Full backup Linux, cu Acronis

linux backup acronis Full backup Linux, cu Acronis

Full backup Linux, cu Acronis

Am avut nevoie la un moment dat, sa fac un backup complet la un hard-disk cu Linux CentOS pe el. Trebuia sa fac backup-ul pentru “siguranta”, respectiv pentru situatia in care vor apare ceva probleme cu hard diskul.

Pentru sistemele de operare Windows este simplu, sunt o multime de programe care pot face asta, inclusiv Windows-ul are integrata o astfel de functie. Cand vine vorba de Linux, este deja o cu totul alta situatie …

In primul rand, informatiile despre Linux sunt putine si greu gasesti rezolvare la o problema legata de Linux … Deasemenea, utilizatorii de Linux sunt infinit mai putini decat utilizatorii de Windows, prin urmare gasesti mult mai greu informatii importante despre Linux … Acronis este un program cu care lucrez de ani de zile, care si-a facut treaba cu brio pana acum pe orice sistem de operare Windows (XP, Vista, 7) si a “lucrat” cu orice fisiere de sistem “d-ale Windowsului”, respectiv FAT32, NTFS.

Am facut utmatoarea experienta … Avand la dispozitie un calculator, am formatat in NTFS hard-diskul de 500 GB al calculatorului. Am creeat o singura partitie NTFS pe hard-disk …
Pe urma, am bootat Acronis-ul din DOS si am inceput operatiunea de “Recovery“, din fisierele .tib care continea “imaginea” Linuxului, cu toate partitiile de Linux (ext3), inclusiv partitia “swap”. Eram curios daca Acronis-ul poate restaura partitiile ext3 si swap, in conditiile in care hard-diskul “destinatie” era formatat “aiurea” in NTFS.

Ei bine, raspunsul este: DA !!! Acronis “stie” sa refaca toate partitiile de Linux, exact asa cum sunt ele in “imaginea” .tib, respectiv exact asa cum erau ele creeate pe vechiul hard-disk la care i-am facut backup.
In timpul restaurarii datelor, va apare urmatorul mesaj:

Confirmation:
The destination hard disk drive that you have chosen contains some partitions that could contain useful data. Hard disk drive image recovery is possible only if the destination hard disk drive is empty. Click OK to confirm deletion of all the partitions on the destination hard disk drive.

Aici, se va da click pe “Ok“, in acest fel vor fi restaurate toate partitiile de Linux (ext3, swap, etc) exact asa cum sunt ele in imaginea .tib

Restore Linux CentOS cu Acronis Full backup Linux, cu Acronis

Fisierele .tib le-am avut stocate pe un stick USB de 32 GB. In situatia in care aveti mai multe fisiere .tib, ele trebuie sa fie puse in acelasi folder. Dati “Browse” din Acronis Recovery la primul fisier .tib, dupa care Acronis-ul va incarca automat si celelate fisiere .tib fara sa mai faceti voi nimic.

Se poate face backup si cu functia .tar din Linux, insa la restaurarea datelor trebuie refacut GRUB-ul, iar daca exista baze de date, exista toate sansele ca acestea sa nu fie copiate corect. In imaginile .tib cu backup-ul am avut bineintele si baze de date, pe care Acronis-ul le-a refacut/restaurat complet, fara absolut nici o problema. Daca nu aveti baze de date, puteti face backup si recovery la Linux si cu functia .tar din Linux, eventual am sa va prezint si metoda asta intr-un viitor articol.

Am cautat informatii despre acest lucru, atat pe siteuri din Romania cat si pe siteuri “de afara” si … nimic. Nicaieri nu am gasit informatii concrete care sa-mi confirme acest lucru, drept urmare dupa ce am “rezolvat misterul” facand experiente “pe propria-mi piele”, am decis sa public aceste informatii care sunt convins ca vor fi de folos celor aflati in situatia mea. Am postat “rezolvarea” inclusiv pe cateva forumuri cunoscute, unde am pus intrebari despre acest lucru si unde, tot asa, nu am primit informatii concrete care sa-mi confirme ca se poate face “Recovery” la toate partitiile de Linux si pe orice hard disk, chiar daca acesta este formatat “aiurea” in FAT32 sau NTFS.


NOTA: – Am utilizat Acronis TrueImage Home versiunea 14.0.0, o versiune de Acronis din 2011 … Am facut diverse “experiente” cu mai multe versiuni de Acronis, insa versiunea 14.0.0 mi s-a parut cea mai “ok” si usor de lucrat cu ea. Nu stiu daca orice versiune de Acronis “stie” sa refaca partitiile (ext3 si swap) de Linux in conditiile specificate mai sus, respectiv pe un hard-disk care este formatat in NTFS. Versiunea 14 de la Acronis stie sa faca backup si restore atat din/pe fisiere .tib de pe stick-ul USB, CD-ROM sau DVD-ROM cat si prin FTP.

Categorie articol [ Diverse, Software ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Full backup Linux, cu Acronis”

  • ... a scris la 12 martie 2012, 18:57   [#1]

    Chiar cautam asa ceva. Mersi tipule !

  • ... a scris la 17 martie 2012, 17:01   [#2]

    M-am gandit sa fac un “pustiu de bine” celor care cauta astfel de infromatii. Nu oricine-si permite sa faca astfel de teste … Eu mi-am “permis” deoarece am avut la dispozitie un PC nou pe care a trebuit sa instalez sistemul de operare. Iar nu in ultimul rand, iti ia ceva timp sa faci toate experimentele astea …

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?