Grexit

grexit Grexit

Grexit

Termenul “Grexit” a devenit extrem de cunoscut în ultima perioadă, acesta simbolizând evident, ieșirea Greciei din zona EURO (renunțarea la modeda euro și revenirea la drahma grecească) și probabil, în cel mai sumbru scenariu, ieșirea din Uniunea Europeană. Dacă se va întâmpla asta sau nu !? … Vom vedea …

Problema Greciei este de fapt, matematică simplă … Nu poți să consumi mai mult decât produci! Adică, poți, însă … pe datorie! Și asta au făcut ei, au consumat pe datorie. Iar orice datorie, mai trebuie și plătită, ori grecii nu mai vor! Simplu și scurt! Ceva de genul: am luat banii, merci frumos, dar înapoi nu mai avem de gând să vi-i dăm! Scurt! Asta fac de fapt, grecii …

grexit Grexit

Am fost de mai multe ori în Grecia, mi-a plăcut. Da, este o țară frumoasă, are o mulțime de insule, o mare foarte curată, etc… Mai are ceva măslini, cartofi și pepeni, iar în zonele mai calde probabil și ceva citrice. Și turism, mult turism! Cam atât!

Făcând o comparație cu Germania, care are niște “mamuți” industriali de unde “ies” produse care se vând în întreaga lume, diferența este uriașă! Amintesc doar de marile branduri din industria auto: BMW, Mercedes, Volkswagen/Audi, etc … Au însă adevărați coloși indutriali, în toate domeniile … și produc! Iar produsele lor, sunt de obicei produse scumpe, discutăm de valori/vânzări uriașe.

Ei bine, Germania este una dintre țările care, din profitul generat de companiile germane, trebuie să susțină nivelul de trai mult prea ridicat al grecilor, un nivel de trai pe care grecii nu și-l pot permite! Și să ne uităm puțin la cifre …

TVA-ul în Grecia este de 13%, în România a urcat de la 19% la 24%, iar grecii care sunt în situația în care sunt, nici nu vor să audă de TVA-ul de 23% pe care-l cer creditorii. O mulțime de activități sunt scutite de impozit, salariul minim este de 685 de euro în Grecia și de 217 euro în România, salariul mediu în Grecia este de 1400 de euro pe lună, în România este de 400 de euro. Produsele de lux nu sunt impozitate/taxate și multe altele …
Grecia are o datorie de peste 300 de miliarde de euro, România are o datorie de vreo 30 de miliarde dacă bine am înțeles … Diferențele sunt extrem de mari între România și Grecia, ori grecii nici nu vor să audă de “austeritate”, vor să trăiască în continuare “pe picior mare” chiar dacă nu-și permit asta. Și tot au făcut-o, însă … pe datorie. Este un “plan” supus din start, eșecului!

Pe de altă parte, au un premier la fel de mincinos și duplicitar ca al nostru, care spune că grecii nu vor nici în ruptul capului să iasă din zona Euro, însă iese la televizor și-i îndeamnă pe cetățeni să voteze împotriva măsurilor de austeritate. Cam cum a făcut Ponta, care de o grămadă de ori spunea că în calitate de prim-ministru susține un anumit proiect, însă în parlament a votat împotriva proiectului … ori invers, spunea că în calitate de guvernant este împotriva unui anumit proiect, însă în calitate de deputat în parlament a votat în favoarea acelui proiect …

Alexis Tsipras Grexit

Toate acestea se întâmplă pentru simplul fapt că, unificarea Europei durează prea mult! Ar trebui să existe un singur președinte al Europei, un singur parlament european și fiecare stat membru să aibă câte un senator în calitate de reprezentat al statului respectiv. Evident, trebuie să avem instituții comune, în special bănci, trezorerii, etc … Iar statele mai dezvoltate să fie de acord cu “balastul” reprezentat de statele mai sărace, în timp ce statele mai puțin dezvoltate să fie de acord că trebuie să devină performante. Numai că, a deveni performante înseamnă în primul rând stoparea furturilor din banul public, de către politicienii puși pe căpătuiala … iar acestora, deocamdată le convine situația actuală a Europei.

grexit Grexit

Categorie articol [ Economie, Politica ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Grexit”

  • eli
    ... a scris la 3 iulie 2015, 8:31   [#1]

    Foarte fain articolul. Deci aşa stau lucrurile, n-am ştiut.

  • sake
    ... a scris la 7 iulie 2015, 20:22   [#2]

    Din cele 300 de miliarde peste 200 miliarde au fost furate de politicieni sus pusi sau prieteni de-ai lor .
    Asa ca eu ii dau dreptate poporului grec.Smecherii au imprumutat bani si fraierii sa plateasca.
    La greci poti sa le mai dai 300 de miliarde ca nu ii va ajuta cu nimic.
    Se vor fura cu cea mai mare viteza cum s-au furat si la noi de fapt.
    Politicienii greci parca sunt frati cu cei romani !
    Kali tychi!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?