Fumuri de țigară

tigara aprinsa scrumiera 150x150 Fumuri de țigară

A mai fuma sau nu, aceasta-i întrebarea…

Inspirat de articolul prietenului meu virtual Marc, legat de respectarea legilor în România, m-apuc să scriu despre o temă ce a generat un adevărat tsunami în lumea comentatorilor de pe bloguri: legea antifumat. Precizez din start că sunt fumător, ca să știți cu cine stați de vorbă.

După ce i-am afumat prin tot felul de birturi și restaurante pe concetățenii mei nefumători vreme de 35 de ani, iată că statul democratic în care trăiesc dă o lege ce interzice fumatul în spațiile publice. E în regulă până la un punct. Nu e voie să fumezi în școli, spitale, cinematografe, teatre, magazine și orice alte spații închise accesibile publicului. Nicio problemă, fumătorii cu vechime, ca mine, se vor adapta.

Dar să înterzici prin lege dreptul oricărui cetățean de a-și investi banii într-o cârciumă ordinară în care vin să-și bea dețul cel de toate zilele toți fumătorii de prin vecini pe motiv că discriminezi nefumătorii mi se pare de neacceptat.

Știu că viciul fumatului îi deranjează pe nefumători și cred că e bine ca societatea să stabilească anumite reguli legate de locurile de fumat. Vrem să legalizăm prostituția și căsătoriile între homosexuali (mai mult decât atât, dreptul ca aceste familii să adopte copii), dar nu acceptăm existența unor localuri destinate fumătorilor, localuri în care nimeni nu interzice accesul nefumătorilor. Cine e discriminat? Fumătorul care nu are unde să-și bea cafeaua pufăind din chiștoc sau nefumătorul ocrotit de lege?

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la banii cheltuiți în viață pe fumurile de țigară, parcă-mi vine să renunț la fumat. Mai ales acum, când nu am voie să fumez nici măcar în propria-mi curte.

După ce că statul mă taxează cu mai mult de jumătate din prețul țigărilor, îmi și impune să le fumez șezând pe buda din fundul grădinii… Asta doar dacă nu nu zbor la Miami sau intru la mititica, că în aeroporturi și pușcării am loc rezervat… Special pentru fumători…

Aștept comentariile cetățenilor, fumători sau ne…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

tigara foc bricheta Fumuri de țigară

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , joi, 28 ianuarie 2016 in categoria Guest Post, Legislaţie, Sanatate / Familie, Vocea poporului. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

7 comentarii la subiectul “Fumuri de țigară”

 1. costin

  Sunt nefumator. Nu stiu ce sa zic.

 2. ioangeorgescu

  E o lege impusa de Marea Poarta, cum sunt aproape toate legile tampite aprobate imediat de Tembelii nostri …mentionez ca nu mai fumez de 10 ani , deci legea nu ma afecteaza de loc .

 3. Severus

  Problema e ca pleaca incet dar sigur toate libertatile care au mai ramas in ROMANIA.

  Puteau sa introduca zone speciale pentru fumatori, si spatii de fumatori in baruri, cum era inainte. In Paris am fost in baruri si sunt cam goale, vezi la ore cheie pe unii care beau repede o cafea si pleaca, unii stau afara la o tigara si isi savureaza tigara. Nu se sta prin baruri, doar in restaurante, unde lumea mananca.
  Nu credeam ca si la noi se poate ajunge asa. Mai lipseste sa se puna taxa cand stai la masa afara sau in interior, ca in Paris.

  Prefer sa-mi beau cafeaua acasa, alcool la fel, [chem prietenii la mine] decat sa ma duc intr-un loc unde nu pot fuma. Sunt curios la vara daca vor interzice fumatul pe terasa! ca si acolo vor fi nefumatori si copii si tot un fel de loc public este !

  DISCRIMINARE !

 4. Francisc întâiul

  Ce libertăți ne-au mai rămas, domnule Severus, în afară de „libertatea” tăcerii? Suntem liberi să nu spunem nimic și ne place tuturor să dăm glas nemulțumirii…

 5. Dorin

  Sunt un fost fumator. Cum am renuntat ? Pur si simplu mi s-a luat de tigari si intr-o zi am pus punct, iar de atunci nu am mai fumat. In wekenduri ies cu prietenii, 80% din ei fumeaza. Am dezbatut acest subiect cu ei si mi-au spus ca si lor li se pare o idee bune sa se fumeze afara. Mie de asemenea mi se pare o idee buna atunci cand te duci undeva sa nu te intorci acasa afumat total :) , poti sa mananci fara sa te ineci cu fum si asa mai departe. Strict opinia mea.

 6. Francisc întâiul

  Poate că nu știu să mă fac înțeles, domnule Dorin. A fuma sau nu e alegerea fiecăruia. Eu voiam să spun că legea asta are un mare păcat: interzice un drept elementar, dreptul la proprietate. Cum să-mi impună statul că n-am voie să fac ce vreau în casa mea?

  Nu e voie să am o cârciumă unde clienții vin să bea o bere afumată de fumul duhanului? Nefumătorii nu sunt obligați să intre în cârciuma mea…

  Știți, chestia asta cu protejarea nefumătorilor mi se pare o ipocrizie crasă. Dacă statul moare de grija sănătății poporului, atunci n-are decât să interzică producția țigărilor.

 7. Francisc întâiul

  Orice-ar spune nefumătorii, nu au dreptate. Nimeni nu îi obligă să intre într-un local în care se fumează. Fumătorii nu-și aprind țigara în locuri interzise.

  Dar să răpești dreptul de a fuma în timp ce bei o bere la cârciuma din colțul străzii pe motiv că nefumătorii au dreptul la aer curat, e strigător la cer.

  Nu vorbesc de fumuri de țigară, ci de dreptul de a-ți investi banii după pofta inimii…

  Nu sunt un cârciumar, ci doar un român fumător ce crede că are voie să facă ce vrea cu banii lui. Inclusiv deschiderea unui birt în care se poate fuma…

  Nefumătorii au varianta deschiderii unui local în care nu se fumează…

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Matrimoniale