htpasswd Generator

htpasswd generator windows htpasswd Generator

htpasswd Generator

În acest articol am să vă prezint o metodă simplă prin care puteţi să criptaţi parole pentru .htpasswd în MD5. Asta înseamnă că, parolele criptate în MD5 nu vor putea fi sparte (teoretic) ţinând cont de faptul că această metodă de criptare este de tip “one way”, adică “într-o singură direcţie”. Toată operaţiunea se execută în linie de comandă, putând astfel adăuga noi utilizatori într-un fişier .htpasswd

Ce avizaţi, în mod sigur ştiu la ce foloseşte acest fişier .htpasswd, iar pentru cei care nu ştiu, am să explic foarte pe scurt. De exemplu, dacă doriţi să protejaţi un anumit folder de pe server astfel încât acesta să poată fi accesat numai pe bază de username şi parola, protejarea cu .htaccess şi .htpasswd este cea mai simplă şi rapidă metodă. Avem cele două fişiere (.htaccess şi .htpasswd), fiecare dintre cele două are un anumit rol:
- .htaccess va proteja efectiv folderul şi va “citi” din .htpasswd numele utilizatorilor care au permisiunea să acceseze foderul;
- .htpasswd se comportă asemănător unei baze de date, care stochează numele utilizatorilor şi parolele criptate în MD5;

Ca fişier ajutător (dacă vreţi), am să vă pun la dispoziţie şi fişierul path.php, care vă va ajuta să găsiţi calea exactă din server, către folderul protejat.

Fişierul .htaccess nu poate fi creat în mediul Windows, dar în mediul Linux acesta poate fi creat. Eu însă am să vă pun la dispoziţie fişierul .htaccess pe care puteţi să-l descărcaţi de pe această pagină, după care puteţi să-l modificaţi cu ajutorul unui editor de text şi să-l încărcaţi pe server.

Download .htaccess

În ce constă modificarea fişierului .htaccess ? Va trebui să editaţi “calea” (pe care o puteţi obţine cu ajutorul fişierului path.php) iar opţional puteţi modifica datele de la “AuthName” cu ce vreţi voi, acesta va fi mesajul afişat în fereastra de autentificare de tip popup care se va deschide în browser.

Paşii pe care trebuie să-i faceţi, sunt aceştia:

- Descărcaţi fişierul path.php de aici: download path.php. Dezarhivaţi fişierul path.php şi încărcaţi-l pe server, în folderul pe care doriţi să-l protejaţi, de exemplu, dacă folderul pe care vreţi să-l protejaţi se afla la “www.siteul-tau.com/FolderProtejat/“, atunci încărcaţi fişierul path.php în folderul “ROOT/FolderProtejat/“. După asta, accesaţi în browser următorul URL: “www.siteul-tau.com/FolderProtejat/path.php” şi va fi afişată “calea” pe care va trebui să o specificaţi în fişierul .htaccess
Calea afişată va fi ceva de genul: “/home/florinpopescu/public_html/FolderProtejat/path.php

- Deschideţi fişierul .htaccess şi editaţi linia “AuthUserFile“, înlocuind calea, cu ce aţi găsit în browser afişat de path.php, mai puţin ultima parte, respectiv acel “path.php” din coadă, care va fi înlocuit cu “.htpasswd“.
Ca să înţelegeţi mai bine, în browser o să aveţi aşa: /home/florinpopescu/public_html/FolderProtejat/path.php
Iar voi va trebui să puneţi: /home/florinpopescu/public_html/FolderProtejat/.htpasswd

Deci, fişierul .htaccess ar trebui să conţină ceva de genul:

1
2
3
4
AuthUserFile /home/florinpopescu/public_html/FolderProtejat/.htpasswd
AuthName "Acesta este mesajul tau"
AuthType Basic
require valid-user

- Acum, va trebui să adăugăm utilizatorii în fişierul .htpasswd. Pentru asta, descărcaţi acest fişier: download htpasswd.exe.
Dezarhivaţi fişierul htpasswd.exe şi copiaţi-l pe partiţia C:\ (chiar în rădăcină).
Acuma, mergeţi în START >> Run >> cmd, scrieţi comanda:

cd c:/

… şi daţi ENTER.

 htpasswd Generator

Acum, daţi comanda:

htpasswd -c .htpasswd numeutilizator

… unde “numeutilizator” va trebui să fie numele de utilizator pe care vreţi să-l adăugaţi, de exemplu “popescu“.

 htpasswd Generator

La “New password: “, specificaţi o parolă, după care daţi ENTER. Va apare “Re-type new password: ” scriţi din nou parola după care daţi ENTER. Va trebui să apară mesajul “Adding password for uşer popescu” care înseamnă că utilizatorul şi parola au fost adăugate cu succes în fişierul .htpasswd

htpasswd generator windows htpasswd Generator

Acum, mergeţi în C:\.htpasswd, iar aici va apare username-ul şi parola criptata, sub forma:

popescu:$apr1$BU4.....$zW9ChD2/6nRPtZPx7C60Z0

htpasswd generator windows htpasswd Generator

În continuare, va trebui să copiaţi fişierele .htaccess şi .htpasswd în “www.siteul-tau.com/FolderProtejat/“. De asemenea, nu uitaţi să ştergeţi fişierul path.php de pe server.

Cam asta e tot. Succes!

Categorie articol [ Diverse, Gazduire Web, Linux, Programare ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “htpasswd Generator”

  • ... a scris la 23 iulie 2014, 11:27   [#1]

    Modifică și tu. creat nu creeat.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?