Harta votului – O țară, două Românii

rezultate vot alegeri prezidentiale 2014 150px Harta votului  O țară, două Românii

Harta votului – O țară, două Românii

Odată ce au apărut rezultatele finale de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, putem vizualiza şi harta voturilor pe care se poate observa (pe regiuni), cum au votat românii.

Şi observăm că, la fel ca în ultimii 25 de ani de după Revoluţia din 1989, românii din Moldova, Ţara Românească şi Dobrogea votează preponderent cu socialiştii (PSD), în vreme de românii din Transilvania votează cu partidele de dreapta (ACL).

Pe harta votului prezentată mai jos, puteţi observa distribuţia voturilor pe candidaţi, după regiunile istorice ale României. Astfel, regiunile/judeţele colorate în roşu au votat cu Victor Ponta (PSD), cele colorate în verde au votat pentru Kelemen Hunor (UDMR), iar cele colorate în albastru au votat pentru Klaus Iohannis (ACL).
rezultate vot alegeri prezidentiale 2014 02 Harta votului  O țară, două Românii

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu face şi un comentariu pe seama acestor rezultate, urmăriţi filmuleţul de mai jos …

rezultate vot alegeri prezidentiale 2014 Harta votului  O țară, două Românii

Categorie articol [ Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Harta votului – O țară, două Românii”

 • Marius
  ... a scris la 4 noiembrie 2014, 10:42   [#1]

  Nu ma asteptam ca si Bucurestiul sa voteze majoritar Ponta… dar mintile inguste sunt prezente peste tot, nu numai intr-o regiune a tarii…

 • ... a scris la 4 noiembrie 2014, 10:49   [#2]

  Singura excepţie este sectorul 1 din Bucureşti unde s-a votat “albastru” (cu Klaus Iohannis), la fel ca în Transilvania. Celelalte sectoare, toate sunt colorate în “roşu” (PSD) …

 • Francisc
  ... a scris la 4 noiembrie 2014, 22:41   [#3]

  Domnule Dan,
  în articolul „Am votat”, publicat acum vreo două zile, m-ai numit „un cititor ardelean fidel acestui blog”. Mă simt obligat să precizez că nu sunt ardelean, deși tare mi-ar place să fiu dacă iau la socoată felul în care au votat bănățenii mei din Caraș-Severin, județul în care locuiesc. O zonă a României în care „paorii” s-au opus cu arma în mână colectivizării socialiste a agriculturii, județul din care au fost deportați în Bărăgan mii de „chiaburi”, dușmani ai poporului, nu-i așa?, o regiune a țării ce se mândrea cândva că este „fruncea”… De nu mi-ar fi jenă, aș spune că mi-e rușine…

 • ... a scris la 5 noiembrie 2014, 0:46   [#4]

  Caraş-Severin face parte din regiunea Banatului, drept urmare tot parte a Transilvaniei poate fi considerat, numai că vecinătatea cu Oltenia cel mai probabil face ca rezultatul votului în Caraş-Severin să fie “infestat” de modul de gândire al oltenilor … la fel ca în cazul judeţului Hunedoara, care la sud tot cu Oltenia se învecinează. Ciuma Roşie este pătrunzătoare.

 • sake
  ... a scris la 6 noiembrie 2014, 20:26   [#5]

  Da, imi crapa obrazul de rusine, sunt din Iasi.
  Sper ca pana pe 16 sa le vina mintea cea de pe urma!

 • Maris Dan
  ... a scris la 6 noiembrie 2014, 21:42   [#6]

  Domnilor romani “Treceti batalioane romane Carpatii” macar asa in memoriam celor care au stiut si au vrut ceva bun pentru tara asta, am vazut 9 ani PSD-ul, nu mai vreau, ajunge!
  Se vede orientarea occidentala a ardelenilor :o

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?