În vizită la casa Ceaușeștilor

nicolae ceausescu licitatie În vizită la casa Ceaușeștilor

In urma cu ceva timp, ca pasionat cititor al Facebook-ului, am citit un interesant articol postat de d-na Delia Bran, in care descria succint vizita sa la casa familiei tovarășilor Elena și Nicolae Ceaușescu. “Mărturisesc ca a fost prima data” – preciza autoarea… Prima data, da, dar stiti dv, prima si ultima impresie conteaza:

Emoțional însă, am descoperit o casa absolut plină, atât de multe, un exemplu elocvent de horor vacui arhitectural. Cu toate astea, nu am văzut sau simțit pic de suflet. O casa atât de plină și totuși atât de goală.
Am plecat cu un sentiment puternic de mila fata de memoria foștilor locuitori. Este evidentă dorința de păstrare cât mai aproape de realitatea vieții lor a casei, însă o data ce privești pe fereastra observi noi construcții realizate chiar in grădina familiei. Aceste noi parcelari sunt exemple ale spiritului timpului prezent. Așa încât, putem spune, ca la Palatul Primăverii vizitam un muzeu foarte actual, de istorie recenta, ultimii ani ai comunismului prin lupa unei opulente personale, alături de exemple ale spiritului anilor de tranziție românești.

Muzeu curat, toalete curate, preț decent de vizitare – 40 lei, turul scurt de 45 de minute.

Citindu-l mai departe, articolul dezvaluie “un ultim gând, poate ca nitel mai optimist“. Peste tot in casa cu multa opulenta, vezi și foarte multă truda. Cum aproape toate obiectele din casa sunt realizate in România, îți dai seama ca toată aceasta munca a fost realizată de noi, de bunicii și părinții noștri care au susținut cu adevărat regimul comunist. “Dacă atunci s-a putut și s-a muncit atât de mult, sunt optimista ca se poate și mai departe. Cred ca e momentul sa conștientizam ca tot ceea ce este acolo este munca noastră și trebuie valorizata mai mult și mai bine. Pur și simplu am uitat cât de valoroși și capabili suntem!

Nu, d-na Delia B., nu am uitat si cred ca nu vom uita niciodata că cei care au făcut cu atâta trudă detaliile luxuriante respective, trăiau în apartamente neîncălzite, aveau curent electric cu program, stăteau cu orele la cozi pt mâncare, lucrau 6 zile din 7 etc. etc. La celalalt pol, la… palatul poporului, cum se numea p’atunci, daca-l vizitai lesne puteai realiza ce falie imensă, ce incredibila diferenta era între ce credeau Ceaușescu și compania că este-n Romania și ce era cu adevărat!! Opulenta comunista te ingrozea prin tot ce se putea vedea. Dar cu aceeasi sinceritate si convingere pot sa va mai spun ca, tot din vazute, auzite sau direct constatate, opulenta imbogatitilor zilelor noastre o intrece. Comunismul a disparut (conceptual) dar infatuarea, bogatia si mandria inca sunt pe val…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?