Geneza ochelarilor

În fiecare moment al vieţii noastre suntem confruntaţi cu fel de fel de dileme, trebuie să o luăm la stânga sau la dreapta, să plecăm sau să rămânem. In fond, viaţa este un joc în care suntem mereu obligaţi să apreciem cartea pe care vom miza. A ne plânge de diferenţele noastre de potenţial înseamnă a nega o evidenţă: viaţa este variată, este ca o piesă de teatru în care rolurile sunt distribuite diferit, în asa fel încât fiecare dintre noi să poată avea un rol.

Bunaoara, inainte de secolul al XIV-lea, defectele de vedere – fie ele congenitale sau legate de vârstă – erau afecțiuni fără leac. Această crunta realitate îi lovea în special pe cei care făceau munci de precizie sau activități intelectuale bazate pe lectură și scris. Din cate am aflat dintr-un studiu de specialitate, printre aceștia din urmă erau și călugării. Timp de secole, ei au fost marii depozitari ai cunoașterii occidentale. Prin urmare, nu este surprinzător că tocmai într-o mănăstire, cu puțin timp înainte de 1300, a apărut o invenție care de atunci a schimbat viața unei importante părți a omenirii: OCHELARII!

Un om de știință arab, Ibn al-Haytham, cunoscut în Europa sub numele de Alhacen, a creat baza teoretică a acestei invenții în secolul al XI-lea, prin studiile sale asupra corneei umane și efectelor razelor de lumină asupra oglinzilor și lentilelor. Au apărut astfel primele „pietre pentru citire”, lentilele emisferice care au fost utilizate ca lupe și care constituie precursoarele ochelarilor. În 1306, teologul florentin Giordano da Pisa declara într-o predică: „Abia în urmă cu 20 a apărut arta de a face ochelari, care te fac să vezi bine. S-a dovedit una dintre cele mai bune și mai necesare arte pe care le are lumea. Asa ca, acea starea de bine pe care o numim fericire nu apartinea doar oamenilor bogaţi, frumosi si sănătosi.

Dar o altă relatare de epocă menționează un călugăr din Pisa, pe nume Alessandro della Spina, care a murit în 1313 și care: „… putea să reproducă tot ce vedea. Prin urmare, momentul inventării ochelarilor este situat în jurul anului 1286. El însuși a făcut ochelarii, pe care altcineva i-a conceput înainte, dar fără a dori să-i comunice secretul. Pe de altă parte, Alessandro i-a învățat pe toți cum să facă asta. “Aceste prime modele de ochelari erau formate din două lentile montate pe cadru de lemn sau de os, unite cu un nit și așezate pe nas. Lentilele de tip biconvex au corectat defecte ale vederii la mică distanță, precum presbiopia. Există referiri la faptul că se folosea ca material optic cuarț transparent sau beril, o piatra prețioasă, deși la primii ochelari s-a folosit și tehnica de fabricare a sticlei pe bază de nisip, potasiu și carbonat de sodiu, dezvoltată în Bizanț și adoptată de venețieni. De-a lungul anilor, ochelarii s-au răspândit rapid, mai ales, în rândul persoanelor în vârstă. De exemplu, poetul Petrarca amintea cum, în jurul anului 1350, și-a pierdut brusc vederea și a fost „forțat să recurgă cu reticență la ajutorul lentilelor.

În secolul XV a apărut un nou tip de ochelari, „potriviți pentru vederea la distanță, adică pentru tineri”, după cum spunea ducele de Milan într-o scrisoare din 1462, într-o referire clară la lentilele concave care corectau miopia. Dar acești ochelari erau utili nu doar pentru sarcini specifice, cum ar fi cititul și scrisul, ci puteau fi purtați tot timpul. Și poate că tocmai acest aspect i-a făcut pe inventatorii care au urmat să se acorde mai multă atenție problemei fixării ochelarilor pe nas, fără a fi nevoie să mai fie ținuți cu mâna, așa cum se întâmpla la început. Astăzi, primele modele de ochelari ne par ridicole. De exemplu, au fost întrebuințate inclusiv pălării cu sârme de care atârnau ochelarii sau benzi de piele fixate în jurul capului, fâșii de care erau prinse și lentilele. Interesant este si faptul că ramele de ochelari atât de răspândite azi nu s-au răspândit până în secolul al XVIII-lea. Se poate spune ca abia atunci ochelarii, confortabili, relativ ieftini (datorită producției lor industriale) și cu lentile din ce în ce mai bine adaptate nevoilor fiecăruia, au devenit pentru mulți un apendice de neînlocuit în orice moment al zilei…

Desi acum, in zilele noastre, ochelarii (de toate felurile) nu mai sunt o raritate, unii dintre purtatorii acestora fie ca nu prea vad ce-ar trebui sa vada, fie ca -in unele situatii-se cam fac ca nu vad! Bunaoara, ca sa actualizam cu pandemia, f. multi dintre cei care au procurat si poarta mască n-au citit ce scrie pe cutie! Macar din curiozitate… Iata ” acest produs nu este respirator și nu va oferi nicio protecție împotriva coronavirusului covid-19 sau a altor virusuri sau contaminanți” O fi carecumva ochelarii de vina sau… Mai stii!?

zfAtHo3 Geneza ochelarilor

Din nefericire, asemenea “omisiuni” – voite sa ba-le puteti intalni si in multe, multe alte domenii ale vietii sociale. Nu mai departe chiar si in cazul unor handicapati!. Nevazatori total sau partial unde, spre exemplu, in jud. Neamt, cei in cauza sunt nevoiti sa achite anual o cotizatie de aproape 200 de lei (!?) suma greu de procurat pentru majoritatea cotizantilor carora, cica li se ofera-n schimb o pensioara minuscula comparativ cu costul vietii plina de nevoi! Oare factorii de decizie din acest domeniu (cat si din altele) nu vad realitatea usor vizibila chiar si fara ochelari?!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Geneza ochelarilor”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 iunie 2020, 20:12   [#1]

  Cu ochelari sau fără, noi tot orbi rămânem, Marc. Încă nu s-au inventat ochelarii care să ne deschidă ochii…

 • marc
  ... a scris la 28 iunie 2020, 15:01   [#2]

  Ochii,da.Mintea?Baaa…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 28 iunie 2020, 16:07   [#3]

  Hai să fim serioși, nea Marc! Cine naiba ne poate da minte? Proști am fost în ‘89 și fraieri am rămas până în prezent.

  Ce „revoluții” să mai facem când lucrurile sunt atât de simple: băieții deștepți au voie să facă ce vor, noi doar îi alegem…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?