În Masivul Ceahlău, o familie cu copii surprinsă de furia torentelor!

646x404 2 În Masivul Ceahlău, o familie cu copii surprinsă de furia torentelor!

Zile trecute puhoaiele formate de o rupere de nori au făcut dezastru în staţiunea Durău, din jud. Neamt, find practic îngropată în sutele de tone de aluviuni aduse de pe versanţii Ceahlăului. Codurile colorate de instabilitate atmosferică accentuată s-au adeverit prin ploi însemnate cantitativ ce-au căzut aproape în intregul judeţ.

Cea mai afectată a fost, cum spuneam, zona de munte: Durău, plus localităţile Ceahlău, Izvorul Muntelui sau Pipirig. Au fost inundate beciuri şi curţi ale unor locuinţe, iar căile de acces au fost distruse de forţa apei. Pompierii au intervenit şi pentru deblocarea DJ155F, Drumul Axial, recent dat în folosinţă, care face legătura între Durău şi Bicaz, prin localitatea Izvorul Muntelui. Din cauza pietrelor, lemnelor şi noroiului adus de pe versanţi, câteva maşini ale unor turişti au rămas blocate pe şosea.

În comuna Ceahlău, ruperea unui pod, care facilita accesul în satul Poiana, a făcut ca aproximativ treizeci de gospodării să rămână izolate. Torenţii umflaţi au adus sute de tone de aluviuni mai cu eama în staţiunea amintita. Situaţii asemănătoare au fost consemnate şi în alte zone ale judeţului, la Săbăoani şi Doljeşti. In toata acesta perioada salvamontiştii au avut o grea misiune, intervenind pentru căutarea şi salvarea unui grup de persoane rătacite pe traseul montan dintre Cascada Duruitoarea şi Durău.

Salvamont Neamţ a derulat pe perioada codului roşu mai multe operaţiuni, cea mai importantă fiind extracţia unei familii cu copii din zona Cascadei Duruitoarea, unde rămăsese izolată de din cauza torenţilor. Ei au mai transmis mereu mesaje de atentionare catre turisti si localnici„: Fiţi raţionali, findcă siguranţa voastră este pe primul loc. Vă mulţumim pentru înţelegere“. Pentru un timp, drumul Axial a fost blocat de tone de pietre şi lemne. Acum, in urma interventiilor dar si a ameleorarii vremii, situatia in zona s-a imbunatatit in mare parte.


La acesta data, în Masivul Ceahlău, starea vremii este oarecum stabila, dar debitele pâraielor si torenților sunt inca mari. Din cauza riscurilor, evaluarea numărului de arbori doborâți, a eventualelor alunecări de teren, a podețelor și a instalațiilor distruse de pe traseele turistice afectate nu s-a putut efectua in totalitatea si complexitatea ei. Deocamdata se recomandă multa atentie si precautie la urcarea pe traseele ce duc spre Masiv, ca dealtfel pe orice alta zona montana din perimetrul judetului Neamt. Acum vremea este frumoasa, insorita si placuta dar -in unele locuri-se anunță precipitații…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Stiri ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?