Haideţi să ne distanţăm: social sau fizic?!

wb8HKi4 Haideţi să ne distanţăm: social sau fizic?!

Este arhicunoscut faptul ca de aproape un an de zile, de cand cu pandemia, ni se tot vorbeste (ca sfat sau obligativitate) despre asa-zisa… distantare sociala. Este, se spune, una din principalele cai de a evita contaminarea cu acest Covid 19 care a bulversat intreaga planeta. O fi, nu zic ba, dar nu asa. Adica nu “distantare sociala” ci DISTANTARE FIZICA! Asa am numit-o eu de la primele inceputuri, argumentad ca omul e o fiinta eminamente sociala ce nu poate fi separat, in nici un caz, de convetuitorii sai atata timp cat traieste.

La fel graiesc si expertii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care recomanda folosirea termenului de “distantare fizica” in locul celui de “distanţare socială” în această pandemie, întrucât conexiunile sociale sunt mai importante ca niciodată. “Distantarea sociala” poate implica un sentiment de deconectare de cei dragi, ceea ce poate avea un impact asupra sănătăţii mintale, fiind important este ca oamenii să rămână conectaţi social.

Asadar, cred ca este f. important sa ramanem separati fizic, dar conectati social. Distanţarea fizică de ceilalţi este intr-adevar una dintre cele mai eficiente metode de a combate răspândirea coronavirusului. Dar acest lucru, totuşi, contravine dorinţelor oamenilor de conectare şi atingere fizică – şi ar putea genera in timp, sentimente de anxietate, frică de singurătate şi durere care, la randul lor, ar putea creea o altă criză: cea de sănătate mintală! “Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început.“-precizeaza, intre multi alti specialisti, psihologul Stanford Jamil Zaki. Absenţa contactului fizic şi a conexiunii umane poate avea efect negativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care sugerez redimensionarea „distanţării sociale” ca “distanţare fizică”. Dar noi, romanii, continuam sa scriem si sa vorbim numai si numai de… distantare sociala! Unde mergi, unde te afli, toti iti spun “… respecta dle, distantarea sociala, da-te mai inclo, la 2metri!“.

Nu mai departe, zilele trecute am fost la o “Optica medicala” pentru un consult de rutina. Nici n-am intrat bine pe usa, darmite sa pot spune ceva, cand o tinerica de dupa un paravan mi-a strigat: “Stai, nu intra, opreste-te pe loc”!? N-apucai sa-i explic scopul vizitei ca si mi-a dat… sentinta: “Spune (n.n. ?!), dar nu te apropia, mai mult, doar stii ca trebuie sa respecti distanta sociala“… In asemenea situatie, oare ce-as mai fi putut sa fac sau sa zic?! M-am lasat pagubas si mi-am vazut de drumul meu, nu fara a -mi spune asa, ca pentru mine: iata, pana unde a ajuns prostia in capul celor dezinformati! Exemplu de mai sus, departe de a fi izolat, demonstreaza lipsa unei educatii civico-sanitare, cat si incorecta interpretare a unui fenomen cu extindere planetara, care a generat si genereaza muliple si grave neplaceri. Principala cauza, cred eu, este că această schimbare a terminologiei – în plină criză – încalcă unul dintre principiile cheie ale comunicării eficiente intre oameni, fara insa a asigura claritate şi coerenţa în transmiterea mesajelor.

Pe de altă parte, unii experţi susţin că trecerea la o terminologie diferită ar putea fi confunda de oameni, tocmai într-un moment în care difuzarea exactă a informaţiilor este vitală. “Acum avem o şansă de a merge mai departe împreună, prin multilateralism şi solidaritate“- ne informeaza si ne-mbarbateaza ai nostrii. Adica, cei din domeniu medico-sanitar. “Haideţi, oameni buni, să profităm de această oportunitate de a evolua şi de a crea o tara si o Uniune Europeană mai sănătoase şi mai rezistente“. Asta as dori-o si eu. Dar cum, prin distantare sociala?! Mai poti oare vorbi de solidaritate cand TU esti obligat sa te distantezi mereu, sa nu care cumva sa te apropii de cei din jur, de aproapele tau, de tot ce este in jurul tau?!! Eu nu cred si nici nu poate fi pusa problema de moment ce, multi foarte multi dintre noi au fost sau sunt contaminati de coronavirus, dar si de neintelegerea unui concept incorect mediatizat, dar si gresit aplicat…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

62131915 Haideţi să ne distanţăm: social sau fizic?!

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Haideţi să ne distanţăm: social sau fizic?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 octombrie 2020, 11:49   [#1]

  Pe mine unul mă ucide limbajul ăsta pretențios folosit de tot felul de specialiști contemporani. Cum adică să rămânem „conectați social, dar separați fizic”?

  Poate că „solidaritatea în multilateralism” e soluția…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 octombrie 2020, 17:41   [#2]

  Pare-se că vișinata muierii mele îmi dă ghes la gânduri multilateralist dezvoltate. Care solidaritate, domnilor! Haideți să ne „conectăm social” cu toți bandiții acestei tranziții și să ne „separăm fizic” de toți visătorii care mai cred încă în cinste și adevăr…

  Haideți să îi mai alegem încă o dată pe borfașii acestei tranziții pentru că, nu-i așa, n-avem pe cine? Dacă nu-l avem pe unul ca Rădulescu pe scena politică, mai vrem democrație?

  Cum naiba mai putem crede că „democrația” se poate înfăptui cu indivizi precum Iordache, Ștefănescu și atât de mulți alți „escu” ce se tot bagă în politică?

  Iertați-mi naivitatea, dar e mai bună vișinata, prieteni…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 octombrie 2020, 19:15   [#3]

  E clar că aiurelile mele sunt în zadar. Dacă-l scot din ecuație pe Marc, pe motiv că e prea bătrân, și pe Dan, că nu prea are timp, cu cine mai pot sta de vorbă la modul serios?

  Asta-i „democrația”, prieteni!… Ai voie să vorbești pe nas crezând că poporul te crede…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?