HD Ready, Full HD si Ultra Definition
HD Ready vs Full HD vs Ultra Definition
La inceput, a fost HD ready, un standard industrial care confirma faptul că televizorul (sau un alt dispozitiv) care avea pe el sigla HD ready, avea capabilitatea de a reda continut HDTV. HDTV este prescurtarea de la “High Definition Television”, adică “televiziunea de înaltă definiţie”. HD Ready presupune o rezoluţie de minim 720 linii fizice pe verticală şi un aspect al imaginii de 16:9 respectiv, rezolutia imaginii la televizoarele sau monitoarele HD Ready este de 1280×720 pixeli.
Mai apoi, a urmat Full HD, televizoarele, plasmele sau monitoarele Full HD avand un surplus de calitate a imaginii, datorita rezolutiei care la dispozitivele Full HD este de 1920×1080 pixeli …
Iar acum, urmeaza … Ultra Definition. Prescurtat “UD“, acest acronim va face parte din cotidian, in viitorul foarte apropiat … Nu vom mai discuta de televizoare, plasme sau monitoare HD Ready sau Full HD, ci de televizoare, plasme si monitoare UD (Ultra Definition).
Ultra Definition mai este numit si Quad Full HD (QFHD) asta deoarece rezolutia la dispozitivele UD va fi de patru ori mai mare decat cea a dispozitivelor Full HD, respectiv rezolutia la dispozitivele UD va fi de 3840×2160 pixeli.
Cei de la Samsung au scos deja pe piata un astfel de televizor UD, un Samsung LCD TV de 70” Ultra Definition, cu rezoluţia de 3840×2160 pixeli …
7 comentarii la “HD Ready, Full HD si Ultra Definition”
Trebuie precizat ca UD nu este o rezolutie standard cum este HD sau Full-HD, cu toate ca televizoare cu aceasta rezolutie au facut si cei de la Sony şi Toshiba. Televizorul facut de cei de la Samsung este deocamdata prototip. Sa precizam, pentru cine nu stie ca, diagonala este de 70″=1778 mm, deci aproape 178 cm! Este un televizor imens, iar la aceste dimensiuni o rezolutie de 3840 x 2160 de pixeli (8,3 MP) este mai usor de fabricat decat la o diagonala de 81 cm.
Daja in 2009, Institutul national japonez de tehnologie a comunicatiei a reusit transmisia unui semnal de televiziune in ultra inalta-definitie ( de saisprezece ori inalta-definitie actuala ) via un satelit japonez, la o rezolutie de 7680 X4320!
Pana la urma, cresterea rezolutiei, ceea ce inseamna cresterea numarului de pixeli al panelului nu este o problema foarte mare, e doar o diferenta de pret, doar se fabrica monitoare cu rezolutii imense. Problema in noua televiziune UD sau QFHD sau Super Hi-Vision -- noua denumire va fi stabilita doar cand va deveni standard -- este de a transmite si a receptiona un volum extrem de mare de date, ceea ce implica alt sistem de sateliti de emisie.
Totul tine de cat de mult evolueaza tehnologia in acest domeniu. Nu vad de ce nu ar putea “inghesui” 3840x2160 pixeli, intr-un ecran de 81 cm ?! Ma gandesc cam ce calitate ar avea imaginile, la rezolutia asta si pe un ecran de 81 cm …
… 
Se poate “inghesui”, asta nu este o problema din punct de vedere tehnic, problema este costul de fabricatie sensibil mai mare.
Se poate pe ecranele OLED (Organic light-emitting diode), care fac minuni dar sunt scumpe deocamdata, si eu doar visez momentan sa am un tv OLED. Vorbeam noi Dane de timpul de raspuns la monitoarele de pe piata, si ti-am zis de Samsung ca are 1 milisecunda, dar un OLED are in jur de 15 microsecunde, cam de vreo 1000 ori mai mic. S-ar putea sa nu ai destui pixeli ca sa-i inghesui, pe un OLED de 81cm. Nu uitati ca performantele tehnice intotdeauna difera in functie de diagonala.
OLED-ul nu are treaba cu timpul de raspuns. Ecranele OLED inseamna ca backlight -ul (adica lumina din spatele panoului de afisare) nu este cu tub fluorescent, cum este la cele clasice, ci este cu OLED-uri. Nu prea ai de ce sa visezi pentru ca diferentele nu sunt prea mari in ceea ce priveste calitatea imaginii (acesta nu depinde de tipul becului din spate). Tot avantajul este in consumul mai mic de energie electrica si flexibilitatea, insa diodele OLED au inca o durata de functionare destul de redusa. Iar, daca nu ai multi bani sa schimbi des televizorul, este mult mai simplu si mai ieftin sa schimbi un tub fluorescent ars decat sa schimbi panoul cu diode.
Noua tehnologie AMOLED promite ceva mai mult.
Performantele tehnice ale unui televizor sunt in functie de hardware si software integrat si nu de diagonala. De regula acestea sunt aceleasi si la televizotul de 81 cm si la cel de 1m, bineinteles la acelasi producator. Diplay-ul este doar interfata cu utilizatorul iar calitatea acestuia difera in functie de tehnologia integrata, iar aceasta tehnologie se observa la pret.
FullHD nu insemna rezolutie 1080. Tot ce e peste 720 e high definition. Diferenta dintre hd ready si full hd este ca cel din urma are si partea de receptie hd. Cel hd ready poate reda continut hd de pe un dispozitiv extern. Cautati definitiile pe net!
Nu stiu daca trebuiesc cautate definitii pe net insa daca un televizor are doar 720 de linii orizontale din fabricatie cum ar putea el sa redea 1080 de linii?