca s-a inventat vreun anestezic pentru ei !!!! Habar nu avem ce inseamna igiena control etc sa numai vorbim de spitale unde un rezident bmf are 6 mil salariul nu se gaseste nici ata sa coasa daramite anestezice bune ala este un lux nu au lenjerie pe paturi sistemul este varza!stiti sa dati in doctori mai bine am iesi in strada si am urla catre aia care isi bat joc cu adevarat iar batranii plang in parcuri din cz micsorarii pensiilor!eu nu spun ca printre medici profesori etc nu sunt oameni de nimic dar stiti sa aratati numai catre ei tara de needucati!paine si circ asta ne trebuie noua si suntem fericiti!

  • ... a scris la 19 iunie 2014, 6:36   [#7]

    Principalele recomandari pentru a grabi vindecarea dupa extractia dentara sunt:

    -Muscati pe pansamentul steril usor, lasat peste plaga de medicul dentist, timp de 1-2ore, pentru a favoriza formarea cheagului de sange care va asigura oprirea completa a hemoragiei si va favoriza o videcare usoara si rapida a plagii.
    -In primele 24 de ore nu clatiti cu putere si nu faceti gargara cu ceaiuri sau alte lichide, pentru a nu desprinde cheagul de sange care s-a format.
    -Nu scuipati si nu folositi paiul sub nici o forma pentru a consuma lichide.
    -Urmati tratamentul medicamentos prescris de medicul stomatolog, pentru a elimina durerea instalata dupa ce efectul anesteziei a trecut si pentru a preveni infectia.
    -Relaxati-va dupa interventie. Nu faceti eforturi fizice, caci acestea pot declansa sangerarea.
    -Dupa ce ati inlaturat pansamentul steril lasat de medicul stomatolog, se poate servii masa, alimentele vor fi nici foarte fierbinti, nici foarte reci.
    -In primele 48 de ore se evita consumarea de lactate sau mamaliga cu branza, deoarece sunt lipicioase, pot ramane pe plaga, fermenteaza si produc distrugerea cheagului de sange format..
    -Nu aplicati presiune cu limbasi nu mancati pe zona respectiva, atentie sporita in timpul masticatiei.
    -Ingrijiti-va ceilalti dinti, printr-un periaj usor si clatire a gurii, fara a afecta zona de extractie.
    -Aplicati comprese cu apa rece pe obraz pentru a reduce durerea si a umflatura tesuturilor moi.
    -Nu fumati sau nu consumati alte produse similare in primele 3-4 ore dupa extractie.
    -Reveniti dupa 7 zile la control pentru scoaterea firelor de sutura, daca acestea au fost puse dupa extractie.
    -Inainte si dupa extractia dentara nu trebuie sa luati medicamente anticoagulante avand ca tinta fluidizarea sangelui ca de exemplu aspirina sau alte pastile pentru inima. Atentie! Opriti tratamentul doar la indicatiile medicului stomatolog
    http://dentoplus.r...xtractia-dentara/

  • Mirela
    ... a scris la 23 februarie 2016, 18:25   [#8]

    Buna! Azi am scos o masea. Si pana de dimineata am luat antibiotic. Are ceva daca il continui?

  • hefzii
    ... a scris la 30 mai 2016, 14:37   [#9]

    Ba exista dentisti prosti nenumarati; circa 90% din ei sunt doar niste rebuturi disperate doar dupa bani. E o foarte mare loterie sa gasesti unul bun sau acceptabil. Sansele ca unul bun sa fie barbat e mult mai mare insa nu obligatorie Am fost chiar azi la unul din ei…si din pacate mai era si barbat. Am venit cu o radiografie pt maseau pe care o voiam extrasa, respectiv o masea fara nervi care se cam misca…. printre altele mi-a scapat clestele in dintii de sus si mi-a ciobit unul din ei… nu aveam nici un fel de infectie; ma intepat de vreo 30 de ori aiurea si tot pe viu mi-a scos-o pana la urma etc.

  • stefania
    ... a scris la 9 noiembrie 2016, 23:54   [#10]

    Buna seara. As dori sa stiu daca este normal dupa o extractie de masea de minte (4.8), este normal sa mai am dureri chiar si in a sasea zi dupa operatie!? Mai am de continuat inca o zi cu antibiotic (augumentin). Tin sa mentionez ca am fost si cusuta, am frica daca am dureri oare inca nu este vindecat locul si inca nu este cazul pentru scoaterea firelor dupa 7 zile? Va multumesc!

  • irina
    ... a scris la 2 februarie 2017, 1:14   [#11]

    Mie mi-a trecut durerea dupa 5 zile. Medicul mi-a spus sa iau Solutia antibacteriana Trachisan. Cand o foloseam ma linistea in pic durerea… Multa sanatate tuturor!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?