Idiocrația vs inteligență

Idiocracy idiocratie puterea prostilor Idiocrația vs inteligență

De mai multa vreme trăim într-o paradigmă, pe care aceasta pandemie de COVID-19 cat şi criza pe care a generat-o au pus-o şi mai clar în evidenţă, nu numai la noi, romanii, ci în lumea întreagă, una în care nenumăraţi factori, în absenţa unei gândiri responsabile, spre binele fiecăruia şi al celor din jur, pot duce la o “înfrângere” a inteligenţei. Dealtfel, o serie de studii recente confirmă că IQ-ul, la nivel global, este în scădere, că am putea intra într-o nouă formă de societate – idiocraţia, eventual mediocraţia. Astfel specialiştii de la Universitatea din Amsterdam arată că occidentalii au pierdut, numai în ultimele decenii, în medie, cel puţin 14 puncte IQ.

Idiocraţia sau, cum i se mai spune pe la noi, prostocraţia (”puterea proştilor“) este un termen tot mai des invocat, mai ales după ce italianul Carlo Cipolla, profesor la Universitatea Berkeley, California, a publicat, în anii 1980, un eseu cu titlul “Allegro ma non troppo con le leggi fondamentali della stupidita umana“, tradus în engleză, în 2011 – “The Basic Laws of Human Stupidity” (Legile fundamentale ale prostiei) şi în româneşte – “Legile fundamentale ale imbecilităţii umane“. Cauzele, ca şi efectele unui astfel de fenomen, sunt multiple – carenţe de educaţie, cultivarea unor comportamente nocive, interese individuale, sociale, divergente, lipsa stimei de sine, obedienţa ridicată la rang de virtute şi transformată în obişnuinţă, în scopul obţinerii unor avantaje sau fără niciun beneficiu, conformismul, pentru a păstra aparenţe favorabile, diplome obţinute cu uşurinţă şi fără a avea acoperire în competenţe reale, absenţa unei atitudini reflexive în raport cu lumea, cu viaţa, tendinţa de a banaliza răul, înstrăinarea de sine, dezumanizarea, absenţa empatiei, violenţa verbală, violenţa fizică, frica, frustrări diverse, spiritul de turmă (la momentul actual, încurajat, în mare măsură, şi de reţelele de socializare) etc. Pe de altă parte, mai ales la noi, aici, in Romania, s-a creat, în timp, şi o stereotipie nocivă – aceea de a considera că anumite persoane sunt inteligente, în funcţie de diplome si profesie, de locul de muncă, de pile si de felul în care arată, ceea ce, cum lesne se poate constata, de cele mai multe ori, nu se confirmă în realitate.

În idiocraţie, proştii sunt din ce in ce mai periculoşi pentru oamenii rezonabili, normali, inteligenţi, pentru că aceştia din urmă nu pot înţelege comportamentul aberant al unui prost şi nici “logica” fără… logică, în virtutea căreia acţionează un astfel de individ. Ca atunci când, de pildă, cineva răspândeşte informaţii false despre altcineva (bârfeşte) sau ca atunci când, apelând, cu bună credinţă, la ajutorul cuiva, nu numai că nu te va sprijini să rezolvi problema, dar te poţi trezi şi cu alte probleme, fără niciun motiv raţional.

Suntem din ce în ce mai proşti. Este un fenomen în desfăşurare, se întâmplă chiar acum şi este imperios necesar să fim conştienţi de acest fapt şi să găsim soluţii, pentru ca civilizaţia noastră, care clamează realizările inteligenţei umane, să nu meargă în direcţia opusă” – remarcă realizatorii unui film documentar “Demain tous crétins?” (Mâine, toţi proşti? ), ale căror constatări sunt susţinute de cercetători şi experţi în inteligenţa umană. Astfel italianul Carlo Cipolla, profesor la Universitatea Berkeley, California, a publicat nu demult un eseu cu titlul “Allegro ma non troppo con le leggi fondamentali della stupidita umana”, tradus în engleză, – “The Basic Laws of Human Stupidity” (Legile fundamentale ale prostiei) şi în româneşte – “Legile fundamentale ale imbecilităţii umane“, in care concentrează “ideologia” idiocraţiei, în cinci “legi fundamentale ale prostiei“:
– Legea 1: Invitabil şi întotdeauna, numărul proştilor în “libertate” este subestimat.
– Legea 2: În orice grup uman (după criteriul etnic, religios, al averii, după gradul de educaţie etc.) procentul proştilor este constant, iar probabilitatea ca cineva să fie stupid este independentă de alte caracteristici ale persoanei respective.
– Legea 3: Proştii creează întotdeauna daune celorlalţi (pentru că cei “neproşti” nu pot anticipa de ce şi când vor fi atacaţi), chiar dacă acest fapt nu le aduce beneficii, un fel de “prostie de dragul prostiei”.
– Legea 4: De regulă, proştii sunt subestimaţi de către ceilalţi, realitate care poate deveni periculoasă.
– Legea 5: Prostul este cel mai periculos om (corolar al Legii 4) .

Sunt termeni duri prin care dl. Cipolla defineşte această periculoasă tendinţă din societatea contemporană – idiocraţia/prostocraţia – tocmai pentru a atrage atenţia asupra ignoranţei, lipsei de valori şi asupra faptului că, spune autorul, “proştii sunt mulţi, iraţionali şi, inevitabil, creează probleme pentru ceilalţi”. Cum spuneam ceva mai sus, aceeasi situatie, acelesi simptome si la noi, aici unde pe zi ce trece parca oamenii devin din ce în ce mai rai, mai intoleranti, mai proști și nimeni nu știe cu siguranță de ce!? Să fie oare de vină dietele oribile, școlile proaste, obsesia pentru tehnologie și mass-media din ce în ce mai axate pe mizerii?! Sau doar o nouă confirmare, pentru că deja se știe că, în România, „sistemul educațional” produce milioane de analfabeți funcțional. Unde-i intalnim? Aproape pretutindeni aici, intr-o tara in care pandemia amplifica prostia…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Idiocrația vs inteligență”

  • ... a scris la 17 septembrie 2020, 9:54   [#1]

    @Marc, există si “Legea 6″ (culeasă de pe interneți) care spune că “mama proștilor este mereu gravidă“… :))

  • marc
    ... a scris la 17 septembrie 2020, 11:21   [#2]

    Asta-i doar una din explicatiile sporirii coninuie a numarului de prosti,de ignoranti ,cu sau fara diploma!Dar pe masura ce ne ….civilizam si dincolo de orice lege,vom ajunge cu greu a ne intelege.Stii de ce?Pentru ca prostul,care-i si fudul,nu stie sa-ti explice(dar stie totusi cum sa se… descurce!),iar desteptul (cati or mai fi)n-o sa mai aiba timp sa-l asculte.Deocamdata,noi inca suntem ascultatori…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?