În căutarea… Bucovinei

Bucovina Moldova Harta turistica În căutarea... Bucovinei

Sleit de căldură dar și curios, ca deobicei, să aflu cum va fi vremea în zilele următoare, am tot butonat fel de fel de canale TV, pentru cuvenita rubrică Meteo. Aproape peste tot, ca un șablon visat și noaptea-n somn, ți se prezintă, cu repetir la doar cel mult câteva zeci de minute, cam aceleași știri, provenite probabil de la Institutul de specialitate. Vezi harta țării pe ansamblul ei, vezi și zonele (provinciile) care o alcătuiesc, chiar uneori și localitățile de pe acolo, unde mereu ești informat în special de… coduri (?!), dar și… dezinformat în ceea ce priveste adevărata (deci, reala, actuala) împărțire administrativă a României! Când se ajunge cu amănuntele-șablon despre culoarea codurilor și apoi despre ce va mai fi prin nord-estul țării, invariabil auzi “prin Moldova și Bucovina o să…“.

O să fie ce-o să fie, dar ce te faci când, uitându-te pe hartă nicăieri nu dai de… BUCOVINA?! Oricât ai căuta-o, n-o să o găsești! De ce?, te întrebi. Pentru simplul dar și esențialul motiv că, din puct de vedere administrativ, aceasta nu există! A fost, mulți poate o și știu, dar acum nu mai este!

Istoria acestei provincii, este f. bogată și îndelungată. N-am s-o mai reproduc, tocmai din această cauză, dar și ținând cont de spațiul oferit pe blog. Am să mai spun doar că Bucovina (în germană, Buchenland = țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac (germană Herzogtum Bukowina), este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milisauti, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vascauti pe Ceremuș, Vijnita, Sadagura și Storojinet din Ucraina. Ea a căpătat o identitate distinctă de restul Moldovei după ce a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1774.

Cum vă spuneam, în Bucovina s-au petrecut, de-a lungul vremii, numeroase mutații care au contribuit la schimbarea fizionomiei demografice, economice, politice, etnice și culturale a provinciei, conferindu-i un statut singular în comparație cu regiunile învecinate. În urma acestor transformări, Bucovina a devenit în conștiința opiniei publice cultivate, un fel de “Elvetie” a estului Europei, capitala provinciei, Cernautiul, dobândind titlul deosebit de măgulitor de “mica Viena”! Poate chiar tocmai această diversitate a fost cea care a sporit mândria apartenenței la comunitate a localnicilor și i-a determinat să-și păstreze cu sfințenie tradițiile și obiceiurile, facând din Bucovina un adevărat… muzeu etnografic în aer liber.

În prezent nordul Bucovinei este inclus în regiunea Cernăuți (alături de Ținutul Herta și Nordul Basarabiei) a Ucrainei, iar sudul este inclus în județul Suceava. Atât. Legătura dintre nordul Bucovinei, acum ucrainean, și sudul său, rămas în componența României, se pierde treptat, din pricina reorientării demografice prin infuzia populației slavofone, a scăderii populației românesti, rămasă doar în câteva zone compacte și în general, a vicisitudinilor istoriei de care acest teritoriu a avut parte.

Așadar, dacă tot vorbim și amintim mereu de Bucovina, trebuie știut că aceasta este oarecum reprezentată exclusiv (poate doar nostalgic, etnografic și prin tradiție) numai de: Județul Suceava (exceptând orașele Fălticeni, Broșteni, Dolhasca, Liteni, Salcea și zonele adiacente acestora), cât și de Județul Botoșani (câteva localități care fac parte astăzi din comună Mihăileni: Rogojesti și Cândesti, dar și fostul sat Sinautii de Jos).

Aflând toate aceste succinte (parțial, și neștiute) detalii, pe care oricine le poate găsi, într-un fel sau altul, în orice tratat sau document de specialitate, ești tentat să te întrebi: oare cei de la Meteo (TV), bunăoară, n-au știut de această realitate indubitabilă? N-au aflat-o nicicând?!
Ca să nu mai amintesc și de unii dintre numeroșii vizitatori ai acestor pitorești meleguri care, cu aceeași perseverență dar și neștiință, spun că… “Am fost prin Bucovina: pe la Fălticeni, pe la Dorohoi, Dărâbani și Broșteni, prin Botoșani, am fost și-n Saveni, ba chiar și pe la Pipirig, am văzut Cetatea Neamțului, Casa Creangă etc“! Bine că totuși n-a ajuns și pe la… Bacău, că tot cu B, de la Bucovina, începe!

P.S. – Tu, Dane, spuneai că, nu prea demult, ai fost într-un periplu moldav. Așa e, m-am convins. Dacă ai ajuns la Putna, pe la Voroneț sau în imediata lor vecinătate, înseamnă c-ai vizitat și o parte din fosta Bucovina. Spun “fosta”, întrucât cam de mult nu mai e! Unii însă o tot caută, ba se si laudă c-au și găst-o, inclusiv la tv, dar dacă măcar priveau pe hartă tot n-o găseau! Fuse și… se duse, vorba olteanului bucovinean!…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “În căutarea… Bucovinei”

 • ... a scris la 6 iulie 2019, 13:55   [#1]

  Da, Marc, am vizitat Bucovina “românească” (dacă pot s-o numesc așa)… O zonă frumoasă cum de altfel este și Maramureșul, o altă zonă frumoasă aflată în vecinătatea Bucovinei și care, cel puțin în materie de tradiții și obiceiuri depășește Bucovina “românească”. Astfel că, pentru turiștii care doresc să viziteze nordul României, se poate face un “traseu” turistic interesant care să includă cele două regiuni.

  În materie de munte, natură, peisaje, aer curat, etc…, sunt doar câteva “zone” în România (cred că vreo trei) care merită vizitate:
  1.) -- Maramureșul și Bucovina (care, eventual, pot fi vizitate “la pachet” în același traseu turistic). Tot aici, merită vizitat și Transrarăul;
  2.) -- Munții Apuseni (toată zona Parcului Natural Apuseni) -- de asemenea o zonă frumoasă și pe care am vizitat-o deja;
  3.) -- Carpații Meridionali (care include Parcul Natural Bucegi și ruta Sinaia-Bușteni-Predeal), și tot acolo mai găsim două rute interesante care merită văzute: Transfagarasanul (cu o oprirea la Bâlea Lac) și Transalpina.

  Odată “punctată” și Bucovina (în recentul “tur” efectuat prin Moldova), pot spune că mă bucur că am avut ocazia să le fi vizitat pe toate…

 • Marc
  ... a scris la 6 iulie 2019, 14:44   [#2]

  Bravo tie, Dane! Bravo, Cu atât mai mult cu cât f multi conaționali, mândri de un snobism molipsitor, preferă de regulă numai si numai străinătatea. Indiferent unde si ce. Pe prim plan, exotismul! Nu zic, Doamne fereste, că-i ceva rău. Ba e chiar frumos si interesant. Dar mai întâi cred c-ar trebui să-și cunoască propria lor țară, nu? N-o știu și nici nu vor s-o știe. Motivele-s diverse si multiple. Acestea însă nu le pot acoperi ignoranța națională… Așa consider eu.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?