Încă o biată părere

elevi liceu scoala profesionala invatamant practica ucenicie meserie Încă o biată părere

Egalitate de șanse (?!)…

După ce ieri am citit ștrea că Asociația Elevilor din Constanța a decis să cheme în judecată Ministerul Învățământului (pentru că a aprobat un ordin în care se prevede că elevii cu media de admitere sub 5 nu au acces la liceele patriei ci doar la școlile profesionale) și după ce l-am ascultat pe Moise Guran și ai lui ascultători ce și-au exprimat părerea la România în direct pe Europa FM, nu mă lasă inima să nu trântesc și eu o părere.

Așadar, elevii constănțeni nu sunt de acord cu decizia ministerului pentru că „traseul educațional pe care fiecare elev îl urmează ar trebui să fie ales de către acesta”…

(Fac o mică paranteză, ca să nu fiu înțeles pe dos: falimentarul nostru sistem de învățământ e unul ce permite ca tot felul de indivizi dubioși să se așeze la catedră chiar dacă la examenul de ocupare „reușesc” să ia nota 2. Am făcut pe „dascălul” vreme de 12 ani – între 1990 și 2012 – și cred că știu despre ce vorbesc.)

E de înțeles că acești elevi au dreptate, da‘ eu nu sunt de acord cu ei. Dacă vrei să fii doctor, inginer, arhitect, profesor atunci trebuie să înveți, maică! Știu că în ziua de azi nu se prea merită învățatul (ăsta-i adevărul; uitați-vă în jurul vostru și veți fi de acord cu mine!) dar să nu uitați niciodată vorba strămoșească „ai carte, ai parte”. Chestia cu „cine împarte parte-și face” nu ține veșnic.

Nu e nicio rușine să fii strungar, sudor, mecanic, lăcătuș, tâmplar (mamă de câte meserii uitate mi-am adus aminte!) frizer sau bucătar, da‘ e de toată jena să crezi că poți fi doctor când la prima evaluare din viață nu reușești să sari peste ștacheta coborâtă la 5.

Viața e o luptă, dragi copii! Un maraton la al cărui start toți au șanse egale dar la finiș ajung doar cei pregătiți. Nu e cazul în țara noastră. Generația mea a pus coroana de rege pe capul imposturii. Constat că asta vreți și voi să faceți…

- 6 septembrie 2019 -

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Legislaţie, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Încă o biată părere”

 • ... a scris la 8 septembrie 2019, 0:46   [#1]

  Aș putea povesti câteva zile bune despre acest subiect însă n-am timp, așa că voi fi scurt: România e o țară de căcat!

  Dau un scurt exemplu de la vecinii noştrii mai spălaţi, nemții: da, în Germania, de exemplu, nu este nici o “ruşine” să fii sudor, strungar, mecanic, lăcătuş, tâmplar sau orice altceva… pentru simplul motiv ca toţi cetăţenii ţării mai sus amintite şi care practică oricare dintre meseriile acestea duc o viaţă decentă!!! Respectiv are casă, are masă, are asigurări peste asigurări (care asigurări sunt asigurări pe bune, nu glumele de asigurări care sunt în România, şi mai mult decât atât, raportat la venitul unui neamţ, acesta îşi permite să plătească asigurări!), spitalul este spital indiferent că eşti mecanic, sudor sau director de multinaţională, la fel cum şi drepturile sunt la fel indiferent de profesie!…, să nu mai zic de respect, în principiu eşti la fel de respectat în orice instituţie publică ori privată indiferent de profesia pe care o ai -- de fapt nici nu-i interesează aspectul ăsta, acolo există cetăţeanul şi atât, punct.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 septembrie 2019, 16:44   [#2]

  Nu știu prea bine cum funcționează lucrurile în Germania, Dane, dar funcționează. Am fost acolo în urmă cu vreo zece ani și tot ce pot să spun e că am văzut cu totul altceva decât la noi. Și-atunci mă întreb (și te întreb): de ce la ei se poate și la noi nu?

  Grea întrebarea, ușor răspunsul: pentru că noi nu am devenit încă cetățeni și nu vom deveni atâta vreme cât acceptăm bulibășeala celor aleși să ne conducă…

  Se fac în curând 30 de ani de când ne-am luat porția de libertate și ce am făcut cu ea? Un sfert din populația țării își câștigă traiul pe alte meleaguri în timp ce noi, cei rămași în țară, ne înjurăm pe bloguri pe tot felul de subiecte aruncate în piață de o mass-media pusă în slujba borfașilor. Am ajuns să trăim niște vremuri în care cei nepregătiți dă lecții celor pricepuți.

  Iar asta e grav, e foarte grav!

  P.S.> Undeva în text am scris între 1990 și 2012, când de fapt am vrut să scriu între 1990 și 2002. Mea culpa…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?